, 2022/3/17

A technológiai óriások újranyitják irodáikat, de eltérnek a hibrid-munka terveket illetően Az Apple, a Google és a Twitter különböző utakat jár be a rugalmas munkavégzésre vonatkozó irányelvek felé, miközben újranyitják irodáikat; a Microsoft február 28-án kezdte meg újranyitását

Tech giants move to reopen offices

Az Apple, a Google és a Twitter mostanra kitűzte az irodák újranyitásának időpontját, jelezve ezzel a széles körű otthoni munkavégzés végét és a "hibrid" távmunkapolitikák bevezetését. A legtöbb szervezethez hasonlóan mindegyik vállalat a 2020-as COVID-19 járvány korai szakaszában a társadalmi távolságtartási intézkedéseknek megfelelően bezárta vállalati irodáit, és gyorsan áttért a távmunka támogatására.

Most, miután a folyamatban lévő járvány miatt már többször elhalasztották az újranyitást, a három technológiai nagyvállalat felvázolta az irodák újranyitására vonatkozó terveit, és olyan hibrid politikákat fogadtak el, amelyek kombinálják a távmunkát és az irodai munkát a munkatársak számára. Az, hogy ezek a tervek hogyan működnek, meghatározhatja, hogy más, kisebb cégek mit tesznek a változó munkahelyi elvárások kezelése érdekében.

"A technológiai óriások olyan hibrid stratégiákat valósítanak meg, amelyeken már egy ideje dolgoznak" - mondta J. P. Gownder, a Forrester alelnöke és vezető elemzője. Mások már megkezdték az átállást. A Microsoft a munkatársai körében széles körű védőoltásokat alkalmazva a múlt hónapban bejelentette az újranyitást, és a dolgozók február 28-tól visszatérnek a Washington állambeli központjába és más irodáiba.A lépés a Microsoft "hibrid munkaútjának" utolsó szakaszát jelentette, amelyet már közel két éve dolgoztak ki.

Bár minden vállalatnak megvan a saját megközelítése az újranyitáshoz és a távmunkára és a személyes munkavégzésre vonatkozó követelmények meghatározásához, mindegyikük a pánik előtti "normális" ötnapos irodai munkavégzéshez való visszatérés ellen döntött.

Az Apple kitűzi a dátumot: április 11.

Az Apple azon előírása, hogy a munkatársaknak hetente legalább három napot vissza kell térniük az irodába, egyes alkalmazottak körében ellentmondásosnak bizonyult, a döntés ellen tavaly petíciók és nyilvános tiltakozások indultak. A vállalat azonban továbbra is kitartott amellett, hogy legalább részmunkaidőben visszaviszi a dolgozókat a cupertinói központba.

A "The Verge" által látott múlt heti, a munkatársaknak küldött e-mailben Tim Cook, az Apple vezérigazgatója felvázolta az irodák "fokozatos" újranyitását, amely április 11-én kezdődik. Kezdetben a munkatársaknak hetente egy napot kell bemenniük az irodába; ez az átmeneti időszak harmadik hetétől heti két napra változik. "Május 23-án aztán teljes egészében megkezdjük a hibrid kísérleti programot, amelynek keretében az emberek heti három napon - hétfőn, kedden és csütörtökön - járnak be az irodába, szerdán és pénteken pedig rugalmasan dolgozhatnak, ha úgy kívánják" - áll az e-mailben.

Cook elismerte, hogy az irodába való visszatérés követelménye nem biztos, hogy mindenhol népszerű lesz, megjegyezve, hogy bár sokan örömmel fogadják majd a lehetőséget, hogy szemtől szemben találkozhatnak a kollégákkal, "mások számára ez nyugtalanító változás is lehet. "Szeretném, ha tudnák, hogy mélyen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megadjuk önöknek a szükséges támogatást és rugalmasságot ebben a következő fázisban - ez az elkötelezettség a hibrid kísérleti programunk fokozatos bevezetésével kezdődik, és magában foglalja a távmunka lehetőségét évente legfeljebb négy hétig" - mondta.

A Google április 4-én nyit újra

Miután legutóbb január 10-én (a COVID-19 omikron változatának megjelenése után) elhalasztotta az irodák újranyitásának tervét, a Google most arra számít, hogy április 4-én visszahozza a dolgozókat, a Reuters által a múlt héten látott belső feljegyzés szerint. A döntés a Google egyes amerikai, brit, an és ázsiai-csendes-óceáni irodáiban dolgozókra vonatkozik; azok az alkalmazottak, akik még nem állnak készen arra, hogy visszatérjenek az irodába, hosszabbítást kérhetnek.

A Reuters szerint az irodába visszatérő alkalmazottaknak teljes mértékben be kell oltva lenniük a COVID-19 ellen, vagy jóváhagyott mentességgel kell rendelkezniük, míg a nem beoltott dolgozóknak lehetőségük lesz arra, hogy állandó jelleggel távmunkát végezzenek. A Google azt szeretné, ha a dolgozók nagyjából heti három napot töltenének az irodában, bár ez csapattól és feladatköröktől függően változhat. A vállalat azonban tavaly több ezer olyan munkavállaló kérelmét hagyta jóvá, akik hosszú távon teljesen távmunkában szeretnének dolgozni, és állítólag csak a kérelmek 15 százalékát utasította el.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai korábban ígéretet tett arra, hogy a munkatársak évente legfeljebb négy hétig ideiglenesen a fő irodai helyükön kívül dolgozhatnak.

A Twitter újra megnyitja március 15, de a visszatérés nem kötelező

A Twitter megközelítése annyiban tér el a többiektől, hogy bár az irodák jövő héten kinyitnak, a dolgozók szabadon dönthetnek arról, hogy hol dolgoznak.

"Majdnem két év telt el azóta, hogy bezártuk irodáinkat és utazásainkat, és izgatottan jelentem be, hogy készen állunk arra, hogy teljesen megnyissuk az üzleti utakat és az összes irodánkat világszerte!" - írja a Twitter. mondta Parag Agrawal vezérigazgató a Twitteren múlt héten közzétett bejegyzésében, az irodanyitások március 15-én kezdődnek.

Agrawal, aki novemberben váltotta a Twitter társalapítóját, Jack Dorsey-t a vezérigazgatói poszton, ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a vállalat elkötelezettségét a távmunka támogatása iránt a munkatársak számára. "Ahol a legproduktívabbnak és legkreatívabbnak érzed magad, ott fogsz dolgozni, és ebbe beletartozik az is, hogy örökké teljes munkaidőben otthonról dolgozol" - mondta. "Minden nap irodában? Az is működik. Néhány nap az irodában, néhány nap otthonról? Természetesen."

Ugyanakkor elismerte a hibrid távmunkamodell által jelentett működési kihívásokat is. "Az elosztott munkavégzés sokkal, de sokkal nehezebb lesz" - mondta Agrawal. "Bárki, aki csatlakozott már egy megbeszéléshez távolról, miközben mások egy konferencián vannak, ismeri ezt a fájdalmat. Az elkövetkező hónapokban rengeteg kihívás vár ránk, és proaktívnak, szándékosnak kell lennünk, tanulnunk és alkalmazkodnunk kell."

E nehézségek ellenére Gownder szerint a Twitter rugalmas megközelítése valószínűleg népszerű lesz a munkatársak körében: ez figyelemre méltó előny a szűk munkaerőpiacon. "A Twitter, a többiekkel ellentétben, teljes rugalmasságot tesz lehetővé - a munkatársak bárhonnan dolgozhatnak, akár állandóan otthonról is, ha úgy döntenek" - mondta. "Ez előnyös lehet a vállalat számára a dolgozók megtartása és a tehetségszerzés szempontjából. Jelenleg, a folytatódó nagy lemondás idején, a magas dolgozói fluktuáció idején az egyik fő oka annak, hogy engedélyezik a Forrester által Anywhere Worknek nevezett munkavégzést, a tehetségekért folytatott verseny"."

A Forrester felmérésének adatai szerint a legtöbb vállalat (51%) hibrid stratégiát tervez, 15% tervezi, hogy a világjárvány után "távmunkát" fog alkalmazni, és körülbelül egyharmaduk (34%) a hét minden napján visszatér az irodába. A technológiai óriások távmunka-stratégiái szélesebb körű hatást gyakorolhatnak - mondta Adam Preset, a Gartner munkavállalói élményt nyújtó technológiákért felelős elemző alelnöke.

"Amikor a techóriások jelzik, hogy készen állnak az irodák újbóli megnyitására, az a különböző vállalkozásokban beszélgetést gerjeszt a saját felkészültségükről" - mondta. "Néhány agresszív szervezet vagy lelkes vezető készen áll, hogy ugyanezt tegye, vagy megelőzi a játékot. Mások várni akarnak, és megnézik, hogy az Apple, a Google, a Microsoft és a Twitter néhány hónap múlva tud-e majd sikertörténeteket mesélni"."

A különböző hibrid irodai modelleknek tovagyűrűző hatásai lehetnek; a közelmúltban végzett felmérések szerint a nők és a színes bőrűek hajlamosabbak továbbra is otthonról dolgozni. Ez hatással lehet a vállalati sokszínűségi és befogadási erőfeszítésekre. A kutatások a "proximity bias" lehetőségére is rávilágítottak, amikor az otthonról dolgozó alkalmazottak karrierje háttérbe szorulhat, mert a főnökök és a felsőbb szintű vezetők kevésbé tekintik őket irodának.