, 2022/3/18

Huawei igazgatótanácsi tagok lemondanak az Ukrajnáról való hallgatás miatt. A Huawei UK két nem ügyvezető igazgatója lemondott a vállalat ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt. A BBC úgy tudja, hogy Sir Andrew Cahn és Sir Ken Olisa úgy érezte, hogy a cégnek az orosz invázió gyors elítélésének elmulasztása miatt tarthatatlanná vált a pozíciójuk.

Huawei board members resign

A Huawei UK mindkét férfinak megköszönte "felbecsülhetetlen értékű útmutatásukat". A BBC News kérdésére, hogy a Huawei folytatja-e az üzletet Oroszországgal, a vállalat azt mondta: "Nem kommentáljuk a továbbiakat". Erős támogatás. A BBC úgy tudja, hogy mindkét igazgató úgy vélte, a Huaweinek gyorsan el kellett volna ítélnie Oroszország ukrajnai invázióját. Úgy vélik, hogy mindketten úgy érezték, hogy bár ez egy összetett helyzet a vállalat számára, a cég álláspontja ellentétes volt a brit igazgatótanácsi elvárásaikkal.

A Huawei egyik tisztviselője elmondta: "Sir Andrew Cahn és Sir Ken Olisa jelentős tapasztalatot hozott az üzleti és technológiai világból a Huawei UK igazgatótanácsába, amikor 2015-ben, illetve 2018-ban kinevezték őket. "Mindketten határozottan támogatták a Huawei Egyesült Királyság iránti elkötelezettségét, és segítettek fenntartani a vállalatirányítás legmagasabb szintű normáit."

"Pusztító" akció

A lemondások hírére az USA figyelmeztette a kínai vállalatokat, hogy ne szegjék meg az Oroszországba irányuló technológiai export korlátozását. Kína tartózkodott az orosz inváziót elítélő ENSZ-határozat szavazásán, de kormánya nemrégiben "sajnálatát" fejezte ki a katonai akció miatt, mondván, hogy rendkívül aggódik a civileket ért károk miatt.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter a New York Timesnak azt mondta, hogy Washington "pusztító" intézkedéseket hozhat az orosz szankciókkal szembeszegülő kínai vállalatok ellen, megtiltva a termékeik előállításához szükséges amerikai berendezések és szoftverek használatát. Oroszország "minden bizonnyal más országoknak is udvarolni fog, hogy megkerüljék a szankcióinkat és az exportellenőrzéseket" - mondta Raimondo asszony a lapnak.

A fenyegetések a Huawei ellen 2020-ban hozott intézkedéseket idézik, amikor Donald Trump kormánya felvette a vállalatot a "szervezetek listájára", amely megtiltja, hogy a kormány jóváhagyása nélkül technológiát szerezzenek be amerikai vállalatoktól. Az amerikai kormány akkor azt mondta, hogy véleménye szerint a Huawei nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, amit a vállalat határozottan tagadott. A korlátozások azonban keményen sújtották a vállalat bevételeit, és megfosztották a kulcsfontosságú technológiákhoz való hozzáféréstől.