, 2022/3/21

A fejlesztői lemezeket 25 éve zsúfolja tele Negyed évszázad elég sok centit tud tenni a derékbőségre, igazam van, fejlesztők? A Microsoft a Visual Studio 25 éves fennállását ünnepli, miközben a fejlesztők egy pillanatra elgondolkodnak azon, hogy vajon a Microsoft zászlóshajójának, az integrált fejlesztőkörnyezetnek újabb negyedszázadot kell-e még eltöltenie.

Microsoft Visual Studio

A Visual Studio 1997-ben jelent meg először, és ez volt az első alkalom, hogy a Microsoft ennyi fejlesztőeszközt egy helyre csomagolt, beleértve a Visual J++ (erről később) és a Visual InterDev, a Microsoft Developer Network (MSDN), és mindezek mellé a Visual C++, a Visual Basic és a Visual FoxPro. Két kiadás volt: Az akkori önálló nyelvekhez képest ez a pazarlás őrültségnek tűnt, de a jövőbeli felfúvódásra utalt.

1998-ban jelent meg a Visual Studio 6, amely utoljára tartalmazta a Visual J++-t, amelyet a Microsoft a későbbi verziókból eltávolított a Sun-nal való vitája miatt.

Az új évszázad kezdetén a vállalat hozzáadta a .NET nevet, amelyről a Microsoft a Visual Studio 2005 megjelenésekor már lemondott. Érdekes módon a Visual Studio 6 volt az utolsó verzió, amely Windows 9x számítógépeken futott, míg a későbbi kiadások ragaszkodtak az NT-hez. A .NET első verziója (2002) bevezette a C# nyelvet és a .NET keretrendszert is.

A Visual Basicet is átfogóan tönkretették a Visual Basic .NET-tel. Igaz, az 1998-as Visual Basic 6 a maga webes kiegészítőivel együtt aligha volt egy tűzgolyó, de a 2002-es Visual Basic .NET-tel a Microsoft lemondott a visszafelé kompatibilitásról, és csak egy bizonytalan konverziós eszközt kínált, amely ritkán eredményezett teljesen kompatibilis forrást. Ez az egyik oka annak, hogy sok Visual Basic 6 alkalmazás ma is elfeledett bézs színű dobozokban lapul, amelyektől egész vállalatok függnek.

A Visual Studio IDE folytatta a fejlesztést, új funkciókkal bővült (például 64 bites támogatással, annak ellenére, hogy az IDE továbbra is határozottan 32 bites alkalmazás maradt), míg másokról lemondott.

A Microsoft Xamarin felvásárlásával egy Mac-es kiadás is megjelent, de a Visual Studio for Windows továbbra is a Microsoft zászlóshajó fejlesztőkörnyezete maradt, annak ellenére, hogy az új funkciók hozzáadásával egyre nagyobb lett.

A Microsoft ismét a nyílt forráskódú .NET fejlesztők tűzvonalában: a Hot Reload funkciót a Visual Studio eladásai érdekében visszavonták.

Az MS elhagyja a J++-t a Visual Studio-ból

A Borland szétválasztja a Visual Studio .NET-et

A Microsoft előnézetben mutatja be a Visual Studio 2022 for Mac-et, de minek a fáradtság, amikor a VS Code remekül fut az Apple hardverén? A Microsoft csak tavaly engedett a fejlesztők nyomásának, és a Visual Studio 2022-t (azaz a v17-et) teljes mértékben 64 bites alkalmazássá tette, véget vetve az egyre gyakrabban előforduló memóriakieséses kivételeknek, amelyek olyan számítógépeken jelentkeztek, ahol nem kellett volna (igen, ez az író is értetlenül állt a múltbeli Visual Studio verziók előtt, amikor a mágikus 4 GB-os korlát átlépésekor problémák adódtak egy 16 GB-os eszközön).

Ami a jövőt illeti, a Microsoft mostanában lenyűgöző ütemben ad ki frissítéseket. A Visual Studio bukása azonban Redmondon belülről is bekövetkezhet: A Visual Studio Code, bár nem rendelkezik a Visual Studio számos csemegéjével, 2015-ben jelent meg, és gyorsan sok fejlesztő választott eszközévé vált.

Míg a Visual Studio a kor előrehaladtával kissé felduzzadt, addig a Visual Studio Code, amely mostanra közeledik kiadásának hetedik évfordulójához, továbbra is elég könnyű ahhoz, hogy kényelmesen fusson egy böngészőben.

A Visual Studio azonban tervezőivel és eszköztárával továbbra is a Microsoft zászlóshajó IDE-je marad a nagy 25 éves kor elérésekor, és erre emeljük poharunkat. Még akkor is, ha morogunk, hogy a régimódi Visual Basicben vagy (suttogva) az azt megelőző különböző Delphi-verziókban még mindig gyorsabban tudnánk használható alkalmazásokat készíteni.