, 2022/3/18

Aggódsz hogy a fejlesztőid felmondanak? Ez az az 5 dolog, ami a programozók szerint boldoggá teszi őket a munkahelyükön. A fejlesztők elárulják, mit szeretnek - és mit utálnak - a munkájukban.

Worried your developers will quit

Mivel a nagy átrendeződés miatt továbbra is sok technológiai dolgozó vált munkahelyet, a vállalatoknak alaposan át kell gondolniuk, mit tehetnek a kulcsfontosságú alkalmazottak megtartása és a szoftvercsapatok zökkenőmentes működésének fenntartása érdekében. A Stack Overflow felmérése szerint a fejlesztők 90%-a fontosnak tartja, hogy boldog legyen a munkahelyén. Mivel a fejlesztők háromnegyede vagy aktívan új állást keres, vagy nyitott az új lehetőségekre, a munkáltatóknak érdemes odafigyelniük arra, hogy mi tartja édesen a szoftvercsapataikat - különösen, mivel a verseny egyre vadabbá válik a munkaerőpiacon.

A ZDNet részletesen megvizsgálja a szoftverfejlesztés legfontosabb trendjeit, és azt, hogy a fejlesztők hogyan változtatják meg a technológiai ipart. A legfontosabb tanulság? A pénz nem minden - de mindenképpen segít. Arra a kérdésre, hogy mi teszi őket leginkább boldoggá a munkahelyükön, a megkérdezett 350 fejlesztő közül 210-en (60%) a fizetést vagy a fizetést említették. Ez talán nem meglepő, tekintve, hogy a szoftverszakemberek iránti kereslet az elmúlt hónapokban rekordmagasságú fizetéseket eredményezett.

Fejlesztői állások és programozási nyelvek: Mi a menő és mi a következő

Ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztőket kizárólag a fizetés vezérli: a megkérdezett fejlesztőknek csak 37%-a mondta azt, hogy a fizetésük közvetlen oka a munkával való elégedetlenségnek. Nyilvánvaló, hogy a programozók a fizetésükön szereplő számokon túl is értéket látnak a munkájukban. A munkahelyi boldogság másik fontos mozgatórugója a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, amit a megkérdezett fejlesztők 58%-a említett.

Hasonlóképpen, a fejlesztők 52%-a úgy véli, hogy a munkával kapcsolatos rugalmasság teszi őket boldoggá a munkahelyükön - ez fontos tényező azon munkáltatók számára, akik a teljes munkaidős visszatérés bevezetését fontolgatják. A fejlesztők azt is szeretik, ha produktívnak érzik magukat a munkahelyükön: 52%-uk a termelékenységet nevezte meg boldogságfokozó tényezőként, Matt Kiernander, a Stack Overflow technikai szószólója pedig azt mondta, hogy a dolgok elvégzésének képessége "sokkal kritikusabb szerepet játszik a csapat boldogságában, mint azt valószínűleg gondolnánk".

Valójában a fejlesztők boldogtalanságát okozó tényezők között az első helyen állt az, hogy nem érzik magukat produktívnak a munkahelyükön (45%) - még a fizetést is megelőzve, amely a negyedik helyen állt (37%) a munka és a magánélet egyensúlyának hiánya (40%) és a fejlődési lehetőségek hiánya (39%) után.

A termelékenység iránti igény nem meglepő, tette hozzá Kiernander:

"Amikor kódolok, nem szeretem, ha megszakad a flow-állapotom. Az állandó megállás és indítás miatt nem érzem magam produktívnak. Mindannyian azt akarjuk érezni, hogy valamit elérünk, és a munka során útlezárásokba ütközni csak azért, mert nem tudjuk, hol találjuk a válaszokat, hihetetlenül frusztráló"."

A növekedési lehetőségek egészítették ki a fejlesztők boldogságát biztosító öt legfontosabb tényezőt. Minden munkavállaló azt szeretné érezni, hogy a karrierje halad valamerre, és közben új készségeket tanul, és ez a fejlesztők esetében sincs másképp.

A fejlesztők boldogok... egyelőre

A jó hír az, hogy a fejlesztők többnyire elégedettnek tűnnek azzal, ahol most vannak. A Stack Overflow kutatása szerint a dolgozó fejlesztők körülbelül 70%-a jelenleg boldog a munkahelyén. India, az Egyesült Államok, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság volt az az ország, ahol a legboldogabb szoftverfejlesztők dolgoznak.

A főnököknek azonban lépést kell tartaniuk a hibrid munkavégzés terjedésével és a munkavállalók változó elvárásaival, ha azt remélik, hogy ezt a pozitív tendenciát fenn tudják tartani. Ez a váltás azt jelenti, hogy figyelembe kell venni az új munkapreferenciákat. "Összességében a fejlesztők értékelik a rugalmasságot" - írja a Stack Overflow. "Nem minden munkakörnyezet működik mindenkinek egyformán.

Mégis, a fejlesztők 45%-a szerint az ideális munkakörnyezet a saját otthonukban, míg 27% szerint egy irodaházban. Mintha további bizonyítékra lenne szükségünk arra, hogy a hibrid munka itt van, hogy maradjon."