, 2022/3/24

Az alacsony kódú platformok segítenek enyhíteni az árnyék-IT nehézségeinek fájdalmát. Az önálló automatizálási platformok és a low-code szoftvereszközök az elmúlt években lehetővé tették a gyártók számára, hogy növeljék az egyes szerepkörökre és funkciókra tervezett termékek értékesítését közvetlenül az üzleti felhasználók számára.

Low-Code Platforms

Ez gyakran távol tartja az IT-vezetést az irányítási és biztonsági szabványok érvényesítésétől. Ez a gyakorlatiasabb belső folyamatok felé történő elmozdulás a vállalat informatikai igazgatóját az informatikai vezetőkkel és a szoftverprogramozókkal ellentétbe hozhatja az "árnyék IT" kérdésekben. Ez a folyamatos területi vita arra kényszeríti a CIO-kat, hogy megváltoztassák szerepüket a vállalati környezetben.

A CIO-knak most az új, egyszeri informatikai kérdések és a szerepük hagyományos aspektusai között kell egyensúlyozniuk, figyelte meg Carter Busse, a Workato CIO-ja. Az árnyék IT-t a biztonság, a megfelelés és a költséghatékonyság mellett egyensúlyozzák, így az árnyék IT inkább csapatjátékossá válik, mintsem a céggel versengő ellenféllé.

Tágabb értelemben az árnyék-IT a szervezet informatikai osztályán kívül irányított informatikai (IT) projektekre utal. Ez gyakran az informatikai tudatosság és vezetés tudta nélkül történik. Például a vállalaton belüli dolgozók más peer-to-peer fájlmegosztó és felhőalapú együttműködési eszközöket használnak, amelyeket az IT nem hagyott jóvá és nem konfigurált.

Az árnyék IT itt marad

Különösen az otthonról történő munkavégzés elterjedésével az adatbiztonság hiányos, mivel az alkalmazottak olyan üzenetküldő alkalmazásokat, flash meghajtókat és merevlemezeket használnak, amelyek a házon belüli hálózati védelmeken kívül működnek. Elemzők szerint a hiperautomatizálási piac idén közel 600 milliárd dollárt fog elérni. Ez az előrejelzés felveti a kérdést: hogyan kezeli egy CIO a vállalat teljes informatikai rendszerét a jövőben?

Carter Busse tudja a választ az árnyék IT-probléma kezelésére. A CIO-k engedélyezhetik a low-code és az automatizálási eszközöket anélkül, hogy elveszítenék az IT-architektúra feletti ellenőrzést - biztosította a TechNewsWorld-et. Az egyik alapvető eszköz az eredmény eléréséhez a low-code/no-code platform. Az ilyen platformok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy integrálják szoftvercsomagjukat, és automatizálják az integráció és a munkafolyamatok automatizálása érdekében végzett munkát az egész szervezetükben.

"Az árnyék-IT mindig is ott lesz. Az árnyék IT-t soha nem fogja megszüntetni. Szerintem ez egy szükséges rossz" - mondta. "A szoftver mint szolgáltatás termék értékesítésének ipara túlságosan beágyazódott ahhoz, hogy valaha is eltűnjön." Az informatikai vezetők feladata, hogy foglalkozzanak vele. A megfelelő architektúra, irányítás és üzleti kapcsolatok révén az árnyék-IT az IT számára stratégiai jelentőségűvé válik - magyarázta.

Alternatív stratégiák

A Workato low-code/no-code vállalati platformja új megközelítést kínál a vállalati CIO-knak az eszközök és munkafolyamat-alkalmazások integrálására és automatizálására. Alternatívát kínál az árnyék IT elemekkel való háborúskodás helyett. A jó IT-menedzsereknek ki kell találniuk, hogyan működjenek együtt az üzletággal, és hogyan legyenek partnerek az üzletágon belül - javasolta Busse.

"Lehetővé kell tenniük, hogy az alkalmazásaik még hatékonyabbá váljanak. A platform valójában segíthet abban, hogy az IT még inkább az üzlet partnere legyen" - mondta. Úgy látja, hogy a Workato megközelítése az iparág következő platformja, amelyen az IT és az üzleti vezetők továbbléphetnek. A low-code/no-code platform szó szerint a következő szintre visz - tette hozzá.

"Megváltoztatja a dolgokat, mert lehetőséget ad a folyamatot legjobban ismerő embereknek, hogy átvegyék az irányítást. Ez nem az IT. Hanem az üzleti vezetők" - mondta. "Valójában le lehet ülni az üzleti vezetőkkel, és hagyni, hogy élőben automatizálják a folyamataikat ezeken a lowcode/no-code felületeken." CIO-ként többször látja, hogy a Workato platform felhasználói saját folyamatautomatizálást végeznek a Workato eszközeivel. Ezzel együtt a teljes szoftverirányítási folyamatot is maguk mögött tudják, hogy biztosak legyenek abban, hogy ezt helyesen teszik

Low-Code, No-Code platformok magyarázata

A Low-Code egy olyan szoftverfejlesztési megközelítés, amely kevés vagy egyáltalán nem szükséges kódolást igényel az alkalmazások és folyamatok létrehozásához. Az összetett programozási nyelvek használata helyett a low-code lehetővé teszi az informatikai részlegek programozói számára, hogy egy alacsony kódú fejlesztési platformon vizuális felületeket alkalmazzanak alapvető logikai és drag-and-drop képességekkel.

A low-code nem azonos a kód nélküli megoldásokkal. A kód nélküli platformok az üzleti felhasználókat célozzák meg. A low-code platformok ehelyett a fejlesztők eszközei. Mindkettő a vizuális fejlesztési felületre támaszkodik. A Workato némileg kombinált megoldása az informatikai felhasználók számára biztosítja az építőelemeket mindkettőhöz. A feladatokat munkafolyamatokká és alkalmazásokká állíthatják össze. Egy felhőplatformra épül, amely automatikusan skálázódik. Ez kiküszöböli az infrastruktúra biztosításának és a kapacitástervezésnek a bonyolultságát.

A low-code építőelemek eltávolítják a műveletek és parancsok mögötti kódot, lehetővé téve az IT számára, hogy munkafolyamatokat és üzleti alkalmazásokat állítson össze kézi kódolás nélkül. A Workato low-code/no-code platformja lehetővé teszi az üzleti és az IT-csapatok számára, hogy integrált megközelítésével mindkét megközelítést megvalósítsák. Busse szerint más integrációs platformokhoz képest ötször gyorsabban tudnak integrációkat létrehozni.

Ez egy olyan üzleti folyamatmenedzsment-szoftver, amely kezeli és integrálja a vállalat pénzügyi helyzetét, ellátási láncát, műveleteit, kereskedelmi, jelentési, gyártási és humánerőforrás-tevékenységeit. "A platform lehetővé teszi az informatikai és üzleti vezetők számára, hogy integrálják a körülöttük lévő alkalmazásokat, hogy megkapják a ténylegesen szükséges adatokat. Ez viszont csökkenti az árnyék IT-t".

Hogyan működik

A Busse szemszögéből nézve a Workato platformja minden IT üzlet építőköve. Ez egy felhőalkalmazás, amely egy helyben is elérhető klienst kínál. A Workato konnektorok képezik a platformmal történő munkafolyamat-automatizálás alapjait. Mindegyik tartalmaz egy adott alkalmazáshoz tartozó hitelesítési módszert, triggereket és műveleteket.

Segítenek a vállalatoknak végigjárni azt a folyamatot, amelynek során integrálják az üzlethelyiségben meglévő dolgaikat a felhőalapú működésükbe. A receptek olyan utasításkészletek, amelyek célja az automatizált, összetett munkafolyamatok elindítása. A recepteket gyakran REST végpontokként használják, amelyek más receptekből vagy alkalmazásokból hívhatók. A Workato ügyfelei fejlesztették ki az automatizálási receptek nagy részét.

A REST, vagyis a reprezentációs állapotátvitel egy szoftverarchitektúra-stílus, amelyet a webes architektúra tervezésének irányítására hoztak létre. A REST API két számítógép HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protokollon keresztüli kommunikációjának módja, hasonlóan ahhoz, ahogyan a kliensek és a szerverek kommunikálnak egymással.

A Workato szoftverplatformjában a kiváltók olyan adatfeltételek, amelyek egy művelet automatikus végrehajtására késztetnek. Ezek ütemezhetők, rekordokat mozgathatnak kötegekben, és helyben lévő fájlokból olvashatnak. Minden kiváltóhoz rendelkezésre álló műveletkészlet létezik. Az akciók több lépést és több feltételt tartalmazhatnak.

A CIO szerepére gyakorolt hatás

A platform által végzett munkafolyamatok eredményei közvetlenül a CIO-k javát szolgálják, mondta Busse. Lehetővé teszi számukra, hogy sokkal gyorsabban haladjanak és lépést tartsanak az üzleti tevékenységgel. "Ez biztonságos játszóteret ad az üzleti felhasználóknak" - jegyezte meg. Kritikus összetevő a kormányzási kérdésekhez biztosított többletkontroll. Az irányítás, amely a CIO szerepének nagy részét képezi, szintén kulcsfontosságú követelmény minden olyan szoftverplatform esetében, amely lehetővé teszi az üzleti felhasználók számára, hogy vállalati adatokkal dolgozzanak.

A Workato Aegis például egy olyan irányítási eszköz, amely a felhasználók és a használat, az integrációs folyamatok és az általuk összekapcsolt alkalmazások vállalatközi átláthatóságát biztosítja. A funkcióknak ez a kombinációja a CIO munkáját produktívabbá és érzékenyebbé teszi. Az Aegis támogatja a különböző felelősségi és átláthatósági szintek hozzárendelését a platformon belül. Lehetővé teszi az üzleti és az IT-felhasználók közötti együttműködést is. Lehetővé teszi továbbá a házirendek végrehajtását és érvényesítését a biztonság és az irányítás javítása érdekében a vállalaton belüli összes felhasználó számára.