, 2022/3/18

A népszerű alkalmazások, amelyek célja a családi élet káoszának megszelídítése "A férjem és én nem tudnánk három app nélkül élni" - mondja Jo O'Connell a dorseti Bournemouthból. Férjével, Jonathannal, két gyermekükkel, Bethanyval és Bóval, valamint egy mentőkutyával él együtt.

The popular apps

A háztartási és családi feladatokkal való zsonglőrködés mellett saját PR-cégét is vezeti. "Mindenkinek elfoglalt az élete" - mondja. "Ott van az iskolai munka, a találkozók, a bevásárlás... mind-mind folyamatosan a figyelmünket követelik. Régebben dupla időpontokat foglaltunk be, és vártuk, hogy hazaérjünk, hogy megnézhessük a naptárat vagy a hűtőn lévő bevásárlólistát."

O'Connellék a technológia felé fordultak, és olyan alkalmazásokat kerestek, amelyek azonnal frissülnek a telefonjukon, és valós időben adnak közös információkat.

A Trello egy listakészítő alkalmazás, amelyet a család arra használ, hogy nyomon kövesse a házimunkákat, hogy menedzselje a házfelújítást, hogy listázza a fiókok jelszavait, a kedvenc recepteket, a karácsonyi és születésnapi ajándékokat.

A Google Calendar-t a tevékenységek szinkronizálására, az OurGroceries-t pedig az étkezések megtervezésére és a bevásárlólisták megosztására használják. "Az élet tempója egyre gyorsabb és gyorsabb" - mondja O'Connell asszony. "Ez nyomasztó lehet. Soha nem állunk meg."

A modern élet megnövekedett nyomása miatt változik-e a partnerünkkel való kommunikációnk módja?

Lou Baltruschat Hollis egy üzleti alkalmazást használt fel, hogy segítsen megszervezni a családi életét. A 35 éves Lou Baltruschat Hollis Bedfordshire-ből egy másik dolgozó szülő, aki zsúfolt időbeosztással zsonglőrködik. Férjével és két kisfiukkal él együtt. "Teljes munkaidőben vezetni egy vállalkozást és két gyermeket nevelni - mindig sok minden történik az életünkben" - mondja.

Az UN Women kutatása szerint a nőkre a világjárvány idején a háztartási munka is nagyobb terhet rótt. Segíthet tehát a technológia - a családok életének közös irányítását ígérő alkalmazások sokasága közül melyek a népszerűek? Baltruschat Hollis asszony különböző alkalmazásokat próbált ki. Aztán támadt egy ötlete: újrahasznosít egy meglévő alkalmazást, amelyet már használt az online vállalkozásához.

A Notion egy projektmenedzsment-szoftver, amelyet jegyzetelésre és feladatmenedzsmentre használ. "Nagyon hasznosnak találtam a dolgok tagolásában - a takarítástól a karácsonyig" - mondja Baltruschat Hollis asszony. "A technológia használata egyszerűnek és ésszerűsítettnek tűnik. Megkönnyíti az életet."

Amikor a 32 éves, San Franciscó-i Steven Rueter és mostani felesége, Lily először költöztek össze, rájöttek, hogy új közös feladatokat kell felosztaniuk. "Megtanultuk, hogy a háztartás vezetésével járó, látszólag egyszerű feladatok nagyon sokba kerülhetnek" - mondja Rueter úr. "Arra gondoltam, hogy erre kell lennie egy alkalmazásnak - így hát megépítettem a Merge-ot."

A feladatkezelő alkalmazás, a Merge 2017-ben indult el. "Segít a pároknak megszervezni az együttélés mindennapi feladatait" - mondja Rueter úr. "A több tízezer felhasználóra való növekedés váratlanul ért. A tagság továbbra is naponta növekszik." De nem csak az élet hétköznapi teendőinek kezeléséről van szó. A világjárvány idején nagyrészt szórakozásmentes pár év után olyan alkalmazások bukkannak fel, amelyek arra irányulnak, hogy segítsenek a pároknak visszanyerni az életüket. Olyan alkalmazások, amelyek segítenek a kalandok megszervezésében, a családtervezésben vagy egyszerűen csak a minőségi együtt töltött idő eltöltésében. "Párként elég sok alkalmazást használunk" - mondja a 34 éves leedsi Lavina Dsouza. "Néhányat a kiadások naplózására vagy a napi teendőkre. De leginkább utazáshoz használjuk őket."

Korábban Dsouza asszony és férje elvesztették a költségvetésüket, és a végén többet fizettek, mint amennyit terveztek. Most alkalmazások egész sorát használják a kalandok megtervezéséhez. "Különösen a TripIt-et szeretjük" - mondja. "Számon tartja az összes foglalásunkat és jegyünket, így nem vitatkozunk [azon], hogy ki volt a felelős!"

Amikor a 35 éves Tom és a 32 éves Madeleine Whiteley, Surreyből, felfedezték, hogy első gyermeküket várják, a Kinder nevű alkalmazáshoz fordultak, hogy segítsen nekik nevet választani az új babának. "Szórakoztató módja volt annak, hogy valami olyasmit csináljunk, ami egyébként elég unalmas" - mondja Whitely úr. "Egy ideje már nem voltunk a randizási színtéren, így egy kis szórakozás volt valami Tinder-szerűt csinálni!"

A Kinder a társkereső alkalmazás, a Tinder "swipe-to-like" jellegzetességét használja. 2016-ban indította el a holland fejlesztő, Krijn Haasnoot. Az indulás utáni első évben mintegy 3000 ember töltötte le az alkalmazást. 2018-ban az alkalmazás vírusszerűen terjedt, és mára már 1,5 milliószor töltötték le. "A technológia javíthatja a "régi" dolgok elvégzésének módját azáltal, hogy szórakoztatóbbá teszi azokat" - mondja Haasnoot úr.

Egy másik, a Tinderhez hasonló felépítésű alkalmazás a Cobble, amely azt ígéri, hogy "kevesebb időt kell tervezgetni, több időt együtt tölteni". "Belefáradtam abba, hogy minden este oda-vissza kelljen beszélgetnem a férjemmel arról, hogy mit vacsorázzunk" - mondja az alapító, Jordan Scott. "Bár rengeteg nagyszerű forrás létezett, semmi sem segített abban, hogy közösen hozzunk döntést."

Scott asszony 2020 júniusában indította el a döntéshozatali alkalmazást, a Cobble-t. Azóta a Cobble 16 fős csapattá nőtte ki magát, és idén a cég 15 új városban tervezi a bevezetést. Jordan Scott szerint az alkalmazással véget vetnek a hosszas vitáknak arról, hogy mit együnk vagy nézzünk a tévében. Scott szerint a Cobble megkönnyíti a "döntéshozatalt" - mit nézzünk a tévében, melyik bárba menjünk, hová menjünk egy miniszünetre.

"Elmúltak azok az idők, amikor 50 sms-t küldözgettünk oda-vissza, vagy körbe-körbe jártunk azon, hogy mit nézzünk, vagy mit rendeljünk. Nincs szükségünk arra, hogy így pazaroljuk az időnket." Az eddig említett alkalmazások mindegyike hatékonyabbá teheti az életet - de vajon nem csak egy újabb rétegét adják a képernyőalapú tevékenységnek?

Bemutató szürke vonal

A DataReportal szerint a 16 és 64 év közötti emberek már napi mintegy hét órát töltenek a csatlakoztatott eszközökön. A legújabb tanulmányok szerint a képernyő előtt töltött idő gyakran helyettesíti az olyan egészséges viselkedési formákat, mint a testmozgás és az alvás, és ahelyett, hogy nagyobb kapcsolatokat teremtene bennünk, magányhoz és depresszióhoz vezethet.

Jeremy Edge, az Escapingthe.com internetfüggőségi tanácsadó szolgálat alapítója aggodalmakra ad okot. Ő segít azoknak, akik játékzavarban, közösségi médiafüggőségben és egyéb problémás képernyőhasználatban szenvednek. Azt mondja, hogy ha mások társaságában a készülékeinket használjuk, akkor "phubbingolunk", vagyis figyelmen kívül hagyunk valakit a telefonunk kedvéért, ami "árt a kapcsolatnak, és az emberek úgy érzik, hogy elszakadtak egymástól".

Edge úr szerint a közösségi médiát arra kellene használni, hogy kapcsolatba lépjünk szeretteinkkel, és hogy megszervezzük, hogy személyesen töltsünk együtt időt.

"A nagyszerű kapcsolatok szemtől szemben, a fizikai világban épülnek" - mondja. "A pároknak időre van szükségük, hogy beszélgessenek és kapcsolódjanak képernyők és zavaró tényezők nélkül".

Bournemouthban azonban O'Connell asszony szerint a technológia eszközként való használata azt jelentheti, hogy több időt tölthetünk szeretteinkkel. "Egyszerűen néhány alkalmazással könnyebbé tehetjük az életünket" - mondja - "így több időt tölthetünk azzal, amit szeretünk, azokkal, akiket szeretünk".