, 2022/3/17

A Microsoft új felmérése szerint sok munkavállalónak fontosabb a rugalmasság, mint a fizetés A Microsoft új eszközöket is bejelent az irodák rugalmasabbá tételére, köztük a Smart Camera for Surface Hub és a távoli vagy személyes jelenlétet jelző Outlook RSVP-ket.

Flexibility Now More Important

Több mint két év elteltével úgy tűnik, hogy a koronavírus világjárvány lassítja terjedését, lehetővé téve számos iroda újranyitását és az emberek számára, hogy visszatérjenek a COVID előtti rutinjukhoz. A Microsoft új felmérése szerint azonban sokan nem akarjuk visszaforgatni az idő kerekét, sőt, cserébe még a fizetésünk egy részéről is hajlandóak vagyunk lemondani.

A Microsoft szerdán közzétett második éves Worker Trend Indexe 31 ezer ember megkérdezésével 31 országban 31 ezer embert vizsgált meg, és megállapította, hogy sok munkavállaló egyre inkább új módon gondolkodik azon, hogy "megéri-e" a munkája. A Microsoft szerint a válaszadók 53%-a jelezte, hogy nagyobb valószínűséggel helyezi előtérbe az egészséget és a jólétet a munkával szemben.

Ha pedig elégedetlenek, a Gen Z és az ezredfordulós válaszadók több mint fele azt mondta, hogy komolyan fontolgatja, hogy a következő egy évben munkáltatót vált. A felmérés szerint a válaszadók 18%-a már felmondott munkahelyén az elmúlt évben, a munka és a magánélet egyensúlyára, a jólétre és a rugalmasságra hivatkozva. A Microsoft szerint a fizetés a kilépési okok listájának végén szerepelt.

Kétféle munkamódszer története: A munkavállalók több mint fele fontolgatja, hogy a következő egy évben hibrid munkára vált, míg a vezetők fele azt mondja, hogy cégeik teljes munkaidős, személyes munkavégzést terveznek.

Microsoft

"Az emberek elvárásai megváltoztak" - mondta Jared Spataro, a Microsoft modern munkáért felelős vállalati alelnöke, miközben a felmérés eredményeit egy újságírókkal folytatott konferenciahíváson vitatta meg. Közben - tette hozzá - sok vállalat arra törekszik, hogy visszatérjenek a COVID előtti munkába járáshoz és irodai időhöz. "Nem lehet kitörölni ezt a közös élményt, amit együtt éltünk át, és ez valóban visszaállította az elvárásokat, amit nagyon fontos felismerni".

A Microsoft felmérésének adatai a munkaerőpiacon bekövetkezett drámai változást tükrözik: rekordszámú ember hagyja ott munkahelyét, gyakran azért, hogy rugalmasabb munkaszervezést keressenek, amely lehetővé teszi a távmunkát és a család gondozását is. Ez a nagy lemondás, ahogyan egyes közgazdászok nevezték, felborította a munkaerőpiac évtizedes trendjeit, és arra kényszerítette a munkáltatókat, hogy keményebben küzdjenek a potenciális munkavállalók vonzása és a meglévők megtartása érdekében. "Egyszerűen már nem ugyanazok az emberek vagyunk, akik két évvel ezelőtt hazamentek dolgozni".

Kép nagyítása

Microsoft. A felmérés adatai a Microsoft szerint aláhúzzák, hogy miért épít új funkciókat az Office és a Teams termelékenységi szoftverekbe, amelyeket még az idén tervez. A szerdán bemutatott új funkciók között szerepelt, hogy az Outlook e-mail és naptár alkalmazáson keresztül küldött RSVP elküldésekor az Outlook e-mail és naptár alkalmazáson keresztül meg lehet jelölni, hogy távolról vagy személyesen tervezünk-e részt venni egy megbeszélésen.

A Microsoft új eszközöket is készít, amelyek segítik a távoli értekezletek megtartását, beleértve a PowerPoint prezentációk alkalmazás új rögzítési funkcióit. A Teams szoftverébe pedig egy mesterséges intelligenciával működő eszközt épített, amely segít tartani a tempót egy prezentáció során, és figyelmeztet, ha valaki fölött beszél.

A Microsoft egy új kamerát is bejelentett, amely szerdán rendelhető az 50 colos Surface Hub érintőképernyős, megbeszélésekhez szánt készülékéhez. A kamerát úgy tervezték, hogy intelligensen ráközelítsen a beszélgető emberekre, hogy egy zsúfolt konferenciateremben zajló videobeszélgetés során segítsen a figyelem összpontosításában.

Számos ilyen funkció tükrözi más technológiai óriások, köztük az Apple, a Google, a Facebook és az Amazon erőfeszítéseit olyan videochat-eszközök tervezésére, amelyek többek között a kamera automatikus zoomolásával próbálják intelligensen keretbe foglalni az embereket, ahelyett, hogy csupán egy statikus képet mutatnának. Hogy a vállalatok elfogadják-e ezeket és más, a távmunkát segítő eszközöket, nem világos. Spataro szerint azonban a Microsoft saját felhasználóitól származó adatok már most is azt jelzik, hogy a dolgok változnak.

A vállalat megjegyezte, hogy a megbeszélések hétfőnként később kezdődnek, pénteken pedig korábban érnek véget. Azt is megjegyezte, hogy a Teamsben tartott megbeszélések több mint 60%-a ma már ad hoc, 15 perces csevegés. Az emberek pedig egyre gyakrabban használják a vállalat értekezlet-felvételi funkcióit az "aszinkron" megbeszélésekhez.

"Bíztató látni, hogy az alkalmazottak kezdik megtanulni, hogyan használhatják előnyükre a hibrid munkát és az eszközöket" - mondta Spataro. Most már csak az a kérdés, hogy a munkáltatók mennyire változtatják meg a megközelítéseiket ennek eredményeképpen.