, 2022/3/18

Steve Strange zenei sztár családja az online fotók megmentésére pályázik. Amikor az 1980-as évek popbálványa, Steve Strange hirtelen meghalt, a telefonján és a számítógépén lévő képek és emlékek elvesztek. A fizikai fotóalbumokkal ellentétben, amelyeket végrendelettel lehet továbbadni, néhány értékes emléktárgyat ma már az illető privát digitális felhőjében tárolnak.

Tanya Harrington, a Fade To Grey énekesének nővére jogdíjat kap Strange backkatalógusából, de ő is szeretné azokat a szentimentális, személyes képeket, amelyek olyan sokat jelentettek idősebb bátyjának. Támogatja azt a törvényjavaslatot, amely szerint egy személy digitális hagyatékát halála után a családjára lehetne hagyni.

A New Romantic úttörője - valódi nevén Stephen Harrington - kiterjedt közösségi média jelenléttel rendelkezett, de Tanya attól tart, hogy rengeteg fotó és tartalom "elveszett" vagy "eltűnt" a digitális felhőben.

55 éves korában elhunyt Steve Strange, a Visage énekese

Hogyan védjük meg digitális örökségünket halálunk után?

Az új romantikus a völgyekből

Az Eastenders egykori színésze és a Spandau Ballet sztárja, Martin Kemp "jó barátja" volt Steve Strange-nek. "Steve-nek soha nem volt semmi a helyén, mert hirtelen halt meg" - mondta Tanya. "Soha nem beszélt meg semmit velem és anyával, mert nem volt rá lehetősége.  "Állandóan látok képeket Steve-ről a közösségi médiában és az interneten, és azon tűnődöm, vajon milyen képei voltak, amik elvesztek vagy eltűntek?".

Nekem csak a saját képeim vannak. Ez a gyászfolyamat nehéz része. Nem ismerem Steve egyetlen online jelszavát sem."

'Steve Strange volt a New Romantic pop őrzője'

Ki az a Steve Strange?

A Spandau Ballet, a Duran Duran és Boy George Culture Clubja voltak a hetvenes évek végi New Romantic mozgalom zászlóvivői - de Strange volt a popkultúra e jelenségének "letéteményese". A legtöbb ilyen nagy zenekar a Strange által vezetett népszerű londoni klubokban - mint a Billy's, a Blitz és a Camden Palace - indult, és őt tekintették a New Romantic "fejesének".

Boy George és Martin Kemp voltak a koporsóvivők Steve Strange dél-walesi temetésén. Újhullámos zenekara, a Visage nem volt a mozgalom legnépszerűbb vagy legsikeresebb zenekara - de 1980-as Fade to Grey című slágerük az egyik leghíresebb a korszakból. Strange 2015-ben, 55 éves korában, az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőhelyen töltött nyaralás közben halt meg szívrohamban, és Boy George, a Duran Duran frontembere, Simon Le Bon, valamint a Spandau Ballet testvérei, Gary és Martin Kemp is tisztelegtek előtte.

Mik azok a digitális eszközök?

A digitális eszközök olyan dolgok, mint a fényképeink, videóink, intelligens szerződéseink, online vásárlási számláink, bitcoinjaink és kriptovalutáink - és sokunk számára az online világunk értékes. De mi történik ezekkel a vagyontárgyakkal, ha valaki hirtelen meghal? Tanya nincs egyedül azzal, hogy megpróbálja megérteni a digitális vagyonok világát, mivel a jogalkotók és a technológiai cégek azon gondolkodnak, hogy mi legyen a digitális számlákkal, ha valaki meghal.

Milyen változtatásokat javasolnak?

Tanya támogatja egy képviselő kampányát, amely a gyászoló családok számára egyszerűsítené a "kriptolabirintust", és megváltoztatná a törvényt, hogy a végrehajtók automatikusan hozzáférhessenek elhunyt szerettük digitális életéhez. Ian Paisley digitális eszközökről (hozzáférés a hozzátartozók számára) szóló törvényjavaslatának második olvasatára pénteken kerül sor a brit parlamentben, és a tervezet azt kéri, hogy "biztosítsanak azonnali hozzáférést a hozzátartozók számára anélkül, hogy költséges vagy bizonytalan jogi lépéseket kellene tenniük a digitális platformokkal szemben".

Paisley úr szerint "a kormánynak a digitális századba kell hoznia a törvényeinket, és biztosítania kell, hogy a hozzátartozókat ne akadályozzák meg a technológiai cégek abban, hogy hozzáférjenek szeretteik anyagaihoz". "A technológiai cégek által meghatározott szabályok vonatkoznak rád, és mindegyiküknek más szabályai vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan kezelik az elhunytakat" - mondta az észak-írországi Észak-Antrim képviselője.

"Körülbelül 25 milliárd fontnyi vagyon van az emberek digitális eszközein. Ez lehet olyan egyszerű dolog, mint az Air Miles. "Mindenféle olyan dolog van a felhőben, amely értékes, és amelynek a hagyaték részét kellene képeznie, és a legközelebbi hozzátartozóknak azonnali hozzáférést kellene biztosítani hozzá."

Mit mondanak a technológiai cégek?

A Facebook, a WhatsApp és az Instagram tulajdonosa, a Meta azt mondta, hogy "tárgyalásokat folytat a kormánnyal és más érdekelt felekkel" annak érdekében, hogy "az érintettek számára könnyebbé tegyük ezeket a helyzeteket". A Meta azt mondta, hogy az irányelve az, hogy ha "nem tudjuk, hogy az elhunyt személy mit akart volna, megpróbáljuk a fiókot pontosan úgy hagyni, ahogyan az illető hagyta", és "megemlékezést" kínál, ahol a fiók megmarad, de lényegében lekapcsolják.

Tanya azt mondta, nem tudja, honnan ismerte a testvér a Motorhead ikonikus énekesét, Lemmyt.

A technológiai óriás hozzátette, hogy a közvetlen családtagok kérhetik, hogy egy személy fiókját távolítsák el az Instagramról, míg a Facebookon azt mondta, hogy "egy örökös kapcsolattartót lehet választani, aki vigyáz egy személy fő profiljára, ha megemlékezik róla". Az Apple-nek is van egy digitális hagyatéki eszköze, amely lehetővé teszi, hogy az emberek akár öt kapcsolattartónak adjanak kulcsokat, hogy azok hozzáférhessenek az eszközön lévő adatokhoz, ha a fiók tulajdonosa hirtelen meghal.

"Sötétben vagyunk - ez nem igazságos

Strange családja támogatja a digitális eszközhagyatéki reformot, mivel Tanya szerint a családok "sötétben tapogatóznak", és "nem tudják, hol kezdjék", amikor a szerettük telefonjáról és számítógépéről származó tartalmakat kell visszaszerezniük. "Nem hiszem, hogy ez igazságos, ezért bármi, ami segíthet a gyászoló családnak, segítene" - mondta Tanya, aki Steve-vel együtt nőtt fel a Newport melletti Newbridge-ben.

Az is dühíti, hogy bátyja ikonikus képét márkaépítéshez és árucikkekhez használják - egy olyan értéket, amelyet Tanya szerint az engedélyük nélkül hasznosítanak pénzzé. "Miért kellene az embereknek pénzt csinálniuk a bátyámból, amikor ő már nincs itt" - mondta. "Ez tényleg feldühít. Semmi közük nem volt hozzá.

"Stephen szerette a két unokaöccsét, az én két fiamat, és azt szerette volna, ha az örökségéből származó bármilyen vagyon az övék lenne"."

Steve Strange azután kezdett el zenével foglalkozni, hogy 1976-ban látta a Sex Pistols koncertjét a caerphillyi Castle moziban. "A status quo a gyászoló családoknak fájdalmat okoz. A végrendeletekre és hagyatékokra szakosodott ügyvédek, könyvelők és vagyonkezelők szervezete sürgette a kormányokat, hogy sürgősen foglalkozzanak a kérdéssel. "Úgy tűnik, hogy a status quo jelenleg hiányos, és elég komoly szorongást okoz a gyászoló családoknak" - mondta Emily Deane, a Step ügyvédje.

A Jogi Bizottság szerint "a jog reformja a jogbiztonság megteremtése érdekében szilárd alapot teremtene a digitális eszközök fejlesztéséhez és elfogadásához", és még ebben az évben konzultációs dokumentum várható. Az árnyék digitális miniszter azonban adatvédelmi aggályokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy a hozzáférési jogokat egyoldalúan a legközelebbi hozzátartozóknak adják meg.

"Saját tapasztalatomból tudom, hogy fiatalabb koromban biztosan vannak olyan képek, vagy esetleg beszélgetések, amelyeket a közösségi médiában folytattam néhány emberrel, és nem feltétlenül szeretném, ha a legközelebbi hozzátartozóim számára hozzáférhetővé tennék" - mondta Alex Davies-Jones, Pontypridd munkáspárti képviselője.

"Ez egy finom egyensúlyt jelent aközött, hogy az emberek hozzáférhessenek a digitális vagyonhoz, amikor valaki meghal, és hogy az elhunytak magánéletét is megőrizzük. "Tehát mindenkinek el kell beszélgetnie, és át kell gondolnia, hogy mit szeretne, hogy a legközelebbi hozzátartozói hozzáférhessenek. Ezt az egyénnek kell eldöntenie."

Az Egyesült Királyság kormánya nem támogatja Paisley úr törvényjavaslatát, és közölte, hogy "elvárja a technológiai vállalatoktól, hogy világos irányelvekkel rendelkezzenek arról, hogy a hozzátartozók hozzáférhessenek elhunyt szeretteik személyes adataihoz".