, 2022/3/18

Amikor a technológiai sokszínűségről van szó, a munkáltatók kudarcra ítélték magukat. A technológiai vállalatok több időt fordítanak a sokszínűség témájának átgondolására és megvitatására, mint valaha, a fejlődés mégis siralmasan lassú.A BCS, a Chartered Institute for IT 2021-es felmérése szerint az Egyesült Királyságban az informatikai szakemberek kevesebb mint ötöde nő: ez az arány 2018 óta mindössze 3%-kal nőtt

When it comes to tackling diversity in tech

A nők és a fekete, ázsiai és etnikai kisebbséghez tartozó (BAME) személyek szintén alulreprezentáltak a technológiai vezetői pozíciókban.

CXO

Az ügyfélkapcsolatok 70%-a ma már digitális. A legtöbb vállalat nem áll készen.

Szeretnél új technológiai tehetségeket vonzani? Kezdj el zöldben gondolkodni.

Az 5G az üzleti életben többről szól, mint okostelefonokról.

Technológiai állások: A tehetségek keresésekor rossz dolgokra koncentrálsz. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a technológiai vállalatok különösen hajlamosak az elfogultságra, amikor toborzásról van szó, és inkább olyan jelöltet választanak, aki emlékeztet rájuk más jelöltekre, akiket korábban már felvettek ugyanarra a szerepre.

Hogyan csökkenti a Women Who Code a nemek közötti fejlesztői szakadékot?

A tipikus felvételi profil egy fejlesztői pozícióra egy 25 és 35 év közötti férfi, aki több mint kétéves tapasztalattal rendelkezik, és felsőfokú informatikai vagy mérnöki egyetemi diplomával rendelkezik. Ennek eredményeként a vállalati kultúra eleve nem a sokszínűség befogadására van beállítva. "Nehéz szívesen látottnak érezni magad, amikor körülnézel egy szobában, és senki más nem hasonlít rád, vagy nem tud gyorsan azonosulni veled" - mondja Amanda Richardson, a CoderPad fejlesztőtoborzási platform vezérigazgatója.

A technológiai ipar krónikus sokszínűségi problémájának kezelése kulcsfontosságú része a technológiai iparban tapasztalható súlyos és egyre növekvő szakemberhiány kezelésének. A Skillsoft 2021 novemberében világszerte 9300 IT-vezető bevonásával készült tanulmánya szerint több mint háromnegyedüknél hiányoznak a digitális készségek a részlegükön - ez 145%-os növekedést jelent 2016 óta.

Az Egyesült Királyságban a Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium (DCMS) adatai szerint a brit vállalatok 48%-a toboroz olyan munkakörökbe, amelyek adatalapú készségeket igényelnek, ugyanakkor 46%-uknak 2019 óta gondot okoz e munkakörök betöltése. A technológiai vállalatok - és általában véve a vállalkozások - nyilvánvalóan hatalmas potenciális tehetségeket hagynak ki, ha nem tesznek lépéseket a sokszínűség érdekében.

"Sok olyan vállalat van, amely azt mondja, hogy a sokszínűséget helyezi előtérbe a felvétel során, de aztán nincs beilleszkedés vagy támogató hálózat a vállalaton belül" - mondja Richardson. A hiba nem csak a vállalatok lábai előtt hever. A nemek közötti tartós előítéletesség már kiskorban, amelyet az iskolai oktatás során megerősítenek, hatással van a pályaválasztásra és a munkalehetőségekre - jegyzi meg Richardson.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) területen alapdiplomát szerzőknek csak 34%-a nő.

Irma Olguin Jr. a Bitwise Industries társalapítója és vezérigazgatója. A 2013-ban alapított vállalat székhelye a kaliforniai Fresnóban található, amely egyben Olguin és a Bitwise társalapítója, Jake Sobral szülővárosa is.

Olguin és Sobral mindketten mexikói bevándorlók leszármazottai, akik a jobb lehetőségeket keresve költöztek Kaliforniába. Olguin bevándorló mezőgazdasági munkások lányaként nőtt fel. Sobral apja fagylaltos volt, nagyanyja pedig varrónő. Minden jel szerint a technológiai ipar sosem találta meg őket. És mégis megtalálta őket. "A technológia valahogy utat tört magának az életünkbe, pedig ennek nem lett volna szabad a történetünk része lennie".

"Ha úgy nősz fel, ahogy az imént leírtam, egy ilyen munka nem csak a te életedet változtatja meg: megváltoztatja a családod és a közösséged életét is."

A Bitwise technológiai képzési programokat és tanácsadási szolgáltatásokat kínál az általa "alábecsült" - és alulreprezentáltnak nevezett - népességcsoportok és demográfiai csoportok számára.

A szervezet az olyan akadályok elhárítására összpontosít, amelyek jellemzően megakadályozhatják, hogy a marginalizált közösségekből származó emberek hozzáférjenek a technológiai lehetőségekhez, ideértve a pénzügyi korlátokat, a családi kötelezettségeket és a technológiához való hozzáférés hiányát. A Bitwise partnerekkel együttműködve biztosítja ezt a támogatást, és fizetett gyakornoki állásokat kínál, amelyek lehetővé teszik a diákok számára, hogy a lehető leggyorsabban valós tapasztalatokat szerezzenek.

"Egyfajta "kezdőcsomagot" hozunk létre a technológiai ipar és az alulértékelt helyek számára" - mondja Olguin. "Pontosan tudjuk, hogy ami ennek útjában áll, az a túlélési mód - olyan dolgok, mint az élelmiszer és a közlekedés, a gyermekgondozás, a készpénz a zsebben. Ezek azok a dolgok, amelyek valóban útjában állnak annak, hogy képesek legyünk kihasználni egy lehetőséget ebben a gazdaságban"."

Közösségi gondolkodás

A technológiai ipar az egyik legnagyobb munkahely-multiplikátorral rendelkezik az összes iparág közül. Minden egyes technológiai munkahely létrehozására 4,3-5 további munkahely jön létre más helyi iparágakban. Ez azt jelenti, hogy a technológia óriási szerepet játszhat a hátrányos helyzetű közösségek vagy olyan városok gazdaságának kiegyenlítésében, ahol a munkaerőpiac túlnyomórészt alacsonyan fizetett, alacsony képzettséget igénylő munkahelyekből áll.

A Bitwise eddig 8000 diákot képzett. Olguin szerint a képzettek 60%-a fekete és barna közösségekből származik, 60%-uk nő, nem bináris vagy nemi szempontból nem konform, 41%-uk pedig LMBTQ. A Bitwise által képzett diákok körülbelül 90%-a azon a piacon marad, ahol a képzésen részt vett, azzal az elképzeléssel, hogy a helyi közösségben maradnak és gazdaságilag visszaadják a tanultakat.

Ennek elősegítése érdekében a Bitwise leromlott épületeket vásárol Fresnóban, és divatos munkaterületeket alakít ki bennük, ahol az emberek összejöhetnek, együttműködhetnek és hasonló háttérrel rendelkező emberekkel ismerkedhetnek. "Nem azért építünk tehetségeket, hogy aztán egy elsődleges piacra exportáljuk őket. Ezek a tehetségek ott maradnak, és szendvicseket vásárolnak szülővárosunkban, otthont vesznek és családot alapítanak" - mondja Olguin,

"Az általunk képzett emberek többsége éttermi, kiskereskedelmi, gyári és raktári munkából érkezik, átlagosan évi 21 000 dollárnál kevesebbet keresnek, és a programjainkból kilépve évi 63 000 dollárnál többet keresnek. Ez ezeknek az embereknek a játékban, az életükben megváltoztató pénz." Még ha a Bitwise-hoz hasonló kezdeményezések segítenek is az elfeledett és hátrányos helyzetű népességcsoportoknak a technológiai pályára kerülni, a jelentkezési folyamat során még mindig jelentős akadályokba ütköznek.

Bár a technológia megváltoztatja a HR-szakemberek jelentkezők szűrésének módját, sokan még mindig kézzel értékelik a jelentkezőket, ami azt jelenti, hogy a szűrési folyamat nagymértékben az emberi véleményre támaszkodik. "Ha a technológiai vállalkozások elkötelezettek a nemek közötti egyenlőtlenségek kezelése mellett, akkor őszintén és objektíven fel kell mérniük a toborzási gyakorlatukat, hogy kiderüljön, létezik-e tudattalan előítéletesség, és meg kell vizsgálniuk, hogyan igazíthatják ki a toborzási gyakorlatukat" - mondja Aude Barral, a CodinGame fejlesztői toborzási platform társalapítója és CCO-ja.