, 2022/3/21

Microsoft Azure növeli a nyomást az AWS-re. Az Azure már a vállalatok körében is vezet az AWS előtt, és a kisebb vállalkozások körében is felzárkózik. Lehet, hogy a Microsoft Azure bevételei elmaradnak az Amazon Web Services (AWS) mögött, de a Flexera vállalati IT-menedzsment cég új felmérése szerint az Azure felhőalapú számítástechnikai lehetőségeinek elfogadása egyes esetekben már megelőzte az AWS-t.

Cloud computing

A Flexera új, 2022-es State of the Cloud jelentése 753 válaszadó véleményét gyűjtötte össze 2021 végén, és megállapította, hogy az Azure az egyetlen olyan nyilvános felhőszolgáltató, amelynek elfogadottsága jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. Ingyenes és olcsó személyes és kisvállalati felhőalapú tárolószolgáltatások mindenhol vannak. De, melyik a legjobb számodra? Nézzük a legjobb felhőalapú tárolási lehetőségeket.

Ma a vállalkozások 80%-a használja az Azure-t, szemben a tavalyi 73%-kal, míg az AWS részesedése 79%-ról 77%-ra csökkent ebben az időszakban. A Google Cloud még nem vált nyereségessé, de kényelmes harmadik helyen áll 48%-os elfogadottsággal, a tavalyi 49%-hoz képest, míg az Oracle Cloud Infrastructure elfogadottsága a tavalyi 32%-ról mára 27%-ra esett vissza. Az IBM Cloud részesedése 25%-os szinten maradt.

A jelentés azt is vizsgálta, hogy a felhasználók jelentős munkaterheket, néhány munkaterhet vagy csak kísérleteznek-e valamelyik szolgáltatóval. Az Azure és az AWS 47%-os arányban holtversenyben állt a jelentős munkaterhelések tekintetében, míg a vállalkozások 33%-a használt néhány munkaterhelést az Azure-on, míg az AWS esetében 33% volt ebben a kategóriában.

Jó hír a Google Cloud folyamatos törekvése szempontjából, hogy a válaszadók 23%-a kísérletezik vele, ami a jövőbeni potenciális bevételnövekedést jelez.

A kis- és középvállalkozások körében az AWS még mindig vezet az Azure előtt. A Microsoft azonban még itt is zárkózik fel. Az AWS 69%-os részesedése a kkv-k körében a tavalyi 72%-hoz képest csökkent, szemben az Azure mai 59%-os részesedésével, amely a tavalyi 48%-hoz képest nőtt.

A GCP részesedése 39%-ról 43%-ra nőtt az előző évhez képest. Az Oracle Cloud is több kkv-t nyert meg, részesedése a korábbi 15%-ról 28%-ra nőtt, míg az IBM részesedése 20%-ról 24%-ra emelkedett. Ma már persze kevesen kötődnek egyetlen felhőszolgáltatóhoz. A több felhő egyre növekszik, és alapvetően ez a norma. A Flexera megállapította, hogy a szervezetek 79%-a több nyilvános felhőt használ, míg 60%-uk egynél több privát felhőt.

Ennek ellenére megállapította, hogy az alkalmazások 45%-a különböző felhőkön silózott, tehát bár több felhőt használnak, minden alkalmazás egy-egy szolgáltatónál ragadt. Mintegy 44% több szolgáltatót használ a failoverhez, amikor nagyobb felhő kiesések fordulnak elő. Ez ésszerűnek tűnik, tekintve, hogy az elmúlt két évben az AWS, az Azure és a Google több órás kieséseket szenvedett el.

A több felhőben való biztonságkezelés kihívása indokolta a Microsoft közelmúltbeli lépését, hogy a Defender for Cloudot a Google Cloud és az AWS számára is elérhetővé tegye. Ez teszi szükségessé az olyan projekteket is, mint a Cloud Security Notification Framework (CSNF). A 10 000-nél több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok körében a szervezetek által használt eszközök közül jelenleg 41%-kal a multicloud biztonsági eszközök állnak az első helyen, amelyet a multicloud költségkezelő eszközök követnek 37%-kal.

Az irányítási eszközöket és az irányítási eszközöket a nagyvállalatok 34%-a, illetve 33%-a használta. A költségmenedzsment eszközök azért kritikusak, mert a felmérés szerint a válaszadók úgy vélték, hogy a szervezetük a felhőre fordított kiadások 32%-át pazarolják el. A pazarlás azonban valószínűleg magasabb, jegyzi meg a Flexera.

Bár az Azure néhány területen csökkentheti a lemaradást, az AWS még mindig messze a legnagyobb felhőszolgáltató: a Synergy Research adatai szerint az Amazon, a Microsoft és a Google továbbra is a világ felhőkiadásainak több mint felét adja, 2021 harmadik negyedévében 33%-os, 20%-os és 10%-os piaci részesedéssel.

A kkv-k komolyan beruháznak a felhőbe

Eközben a nyilvános felhő bevezetése terén az Azure most először szerzett enyhe előnyt az AWS előtt. A felhőalapú számítástechnika már most is jelentős részét teszi ki az informatikai kiadásoknak, a nagyvállalatok évente több tízmilliót költenek felhőalapú működésük fenntartására. Az elmúlt évben azonban a kis- és középvállalkozások felhőre fordított kiadásai jelentősen megugrottak - derül ki a Flexera State of the Cloud Report éves jelentéséből.

A legutóbbi jelentésben megkérdezett kkv-k 53%-a évente több mint 1,2 millió dollárt költ a felhőre. Ez a szám a tavalyi 38%-hoz képest emelkedett. Ebben az esetben a KKV-k 1000 vagy annál kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalatokra vonatkoznak. A Flexera tizenegyedik éves jelentésében 753 technológiai és üzleti szakembert kérdeztek meg a világ minden tájáról 2021 végén.

A jelentés szerint a felhőre fordított kiadások mindenféle méretű szervezetnél növekednek. Az összes válaszadó 8%-a több mint 60 millió dollárt költ, és több mint fele évente több mint 2,4 millió dollárt költ nyilvános felhőre. A nyilvános felhőre fordított kiadások még jelentősebbek a nagyobb szervezetek körében. A vállalatok 37%-a mondta azt, hogy éves költségvetése meghaladja a 12 millió dollárt, 80%-uk pedig arról számolt be, hogy a felhőre fordított kiadások meghaladják az évi 1,2 millió dollárt.

Tekintettel arra, hogy a szervezetek egyre nagyobb összeget költenek a felhőre, nem meglepő, hogy a felhőkiadások kezelése volt az egyik legnagyobb kihívás, amelyet a vállalatok és a kkv-k említettek, és amelyet csak alig előzött meg a biztonság és az erőforrások/szakértelem hiánya. Ennek ellenére a szervezetek nem hajlandóak lemondani a felhőalapú számítástechnika által nyújtott agilitásról és általános értékről. A felmérés szerint minden szervezet használ legalább egy felhőt. A válaszadók 96%-a használ legalább egy nyilvános felhőt, míg 84%-uknak legalább egy privát felhője van.