, 2022/8/10

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója 7,92 millió Tesla-részvényt adott el mintegy 6,88 milliárd dollár értékben - derül ki a kedd este közzétett pénzügyi nyilvántartásokból.

tesla

A tranzakciókra augusztus 5. és 9. között kerül sor - derült ki a SEC-bejegyzésekből, a Tesla 2022-es éves részvényesi közgyűlését követően, augusztus 4-én.

Korábban a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a közösségi médiában azt mondta, hogy április 28. után "nem tervez további TSLA-értékesítéseket".

Azon a héten a SEC-bejegyzésekből kiderült, hogy Musk mintegy 8,4 milliárd dollár értékben adott el egy részvénycsomagot. A mai dollár árfolyamon ez mintegy 3285 milliárd forint, ami szinte felfoghatatlan összeg idehaza.

A százmilliárdos épp egy vitatott jogi csatározás közepén áll a Twitterrel, a közösségi hálózatépítő óriással, amelynek megvásárlásáról áprilisban mintegy 44 milliárd dollárért, azaz részvényenként 54,20 dollárért állapodott meg.

Az általános piaci csökkenés közepette a Twitter árfolyama és a Tesla részvények árfolyama is esett ezután.

Július 8-ra Musk közölte a Twitterrel, hogy felbontja az üzletet. Azzal vádolta a Twittert, hogy nem adott meg neki minden információt, amire szüksége volt a felvásárláshoz, és hogy alulbecsülte a botok, spamek és hamis fiókok számát a platformján.

Kedden, miután Musk legutóbbi részvényeladásai nyilvánosságra kerültek, a Tesla rajongói és támogatói megkérdezték a sztárvezért, hogy befejezte-e az elektromos járművekkel foglalkozó vállalat részvényeinek eladását, és hogy a jövőben esetleg visszavásárolja-e a részvényeket.

Musk így válaszolt: "Igen. Abban az (remélhetőleg valószínűtlen) esetben, ha a Twitter rákényszeríti ezt az üzletet, és néhány tőkés partner nem jön össze, fontos, hogy elkerüljük a Tesla-részvények vészeladását".

Musk nem pontosította, hogy mely tőkepartnerek, akiktől tart, elállnának a tervektől, hogy vele együtt finanszírozzák a Twitter magánkézbe kerülő tranzakcióját.

Május elején Musk 19 különböző partnertől sorakoztatott fel tőkefinanszírozást, köztük a szaúd-arábiai Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud hercegtől, a katari Holdingtól, a Sequoia, a DFJ növekedési alap, a Vy Capital és a Binance kriptovaluta-tőzsdétől.

Azt is elmondta, hogy visszavásárolná részvényei egy részét, ha nem kell végigvinnie a Twitter felvásárlását.

Ha a Twitter-üzlet nem jön össze, akkor megfontolja saját közösségi platformjának, az X.com-nak a létrehozását - tette hozzá.

A Tesla részvényei a hírek hatására szinte stagnáltak a kereskedésben. A Tesla részvényei 850 dolláron zártak, alig több mint 2%-os mínuszban a keddi nap folyamán, mielőtt Musk közel 7 milliárd dollár értékű bennfentes eladásai a SEC-jelentéseken keresztül nyilvánosságra kerültek.