, 2022/3/24

Az Apple felfrissíti az iPhone SE t, az iPad Air-t, bemutatja a Studio Desktopot. Az Apple egy keddi eseményen felfrissítette iPhone SE és iPad Air modelljeit, valamint bemutatott egy új asztali számítógépet. Az új iPhone SE, amelyet 429 dollárért árulnak majd, új processzort, az A15-ös chipet kapta, és támogatja az 5G-t.

Apple Refreshes iPhone SE

Az 599 dolláros árú iPad Air szintén processzorfrissítést kapott az Apple M1 processzorára, és szintén támogatja az 5G-t. Az Apple bemutatta a Mac Studio-t is, egy nagy teljesítményű asztali számítógépet egy 7,7 hüvelykes négyzet alakú dobozban. Az M1 Max változatot 1999 dollárért árulják, míg az új M1 Ultra chippel ellátott változat ára 3999 dollár. Emellett az Apple bemutatta a Studio Display-t, egy 27 hüvelykes, 5K Retina képernyőt, amelyhez 12 megapixeles Ultra Wide kamera és hat hangszóró tartozik térhatású hanggal. Ennek ára 1599 dollár.

Az előrendelések azonnal elérhetőek, a szállítás március 18-án kezdődik. "Az M1 Ultra volt a mai eseményen bejelentett legfontosabb technológiai fejlesztés" - jegyezte meg Tim Bajarin, a San Jose-i Creative Strategies technológiai tanácsadó cég elnöke. "Az új félvezető dizájnnak köszönhetően az M1 Ultra nagy teljesítményt és alacsony energiafogyasztást biztosít. Ez nagy dolog a készítők piacán" - mondta a TechNewsWorldnek.

Az Ultra 20 magos CPU-val, akár 64 magos GPU-val, akár 128 GB egyesített memória támogatásával és 800 GB/s-os, villámgyors memória-sávszélességgel büszkélkedhet. Mindezt úgy éri el, hogy két M1 chip teljesítményét egyesíti, amelyeket az Apple által UltraFusion néven kifejlesztett eljárás köt össze. "A két chip nem csak egyként viselkedik, de a fejlesztők számára egyként is jelennek meg, így nem kell különösebb kódolást végezniük ahhoz, hogy kihasználják a lényegében dupla képességeket" - magyarázta Ross Rubin, a New York-i Reticle Research fogyasztói technológiai tanácsadó cég vezető elemzője a TechNewsWorldnek.

"A szoftverek azonnal működni fognak az M1 Ultrával" - tette hozzá Bajarin.

A chipgyártás jövője

Kevin Krewell, a Tirias Research, a San Joséban (Kalifornia állam) székhellyel rendelkező csúcstechnológiai kutató- és tanácsadó cég vezető elemzője szerint a chipek összepakolásának van értelme. "Ezáltal nem kell nagyobb chipet készíteniük, és minimális egyedi tervezéssel nagyobb teljesítményű chipet kaphatnak" - mondta a TechNewsWorldnek.

Az Apple M1 Ultra megközelítése a jövőbeli chipgyártás előfutára, jegyezte meg Bob O'Donnell, a kaliforniai Foster Cityben működő Technalysis Research technológiai piackutató és tanácsadó cég alapítója és vezető elemzője. "Az alkatrészek csomagolására azért van szükség, mert nem tudjuk tovább zsúfolni a tranzisztorokat egyetlen chipre" - mondta a TechNewsWorldnek. "Az M1 Ultra kialakítása mindenki számára a chiptervezés jövőjét jelenti."

Apple M1 Ultra lapkakészlet

Az M1 Ultra 114 milliárd tranzisztorból áll, és akár 128 GB gyors egyesített memóriát is támogat. Az Apple innovatív csomagolási architektúrája két M1 Max lapka die-jét kapcsolja össze, így egy rendszer egy lapkán jön létre. Bár már az esemény előtt is voltak találgatások arról, hogy az Apple az előre rögzített ülésen bemutatja az M sorozatú szilícium második generációját, volt egy finom utalás az eljövendő dolgokra.

"Érdekesnek találtam, hogy az Ultra-t az M1 sorozat utolsó chipjeként jellemezték" - mondta Rubin. "Ez arra enged következtetni, hogy az M2 hamarosan érkezik."

Az Ultra az Apple Mac Studio asztali gépének csúcskategóriás modelljében lesz. Az olcsóbb Studio modellben egy M1 Max processzor található 10 magos CPU-val, akár 32 magos GPU-val, akár 64 GB egyesített memória támogatásával és 400 GB/s memória-sávszélességgel.

Bélcsapás a Mac Pro-hoz

"Sokakat meglepett a Studio" - jegyezte meg O'Donnell. "Hosszú idő óta ez az első új számítógépmodell, amelyet az Apple bemutatott". Bár az Apple az eseményen utalt arra, hogy egy új Mac Pro modell van készülőben, a Mac Studio bevezetése kedvezőtlen hatással lehet a régebbi számítógép szerencséjére.

"Az Apple megölte a Mac Pro eladásokat a Studio-val" - mondta O'Donnell. "Senki épeszű ember nem vásárolna most Mac Pro-t, amikor a Studio-val nagyobb teljesítményű gépet kaphat."

A Mac Studio-val együtt az Apple bemutatta a Mac Studio kijelzőt is, amely 14,7 millió képpont (218 képpont/inch), egymilliárd szín és 600 nits fényerő támogatásával rendelkezik. "A Studio kijelző egy elegáns, lenyűgöző monitor" - mondta O'Donnell. Szintén az eseményen az Apple felturbózta legkisebb iPhone-ját, a 4,7 hüvelykes SE-t, gyorsabb processzorral, jobb kamerákkal és 5G-vel.

"Az új SE valószínűleg nem fog olyan jól fogyni, mint az eredeti, ami nagyon népszerű volt, de az új telefon nagyon népszerű lesz az Apple-felhasználók körében, akik 5G-vel rendelkező középkategóriás telefont keresnek" - mondta Nabila Popal, az IDC Worldwide Device Trackers kutatási igazgatója a TechNewsWorldnek.

Trickle Down funkciók

A 429 dollárért árult új SE 30 dollárral több, mint elődje. "Elképesztő, hogy az SE eredeti árához képest csak 30 dollárral többért tudtak 5G-t és egy új, gyorsabb processzort hozzáadni" - mondta David McQueen, az ABI Research kutatási igazgatója a TechNewsWorldnek. O'Donnell azonban kevésbé volt lenyűgözve az árazástól. "Meglepett, hogy nem tudták 400 dollár alá szorítani" - mondta.

Hozzátette, hogy az SE profitált az Apple "trickle down" stratégiájából. " Új, erősebb processzort és 5G-t kapott, mindkettőt korábban a magasabb árú modellekben vezették be" - magyarázta. Az, hogy az SE-t nem 400 dollár alatt hozzák forgalomba, már nem olyan fontos, mint korábban volt, állította Rubin. "Manapság már kevésbé számít, mert a legtöbb fogyasztó részletfizetéssel fizet, és a plusz 30 dollár nem jelent különbséget egy év alatt"

Rubin hozzátette, hogy az SE nem csak az új felhasználók számára alkalmas, hanem azoknak is, akik kisebb készüléket szeretnének.

Bár az SE számos új funkcióval rendelkezik, amelyek a drágább iPhone-okban találhatók, csak Touch ID-val rendelkezik, Face ID nélkül. "Sokkal alacsonyabb árért lemondasz néhány képességről" - kommentálta Rubin.

Az első számú pozíció megszilárdítása

Bajarin kifejtette, hogy az SE lehetővé teszi az Apple számára, hogy részt vegyen a középkategóriás piacon. "Ez több embert hoz be az Apple ökoszisztémájába" - jegyezte meg. Bajarin az Apple számára oly fontos szolgáltatási kategóriára utalva fenntartotta, hogy "ahhoz, hogy ez az üzletág növekedjen, az Apple-nek bővítenie kell az ügyfélkörét".

Az Apple az iPad Air funkcióit is növelte anélkül, hogy az árát emelte volna. "Az Apple az iPad Air-t egy nagyobb képességű géppé tette, és az M1 családba emelte" - mondta Krewell. "Az új fejlesztésekkel az Apple megszilárdítja az iPad első számú pozícióját a táblagépek piacán" - tette hozzá Bajarin. Rubin rámutatott, hogy az új M1 processzorra való áttérés jelentős lépés.

"Az iPad körüli pozicionálás nagy része az utóbbi időben nem más táblagépekhez, hanem a Windowsos laptopokhoz képest történt" - mondta. " Ha inkább laptop kategóriájú eszközként gondolkodnak róla, akkor logikus, hogy laptop kategóriájú processzort akarnak adni neki. " Jelenleg az Apple a siker hullámát lovagolja, de viharfelhők lehetnek a láthatáron, állította Mark N. Vena, a San Jose-i (Kalifornia állam) SmartTechResearch elnöke és vezető elemzője.

"Az Apple eladásainak nagy része mindig is a piac felső határán volt" - magyarázta -, "de az infláció és a magas benzinárak miatt az Apple márka igazán próbára tehető az elkövetkező hónapokban.