, 2022/3/21

A Linux Mint projekt bejelentette Debian kiadásának 5-ös verzióját, melynek kódneve Elsie. A Linux Mint az egyik legrégebben futó és legjobban csiszolt disztró az Ubuntu után, és igazán azután lendült fel, hogy az Ubuntu a 11.04-gyel áttért a vitatott Unity desktopra.

Linux Mint Debian Edition 5 is here

Ez idő tájt a Mint 12 megtartotta a Windows-szerű megjelenést, amely később a Cinnamon asztallá fejlődött. Ez sok olyan hívőt nyert meg, akiket nem érdekelt az Ubuntu Mac-szerűbb kinézete. Még ha az Ubuntu meg is ölte a Unity-t, és visszaváltott a GNOME-ra, ez a GNOME 3 - még mindig nagyon nem hasonlít a Windowsra. A Mint ismerősséget biztosít a sok ember számára, akik jobban érzik magukat egy feladatsorral, egy Start menüvel, és így tovább.

Megnéztük a Mint 20-at, amikor pár éve megjelent, és tavaly januárban a legutóbbi, 20.3-as kiadást is - amely a Firefox natívan csomagolt változatát tartalmazza, közvetlenül a Mozillától, az Ubuntu Snap verziója helyett. Valójában figyelemre méltó, hogy a Mint teljes egészében kerüli az Ubuntu Snap alkalmazásait. Ehelyett Red Hat-stílusú Flatpaksot kap.

A Linux Mint Debian Edition - röviden LMDE - a Mint másik változata. Ahelyett, hogy az Ubuntu stabil LTS verzióján alapulna, az LMDE közvetlenül a Debianon alapul, amely nagyrészt az Ubuntu upstream verziója. Az LMDE 5 a Debian 11-en alapul, amelynek kódneve Bullseye. A helyzet azonban az, hogy nehéz megmondani. Az LMDE ugyanazt a Cinnamon asztalt használja, mint Ubuntu alapú testvére.

A Mozilla legújabb natív Firefox-ját használja, nem pedig a Debian elavult ESR verzióját, amelyet nehéz frissíteni. A Flatpak is integrálva van, a multimédiás codec-ekkel és így tovább. Ugyanazokkal az eszközökkel rendelkezik, mint az alapértelmezett Ubuntu alapú kiadás, a szoftverfrissítésekhez, biztonsági mentéshez és így tovább.

Vannak előnyei annak, ha egy széles körben használt asztali disztribúcióhoz állunk közel. Például néha az asztali felhasználóknak harmadik féltől származó illesztőprogramokra van szükségük, például grafikus kártyákhoz vagy nyomtatókhoz. Az Ubuntu első osztályú illesztőprogram-támogatással rendelkezik. Ha problémák merülnek fel, gyakran könnyű Ubuntu alapú megoldásokat találni az interneten, és ezek nagy valószínűséggel működnek is, legalábbis addig, amíg nem függnek egy adott asztali gépen.

A Debian is sokkal kifinomultabb, mint korábban volt. A régi vicc szerint az Ubuntu egy ősi szó, jelentése: "Nem tudom a Debiant konfigurálni". (Nem így van, de ez egy jó geg.) Ez a vicc már nem igaz. A kortárs Debian viszonylag egyszerű: könnyedén hozzáadhatod a Flatpak támogatást - vagy a Snapet, ha úgy tetszik, vagy mindkettőt -, telepíthetsz nem-FOSS firmware-t és így tovább.

A Bullseye tartalmazza a Cinnamont is, bár egy kicsit régebbi verzióban. Ennek ellenére az LMDE 5 simábbá és egyszerűbbé teszi a folyamatot, és jól is néz ki. Ha Debian-t szeretnél futtatni egy asztali számítógépen vagy laptopon, nem zavarnak (vagy akár aktívan szükséged van rá) a nem-FOSS kodekek vagy firmware-ek, és nem vagy Debian-guru, akkor az Elsie egy jó választás.

A Mint projekt és az Ubuntu álláspontja úgy tűnik, hogy eltér egymástól. Az Ubuntu hivatalosan a GNOME 3-t részesíti előnyben, míg a Mint saját, következő generációs asztalt épített. Az Ubuntu a saját Snaps-ot részesíti előnyben, míg a Mint a Flatpak-ot. Az Ubuntu a gyorsan változó alkalmazásokat, például a Firefoxot Snaps-ként csomagolja, míg a Mint a natívan csomagolt böngészőket részesíti előnyben.

A Mint pedig, mint mindig, most is tartalmaz nem FOSS freeware-t, például codec-eket és alkalmazásokat, például a Spotify-t a repos-okban. Más Ubuntu alapú disztribúciók a múltban váltottak upstreamet és költöztek át a Debianra, mint például a néhai Crunchbang Linux. A 9-es verzióig az Ubuntut használta; a 10-től kezdve a Debiant használta, ahogy a BunsenLabs és a Crunchbang++ is.

Nem lennénk meglepve, ha a Mint egy jövőbeli verziója az Ubuntu-ból származó kiadását a Debian kiadás javára helyezné át, vagy akár teljesen megszüntetné azt.