, 2022/3/18

Guernsey kiberbiztonsági figyelmeztetés a szigetlakók és a vállalkozások számára. Az ukrajnai háború kitörése óta megnőtt a kibertámadások száma a Guernsey Állam és egy kiberbiztonsági cég szerint. Az államok szerint: "A háború kezdete óta észrevehetően megnőtt az adathalász e-mailek száma".

Guernsey cyber-security

A Csatorna-szigeteken havonta több mint 10 millió kibertámadás történik a Black Arrow Cyber Consulting nevű guernsey-i cég kutatása szerint. Éberségre buzdított, mivel a szigetek nem immunisak ezekre a támadásokra. Az államok szóvivője elmondta: "Az egész közösségnek ébernek kell maradnia az ilyen e-mailekkel szemben, amelyeket úgy terveztek, hogy úgy tűnjön, hogy jó hírű forrásból származnak, hogy egy linkre kattintva személyes adatok megadására vagy az eszközükhöz való hozzáférésre csábítsák az embereket".

Bruce McDougall, a Black Arrow Cyber Consulting munkatársa elmondta: "A bűnözők nem hagynak veszni egy jó lehetőséget. Ezért csalásokat hajtanak végre, amelyekkel arra ösztönzik az embereket, hogy hamis fizetéseket hajtsanak végre abban a hitben, hogy jótékonysági célokra gyűjtenek"."

Hogyan maradhat kiberbiztonságban?

Egy támadó könnyen ellophatja vagy kitalálhatja a jelszavát, ezért legyen más hitelesítési módszere, például egy kód a telefonján. Ez 90%-kal csökkenti annak az esélyét, hogy valaki bejusson a fiókjába.

Győződj meg róla, hogy az eszközeiden lévő szoftverek a lehető legfrissebbek. Ha tehát frissítésre felszólító értesítést lát, tegye meg minél hamarabb.

Készítsen másolatot a fontos fájljairól. A biztonsági másolatokat az eredetitől elkülönítve kell tárolni.

A Black Arrow egyik ügyfele, az egészséges élelmiszereket kínáló RAW áruházak kibertámadás áldozatává váltak, ami néhány ügyfél adatainak megsértéséhez vezetett. Joh Harvey alapító és vezérigazgató elmondta: "Úgy éreztem magam, mintha egy cápákból álló tengerben lennék, de nem láttam a cápákat".

Elmondta: "Nem láttam a szememet, mert nem láttam a szememet: "Akkor tudtuk meg, amikor a rendőrség felvette velünk a kapcsolatot, hogy az ügyfelek gyanús tranzakciókat jelentettek."

A vállalatnak le kellett állítania az online értékesítést, hogy további vásárlók ne legyenek érintettek. Harvey úr elmondta, hogy további biztonsági eljárásokba fektettek be, és átalakították a weboldalukat, de a támadásnak óriási hatása volt az üzletre, és az értékesítés hosszú ideig visszaesett.

Bruce McDougall a Black Arrow Cyber Consulting-tól

McDougall úr elmondta: "Szerintem az embereknek mindenképpen tudatosabbnak kell lenniük. Itt a Csatorna-szigeteken semmi sem véd meg minket."

Harvey úr csatlakozott ehhez az üzenethez: "Guernsey-n nagyon biztonságos és védett életmódot folytatunk, de az internetnek nincsenek határai, és online bárki hozzáférhet hozzánk a világ bármely pontján."