, 2022/3/21

Go most kapta meg eddigi legnagyobb frissítését. A Go 1.18 több mint egy évtizedes tervezés csúcspontját jelenti, és a Google szerint a fejlesztők által leginkább igényelt funkciókat nyújtja. Íme az újdonságok.

Programming languages

A Google bejelentette a Go programozási nyelv "mérföldkőnek" számító frissítését a Go 1.18-as verziójának megjelenésével, amely bevezeti a fuzz tesztelés natív támogatását - az első nagyobb programozási nyelv, amely ezt megteszi. A Google magyarázata szerint a fuzz tesztelés vagy "fuzzing" egy olyan eszköz, amellyel egy szoftver sebezhetőségét tesztelik, önkényes vagy érvénytelen adatokkal dobálva azt, hogy felfedjék a hibákat és az ismeretlen hibákat.

Íme egy lista a legnépszerűbb programozási nyelvekről és arról, hogy hol lehet megtanulni őket

Ez egy további biztonsági réteget ad a Go kódjához, amely a funkciók fejlődésével együtt is védetté teszi azt - ami kulcsfontosságú, mivel a szoftverek elleni támadások egyre gyakoribbá és összetettebbé válnak.

"A Google-nál elkötelezettek vagyunk az online infrastruktúra és az alkalmazások biztonsága mellett, amelyektől a világ függ" - mondta Eric Brewer, a Google VIP infrastruktúra vezetője. "Ennek egyik kritikus szempontja, hogy képesek legyünk megérteni és ellenőrizni a nyílt forráskódú függőségi láncok biztonságát. A Go 1.18-as kiadása fontos lépés afelé, hogy a fejlesztők a lehető legbiztonságosabb alkalmazásokat építhessék, megértsék a kockázatot, amikor sebezhetőségeket fedeznek fel, és csökkentsék a kiberbiztonsági támadások hatását." - tette hozzá.

Míg más nyelvek támogatják a fuzzingot, a Go az első olyan nagy programozási nyelv, amely beépíti azt az alapvető eszköztárába, ami azt jelenti, hogy - más nyelvekkel ellentétben - nincs szükség harmadik féltől származó támogatási integrációkra. A Go 1.18, amelyet a Google "több mint egy évtizedes tervezés csúcspontjaként" emleget, számos olyan jelentős frissítést kínál a programozási nyelvhez, amelyet a fejlesztők már régóta kértek.

A Google nagy hangsúlyt fektet a nyelv új, paraméterezett típusokat használó általános kódtámogatására is, amely a Go felhasználók által leginkább kért funkció volt. A generikusok támogatása nélkül a Go felhasználóknak minden egyes általuk használt adattípushoz hasonló kódot kell megismételniük - mondta Steve Francia, a Google Go termék- és stratégiai vezetője.

"A generikusokkal a felhasználók egyetlen rutinba tömöríthetik ezt a kódot, miközben megtartják a biztonságot" - mondta Francia a ZDNetnek. "Emellett a felhasználók olvashatóbb és nagyobb teljesítményű kódot kapnak, ugyanazzal a fajta biztonsággal, amit a Go mindig is nyújtott. Ez jelentős 'áldás' a termelékenység és a teljesítmény szempontjából"."

A Go 1.18 programozási nyelv kiegészítései közé tartoznak a modul munkaterületek, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy több komponenssel dolgozzanak egyetlen repóban, valamint a tekintélyes 20%-os teljesítményjavulás ARM64 és Apple M1 processzorokon. A Google 2007-ben hozta létre a Go nyelvet, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a szoftvermérnökök biztonságos, nyílt forráskódú vállalati alkalmazásokat készíthessenek modern, többmagos számítási rendszerekhez.

A Cloud Native Computing Foundation (CNCF) projektjeinek több mint háromnegyede, köztük a Kubernetes és az Istio, a Google szerint Go nyelven íródott. A Stack Overflow adatai szerint a fejlesztők mintegy 10%-a ír Go nyelven világszerte, és vannak arra utaló jelek, hogy egyre több toborzó cég keresi a Go kódolókat a technológiai tehetségek keresése során.

"A felhő-natív és konténeres alkalmazásfejlesztés jövőjét alakító számos kulcsfontosságú projektet Go felhasználásával építettek, köztük a Kubernetes, a Docker és az Etc" - magyarázta Francia. "Bár a Google-nél van egy dedikált Go csapatunk, a közösségünkből is jelentős mennyiségű hozzájárulást várunk. Ez egy közös erőfeszítés, és az ő frissítéseikkel segítjük a közösségünket a Go hosszú távú víziójának megvalósításában.

Az Apple most mutatta be az új M1 Ultra "szörnychipet

Bár az Apple nem jelentett be teljesen új chipsetet a zászlóshajó asztali számítógépeihez és laptopjaihoz, az új M1 Ultra egy ultraerős processzornak ígérkezik a kreatív szakemberek számára. Az Apple ugyan nem jelentette be az M2 chipet, ahogy azt egyesek előre jelezték, de egy új, csúcskategóriás processzort jelentett be a meglévő termékcsaládjukhoz: az M1 Ultra-t.

John Ternus, az Apple hardverfejlesztésért felelős SVP-je az M1 Ultra-t egy "szörnyeteg chipként" jellemezte, amelyet olyan felhasználóknak szánnak, akiknek "extrém szintű teljesítményre" van szükségük. Az Apple az általa UltraFusion néven jellemzett architektúrát használta az M1 Ultra felépítéséhez, amely több mint 10 000 jelen keresztül köti össze a két chipet a 2,5 TB/s memória-sávszélesség érdekében. Mindezt azért tették, hogy egy két CPU-s Intel vagy AMD építés teljesítményét biztosítsák, jóval kisebb energiafogyasztás mellett.

Hogy perspektívába helyezzük: az M1 Ultra architektúrája és teljesítménye az új Intel Core i9-12900E és az AMD Ryzen Threadripper PRO 5965WX processzorokéval van egy szinten. És nem kell aggódnod amiatt sem, hogy az asztali számítógép többi komponense képes-e lépést tartani velük, mivel az Apple integrált komponensek tervezési sémája az összes komponens optimális teljesítményét hivatott biztosítani.

Az M1 Ultra 114billiárd tranzisztorral, 20 maggal (16 normál és 4 nagy hatékonyságú), 64 magos GPU-val és 128 GB egyesített memóriával rendelkezik. Az Apple azzal büszkélkedik, hogy az M1 Ultra 8-szor gyorsabb, mint az alap M1 chip, kétszer akkora médiafeldolgozási teljesítményt nyújt, és másodpercenként akár 22 trillió folyamatot is képes végrehajtani.

A 32 magos Neural Engine mély, gépi tanulási képességekkel ruházza fel a chipet az olyan intenzív folyamatokhoz, mint a kódfordítás, a 4K vagy 8K videók feldolgozása vagy a 3D animációs fájlok renderelése. Az Intel vagy az AMD 16 magos PC CPU-ihoz képest az M1 Ultra 20 magos kialakítása 90%-kal nagyobb többszálú teljesítményt nyújt, és 100 wattal kevesebb watt fogyasztás mellett éri el a csúcsteljesítményt.

Ez azt jelentheti, hogy a bonyolult feladatokat gyorsabban és kevesebb energiafelhasználás mellett végezheti el a számítógép, ami nagyszerű ahhoz, hogy az alkatrészek működési hőmérséklete jóval az optimális tartományon belül maradjon. A 64 magos, integrált GPU hasznos lehet a kreatív szakemberek, például a 3D modellezők, animátorok és játékfejlesztők számára, akik olyan teljesítményt és teljesítményt keresnek, amely nem igényel rengeteg energiát, és nem termel sok hulladékhőt.

Az M1 Ultra egységesített memóriaarchitektúrája 800 GB/s-ra növelte a memória sávszélességét, és az új CPU-t akár 128 GB egységesített memóriával is konfigurálhatod, ha folyamatintenzív munkaterheléseken, például videó- vagy hangkódoláson szeretnél átgázolni. A lapka emellett akár 18 egyidejű 8K videofolyamot is képes futtatni, ami még a legigényesebb videoszerkesztési alkalmazásokhoz is bőven elegendő.

Emellett rendelkezik az Apple Secure Enclave technológiával az AES adattitkosításhoz, a számítógéphez való jogosulatlan távoli hozzáférés megakadályozására szolgáló anti-exploitation programozással, valamint hardveresen ellenőrzött biztonságos rendszerindítással. Az M1 Ultra lesz a gerince az új Mac Studio moduláris asztali számítógépnek, amelynek célja, hogy a kreatív szakemberek számára olyan számítógépet biztosítson, amely lépést tud tartani művészi elképzeléseikkel.