, 2022/3/18

Az innovatív szörfözési technológia, amely hullámokat vet. A világszerte több mint 35 millió szörfözővel ez a sport nagy üzlet. Az iparág egyre inkább a technológia felé fordul a nagyobb, jobb és biztonságosabb izgalmak érdekében.

The innovative surfing

Kiana Fores úgy tűnik, mintha egy olyan szörfdeszkán állna, amely majdnem 1 méterrel a hullámok felett repül a levegőben. A Hawaii Oahu szigetének partjainál, Oahu partjainál a korábbi profi szörfös egy hidrofoil szörfdeszkán, más néven foilboardon halad simán a víz felett. Ezek olyan szörfdeszkák, amelyek alulról egy hosszú szénszálas rúd vagy árboc húzódik lefelé két víz alatti szárnyig.

Amikor a tenger sebessége és lendülete elegendő, a (szintén szénszálból készült) szárnyak átütnek a vízen, és a szörfdeszkát és a versenyzőt a levegőbe emelik.

Sok foilboardba viszont már elektromos meghajtású propellert építettek be az árbocba, ami extra teljesítményt biztosít, így akkor is használható, amikor nincsenek hullámok. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó nemcsak sima tengeren, hanem akár tavakon és folyókon is szörfözhet.

"A fóliázás részben azért kezdtem el foglalkozni vele, mert nem sok nő csinálta" - mondja a 26 éves Fores asszony. "Néha meglepem a srácokat, mert azt mondják, hogy 'ó, itt van egy lány'. "Aztán azt hiszem, megzavarja őket, hogy tényleg tudok fóliázni. Szóval ez elég izgalmas" - nevet. Bár a hydrofoil technológia már több mint egy évszázada létezik a csónakázásban, csak a 2000-es évek elején kezdett utat törni magának a szörfözésben.

Az elektromos meghajtású hydrofoil szörfdeszkák vagy "efoilok" aztán 2018-ban érkeztek meg, amikor a Puerto Ricó-i cég, a Lift Hydrofoils piacra dobta az elsőt, amely kereskedelmi forgalomban is kapható volt. "A fóliázás megnyitja a szörfözhető dolgok birodalmát" - mondja Nick Leason, a cég vezérigazgatója. A legnagyobb efoil eladásaink messze azoktól az emberektől származnak, akik nem az óceán mellett élnek. Ők olyan 50 éves nők, akik tavak közelében élnek". Leason úr hozzáteszi, hogy a cég tavaly több mint 4000 terméket adott el.

A mesterséges, szárazföldi szörfös létesítmények az 1960-as évek vége óta léteznek, és a mai napig a tervezők célja a nagyobb és jobb hullámok. Az ausztrál Surf Lakes nevű cég arra készül, hogy bemutassa a szerinte a legnagyobb dolgot, ami a szó szoros és átvitt értelemben is az ágazatot érinti. Még mindig a kutatási és fejlesztési szakaszban van, de a queenslandi partoktól 20 km-re a szárazföld belsejében épített egy nagy tesztlétesítményt.

Egy 3,6 hektáros mesterséges medence közepén egy 1400 tonnás, sűrített levegővel működő, acélból készült szivattyú hat másodpercenként megy fel és le. Az elektromos energiával működtetett szivattyú 360 fokos, akár 2,4 méter magas hullámokat kelt, óránként 2000 hullámot.

"Képzeld el a valaha volt legjobb szörfözést, végtelenített ismétlésben" - mondja Aaron Trevis, a Surf Lakes alapítója és vezérigazgatója. Hozzáteszi, hogy a medencében minden pillanatban öt hullámgyűrű van, amelyek alakja változik, ahogy a tó különböző részeire érnek. "Így akár egy egész család különböző szintű szörfösökkel egyszerre szörfözhet együtt".

Bár a vállalat még nem nyitotta meg a létesítményt a nagyközönség előtt, elmondása szerint jelenleg 20 projekt van fejlesztés alatt Ausztráliában, Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban. A legnagyobb helyszíneken 200 ember szörfözhet egyszerre. "Az igazi piac a világ azon 99%-a, akik még soha nem szörföztek" - mondja Trevis úr. "A következő 10 évben a szörfözés tízszer akkora iparág lehet, mint most."

Hozzáteszi, hogy a Surf Lakes rendszere elméletileg képes lenne 15 láb magas hullámokat létrehozni a profi szörfversenyeken. Visszatérve az óceánra, a brazil Maya Reis Gabeira tartja a legmagasabb hullám rekordját, amelyet egy nő sikeresen szörfözött. Ez még 2020 februárjában történt, amikor a portugáliai Nazaréban meghódított egy 22,4 méter magas hullámot.

"A technológia segítségével rengeteget fejlődtünk" - mondja a 34 éves versenyző. "Mint például a hullámok magasságának tudományos mérése, valós időben, a világrekordra való kilátás érdekében. "És a kommunikáció is sokkal kifinomultabbá vált a vízben [a jet-skin] és a sziklákon lévő emberek között" - teszi hozzá a bajba jutott profi szörfösök mentésére készenlétben álló csapatokkal kapcsolatban.

A környezetvédelemmel foglalkozó szörfösök számára problémás, hogy a szörfdeszkák többsége még mindig poliuretánból, egyfajta műanyagból készül.

A Wyye nevű induló francia kisvállalkozás szerint az egyik megoldás a szörfdeszkák 3D-nyomtatása kukoricakeményítőből készült bioplasztikával.

Bemutató szürke vonal

A két évvel ezelőtt barátok, Sylvain Fleury és Leo Bouffier által alapított Wyye ma már nyolc alkalmazottat foglalkoztat, és négy 3D nyomtatót üzemeltet éjjel-nappal a délnyugat-franciaországi Biarritz közelében található bázisán. A cég minden szörfös mérete, súlya és igénye szerint készíti el a deszkákat, és szállítja azokat Európa-szerte.

A jövőben további gyártóüzemeket kíván létesíteni a tengerentúlon, mindegyiket a szörfözés kulcsfontosságú helyszínei közelében. "A cél az, hogy megkettőzzük a mikrogyári modellünket, és a világ népszerű szörfös helyei közelében 3D-nyomtassuk a deszkákat" - mondja Leo Kerhir, a Wyve nemzetközi üzletfejlesztési vezetője.

Hozzáteszi, hogy jelenleg átlagosan 20-50 órát vesz igénybe egyetlen deszka kinyomtatása. "De a 3D nyomtatási technológia szupergyorsan fejlődik.

Mostanra a megrendeléstől a szállításig két hét a folyamat, ami ugyanannyi, mint egy hagyományos, egyedi szörfdeszka esetében. És szerintem ezt nagyon hamar le tudjuk csökkenteni." Bár a cápatámadások világszerte szerencsére továbbra is ritkák - a globális átlag 72 évente -, mégis sok szörföst aggasztanak.

Nathan Garrison egy ilyen ember, miután szülővárosában, a dél-karolinai Charlestonban egy gyermekkori barátját tinédzserkorában megtámadták. Évekkel később pedig egy kaliforniai szomszédját ölte meg egy nagy fehér cápa.

A támadások megelőzésére Garrison úr 2014-ben elindította a Sharkbanz nevű terméket. Ez egy kis eszköz, amelyet a szörfösök a csuklójukon vagy a bokájukon viselhetnek. Mágneseket használ, hogy körülbelül 6 lábnyi elektromágneses mezőt hozzon létre, amely megzavarja az elektromos mező érzékelését, amelyet a cápa a vadászathoz és a navigációhoz használ.

"Ez olyan, mintha [az emberi megfelelője] a napba néznénk a szemünkkel, vagy valakinek az arcába világítanánk egy erős fénnyel" - mondja Garrison úr. "Ez kellemetlen a cápának, és arra készteti, hogy elforduljon." Bár jelenleg évente akár 30 000 Sharkbanz-ot is elad, a nyugat-ausztráliai kormány jelentése szerint a technológia sikeressége 65%-os.

Ez kevesebb mint kétharmad, és 2016-ban egy floridai szörfösnek, aki viselte az eszközt, 44 öltést kellett összevarrni egy harapás után. "Mint minden biztonsági eszköz, ez sem lesz 100%-os hatékonyságú" - mondja Harrison úr. "A cápák vadállatok. De bebizonyosodott, hogy ez legalább csökkenti a kockázatot. Azt üzeni a cápának, hogy ott vagy, és hogy máshol keressen magának ételt".