, 2022/3/21

Az Aster CMI Kórház az Indiai Tudományos Intézettel közösen nyit AI-labort. A kutatóintézet kezdetben a neurológia számára kifejlesztett mesterséges intelligencia-technológiára összpontosít.

Aster CMI Hospital

Az Aster CMI Hospital, az indiai Bangalore-ban található Aster DM Healthcare Grouphoz tartozó multispecialitású kórház mesterséges intelligencia laboratóriumot hozott létre az Indian Institute of Science állami egyetemmel együttműködve. Egy sajtóközlemény szerint az Aster AI labor célja, hogy mesterséges intelligenciával működő egészségügyi eszközöket hozzon létre és egészségügyi szakembereket képezzen ki a mesterséges intelligenciában.

A labor egyesíti az IISc AI-fejlesztés terén szerzett szakértelmét és az Aster CMI klinikai kompetenciáját, hogy "segítse, lefordítsa és validálja a kifejlesztett AI-algoritmusokat klinikai felhasználásra". A kutatóközpont kezdetben a neurológia számára kifejlesztett mesterséges intelligencia-eszközökre fog összpontosítani, később pedig más klinikai szakterületekre is ki fog terjedni - mondta Dr. Phaneendra K Yalavarthy, az IISc orvosi képalkotásért felelős professzora.

Olyan folyamatban lévő kutatási projekteket fog támogatni, mint a "Mélytanulási módszerek fejlesztése az idegek automatizált követésére és szegmentálására ultrahangképeken" és az "Automatikus akut stroke-tünetfelismerés mobil egészségügyi technológiák segítségével".

Miért érdekel

Az elmúlt években India egyre nagyobb mértékben fektetett be a mesterséges intelligenciába különböző iparágakban, köztük az egészségügyben. A Royal Philips által készített jelentés szerint az ország legtöbb egészségügyi vezetője azt mondta, hogy egészségügyi központjaik készek befektetni az AI technológiákba a műveletek optimalizálása, a diagnosztika integrálása és a betegek kimenetelének előrejelzése céljából. Az alkalmazást azonban az adatkezelés nehézségei és a rendszerek interoperabilitásának hiánya akadályozza.

Dr. Azad Moopen, az Aster DM Healthcare alapítója és ügyvezető igazgatója szerint az Aster AI labor "megnyitja az ajtókat az egészségügyi szakemberek előtt, hogy kutatásokat végezzenek és jobban kihasználják az AI eszközöket, hogy megértsék a betegeik betegségmintáit és jelentősen javítsák a kezelési eredményeket". Dr. Yalavarthy hozzátette, hogy ez "lehetővé teszi a nagy hatású kutatások és technológiák fejlesztését, az ágy mellé történő átültetésre összpontosítva". Az Aster CMI és az IISc az AI-labor elindítását követően az Aster CMI neurológus tanácsadója, Dr. Lokesh B. szerint később a személyzet cseréjén és közös műhelymunkák szervezésén fog dolgozni, hogy fokozzák az együttműködést az AI fejlesztése terén a klinikusok és a betegek számára.

A nagyobb tendencia

Indián kívül Ázsia más egészségügyi rendszerei is létrehoznak mesterséges intelligencia laboratóriumokat, hogy a nagy mennyiségű egészségügyi adatot a betegek eredményeinek javítására használják fel. A szingapúri Nemzeti Szívközpont megnyitotta a Cardiovascular Systems Imaging and Artificial Intelligence kutatólaboratóriumot, amelynek célja a szív- és érrendszeri betegségek pontosabb előrejelzése és azonosítása.

A hongkongi kormány az InnoHK-n keresztül finanszírozást nyújtott egy egészségügyi AI- és robotikai adatokkal foglalkozó kutatólaboratórium létrehozásához a Laboratory of Data Discovery for Health keretében, amely a Hongkongi Egyetem, valamint a londoni és sydneyi partneregyetemek közös kutatási projektje.