, 2022/3/24

A technológiai ipar változásai és az informatikai világhadsereg kialakulása. Számos nemzetközi katasztrófa következményeként a váratlan változások kezdeti fázisában vagyunk. A világjárvány nemcsak arra kényszerített minket, hogy átálljunk az otthonról történő munkavégzés támogatására, hanem a nagy lemondást is eredményezte olyan emberek részéről, akik úgy döntöttek, hogy tényleg nem akarnak visszamenni egy olyan munkahelyre, amelyet utálnak.

Tech Industry Changes

Az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak minden nagyobb autógyártót arra ösztönöznek, hogy elektromos járművekre álljon át, és a Ford most jelentette be, hogy felosztja a vállalatot, hogy jobban tudjon foglalkozni ezzel a lehetőséggel. A Volvo és a Jaguar hasonló utat jár be. Az ukrajnai háború nem csak a világ hatalmi struktúráját kényszeríti drámai változásra (Oroszország talán már nem szuperhatalom), hanem létrehozta az első életképes nemzetközi kiberhadsereget, amelybe az Anonymous is beletartozhat.

Beszéljünk ezekről a változásokról - és zárjuk a hét termékével, a HP új monitorával, amelyet a videokonferenciás távmunkára tervezett normális videónkhoz terveztek.

Az amerikai technológiai munkaerő szerveződik

A technológiai vállalatok egyik érdekes történelmi előnye a szakszervezetekkel szembeni védettség volt. Ez lehetővé tette a cégek számára, hogy rugalmasabbak legyenek, alacsonyan tartsák a költségeket és többnyire szakszervezeti beavatkozástól mentesen működjenek. A rossz munkavállalói politikák, az emelések hiánya és a túlzott vezetői fizetések kombinációja, valamint a munkavállalókkal szemben ellenségesnek tűnő gyakorlatok azonban megváltoztatják ezt a dinamikát.

Különösen az Apple tűnik ki, mivel állítólag tisztességtelenül bánik alkalmazottaival, ami egyeseket arra késztet, hogy Android-telefont használjanak, állítólag azért, hogy biztosítsák a magánéletüket, miközben szakszervezetbe kívánnak tömörülni - és ez a munkáltatójukkal szembeni bizalmatlanság jele. Mostanra szinte minden nagyobb technológiai vállalatnak szembe kell néznie legalábbis azzal a lehetőséggel, hogy szakszervezetekkel kell foglalkoznia.

Amint a szakszervezetek elkezdenek terjedni és hatalomra jutni, arra is képessé válnak, hogy behatoljanak a szomszédos vállalatokba, és meggyőzzék a meglévő munkavállalókat arról, hogy rosszul bánnak velük. Amint a szakszervezetek elérik a kritikus tömeget egy iparágban, gyakorlatilag lehetetlen megállítani őket, mert a megszerzett finanszírozás lehetővé teszi számukra, hogy kampányokat finanszírozzanak a vállalatok szakszervezeti szerveződésére az egész ökoszisztémában.

Ezt a körforgást, amely minden egyes szakszervezeti győzelmet a terjedésüket lehetővé tevő finanszírozássá alakít, lehetetlen megállítani, ha egyszer elér egy kritikus pontot. Bár ez a pont még nem érkezett el, de előrejelzésem szerint, hacsak a vállalatok nem összpontosítanak agresszívan a munkavállalók elégedettségének és lojalitásának biztosítására, ez a fordulópont 2025 előtt elérkezik.

Az eredmény jelentős költség- és működési hátránnyal jár majd a szakszervezetekbe tömörült vállalatok számára, de ők csak saját magukat hibáztathatják. Ha kezdetben jobban bántak volna a dolgozóikkal, a szakszervezetek nem érhették volna el a kritikus tömeget. Ráadásul a nagy lemondás azt is elárulja, hogy még ha a technológiai cégek nem is szakszervezetbe tömörülnek, rengeteg alkalmazott gondolkodik a nyugdíjba vonuláson vagy munkahelyváltáson, ami sokkal nehezebbé teszi majd ezeknek a vállalatoknak a végrehajtást.

Törtetés az elektromos járművek felé

A Ford, a Jaguar és a Volvo mind arra törekszik, hogy különálló elektromos részlegeket vagy vállalatokat hozzon létre, így jobban tudnak összpontosítani a Teslával való versenyre. Ez egy kicsit emlékeztet az Apple és mindenki más közötti okostelefon-csatára, ahol a kezdetekben a vállalatok nem vették komolyan az Apple-t, és az akkori piacvezetők, a Research in Motion (BlackBerry), a Palm, a Nokia és a Microsoft szunyókáltak.

Az Apple-lel ellentétben azonban a Teslának óriási végrehajtási problémái és nem megfelelő minőségellenőrzése volt hosszú időn keresztül. Ez arra késztette versenytársait, hogy végre felismerjék, hogy az elektromos autókra kell összpontosítaniuk, ha jól akarják csinálni őket, és mostanában látjuk, hogy ez a fókusz az elektromos autókra összpontosító részlegek létrehozására vonatkozó bejelentésekben is megmutatkozik. Várhatóan ezek az új részlegek erősebb alternatívákat teremtenek a Telsával szemben, és elkerülhetik az Apple nagy versenytársainak sorsát.

Ezen felül az elektromos járművekre való áttérés változásokat fog kikényszeríteni az autóipari támogatás és karbantartás terén, megnöveli az elektromos kapacitást, és még inkább a fenntartható energiatermelés felé mozdítja el az embereket. Végül pedig 2026-ra láthatjuk majd az első 4. szintű autonóm járműveket az utakon, ami alapjaiban változtathatja meg a vezetés természetét.

Nemzetközi kiberhadsereg

Miközben ezt írom, Oroszország meggondolatlanul megtámadta Ukrajnát, hirtelen az ellenkezőjét találva annak, amit az USA közel egy évvel ezelőtt Afganisztánban tapasztalt. A megbékélt polgárok helyett felfedezték, hogy az ukránok hajlandóak harcolni azért, hogy megállítsák az egyik legostobább dolgot, amit Oroszország valaha tett.

Az önkéntes harcosok most elárasztják az országot, de a legérdekesebb aspektus az ukrán informatikai hadsereg, egy nagyrészt önkéntes nemzetközi hackerekből álló csoport, akik távolról dolgoznak Oroszország megbuktatásán. Úgy tűnik, bár hivatalosan nem erősítették meg, még az Anonymous aktivista- és hacktivista kollektíva is beszállt, amely szintén hadat üzent Oroszországnak. A mai napig ez a koalíció sokkal hatékonyabb, mint az ENSZ vagy a NATO, ami az Oroszország elleni harc visszavágását illeti.

Összefoglalva: Egy megváltozott világ

A szakszervezetek és a tömeges munkavállalói mozgalmak újjáéledése, a belsőégésű motorok várható halála, amelyhez a fenntarthatóbb energiaforrások felé való határozott elmozdulás társul, valamint egy nemzetközi és egyre összehangoltabb kiberhadsereg megjelenése, Oroszország mint világhatalom nyilvánvaló bukásával együtt, mindez csak a változás jéghegyének csúcsa.

Ott van még az autonóm robotika, az egyre jobb képességű mesterséges intelligencia, a metaversum és a digitális halhatatlanság egyre reálisabb valószínűsége.

Ebben az évtizedben soha nem látott változások várhatóak, de teljesen világos, hogy mi, mint nemzet és mint világ, még nem állunk készen a változások ilyen szintjére. Azt tanácsolom, hogy ne ragaszkodjon semmihez, maradjon mozgékony, és aktívan bővítse készségeit, hogy alkalmazkodni tudjon a változások hullámaihoz, és ne fulladjon bele.

Oroszország most példaképe annak, hogy mi történhet, ha alapvetően félreértjük, hogyan változik és változik a világ. Ne legyünk Oroszország. Mint már említettem, rövid idő alatt megváltoztattuk a kommunikáció és az együttműködés módját. A Cisco a telekommunikáció és a videokonferencia összekapcsolására törekszik, így irodai telefonjaink egyre inkább elavulnak. Ez azért elképesztő, mert az AT&T már az 1960-as években is a videotelefonokra készült, mi pedig csak most állunk rá igazán készen.

A HP együttműködési monitorok abban különböznek a többitől, hogy beépített kettős mikrofonnal, állítható felugró kamerákkal (amelyek a keretezéshez lefelé dönthetők) és olyan hangszórókkal rendelkeznek, amelyek nem túl hangosak a fülkékhez vagy az otthonról dolgozó több ember számára. Ezek a monitorok feltöltik a laptopot (akár 65 wattos teljesítménnyel), és beépített ethernet is van benne, így csak azt az egy USB-C kábelt kell csatlakoztatni a dokkolószerű élményhez.

A monitorok jó áron vannak. A 24 hüvelykes modell, amelyet a HP küldött nekem értékelésre, 399 dollárért tisztességes monitor volt. FHD (1920×1080) felbontással, 1000:1 kontrasztaránnyal és 5 ms késleltetéssel rendelkezik. A 300 nites fényerő megfelelő egy normálisan megvilágított szobában, de nem lenne elég fényes kültéren vagy olyan helyeken, ahol túlzottan tükröződik - és amúgy sem kellene monitor.

Egyetlen USB-C csatlakozóra van szükség, így ideális laptophoz, PC-hez vagy Chromebookhoz (Chromebook tanúsítvánnyal rendelkezik). Zoom-tanúsítvánnyal rendelkezik, de bármely más videokonferencia-szolgáltatással is jól működhet. A jövőnk a Zoom megbeszéléseké lehet, és az ehhez hasonló monitorok nagy részét képezik majd ennek a jövőnek, ezért a HP E24m G4 FHD USB-C konferencia monitor az én termékem a héten.