, 2022/3/24

A Metaverse Marketing új megközelítést kínál az ügyféladatok hasznosítására. Lead genEngage az informatikai döntéshozókkal és a kulcsfontosságú befolyásolókkal. A TechNewsWorld B2B marketingszolgáltatásai értékesítésre kész leadeket biztosítanak, amelyek lerövidítik az értékesítési folyamatot.

Metaverse marketing offers a new approach

Neal Stephenson 1992-ben megjelent "Snow Crash" című népszerű sci-fi regényében a szerző bevezette a metaverse kifejezést egy olyan futurisztikus világ ábrázolására, ahol az emberek avatarok segítségével virtuális 3D-s világokban érintkeznek egymással. Míg az avatarokkal tarkított társadalma a virtuális játékok rajongói számára ismerős játéktér, az előrelátó marketingszakembereken kívül kevesen láttak benne sok hasznosságot az e-kereskedelem valóságában.

Egészen mostanáig. Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az M betűs szót élénk új névvé változtatta a most átkeresztelt metaversus cégének, a Metának.

A "Snow Crash" regényőrület óta a metaverse kifejezés többfelhasználós, tartósan létező virtuális világokat ír le, amelyek magukban foglalják a társadalmi interakciót. Wendell Lansford, a Wyng nevű MarTech cég társalapítója és vezérigazgatója szerint a 2003-ban indult Second Life játék volt az első olyan metaverse, amely jelentős felhasználói elfogadottságot ért el.

A többszereplős online játékok és platformok, mint például a Minecraft, a Roblox és a Fortnight szintén a metaversumok változatainak tekinthetők. "Ma a metaverse kifejezés olyan közös környezeteket ír le, amelyek a közösségi média, a virtuális és a kiterjesztett valóság, a többjátékos online játékok és a kriptovaluták aspektusait egyesítik, hogy olyan magával ragadó, digitális élményeket hozzanak létre, amelyek egyszerre tükrözik a fizikai világot és hidat képeznek hozzá" - mondta Lansford az E-Commerce Timesnak.

Az e-marketing új határai

A metaversum egy olyan digitális univerzum, ahol az emberek avatárként élnek, játszanak, interakcióban vannak és dolgoznak. A Second Life nevű játék virtuális közösségében sok felhasználó teljes munkaidőben dolgozik digitális termékek létrehozásával és értékesítésével. A közös környezetek összehozásának ez a koncepciója új életet ad néhány megfáradt régi marketingstratégiának. Azt is sugallja, hogy a Facebook és a marketingipar pontosan merre tervez haladni. A Star Trek szlogenjét kölcsönvéve, ez egy olyan hely, ahová eddig még egyetlen hirdető sem ment el.

Az online vásárlás világa izgalmas hely lesz. A Facebook mint üzleti erő névváltoztatásával a metaversusból is kivájhatja a helyét. Hirtelen a metaverse hatalmas pezsgést generált a potenciális előnyökkel kapcsolatban, amelyeket ez a 3D-s megosztott környezet kínál. A digitális fejlődésnek ez az új metaverse határvidéke páratlan előnyökkel járhat a vállalkozó kedvű technológia-rajongók számára. A metaverse koncepció lehet a hajtóerő, amely az e-kereskedelmi marketinget a következő szintre emeli. Sokan azonban megkérdőjelezik, hogyan lehetne ezt felhasználni.

Zéró fél adatai

A márkák és a fogyasztók közötti digitális kapcsolatok és a harmadik fél adatainak kockázat/nyereség stratégiái az elmúlt években hatalmasat változtak. Miközben a marketingesek vonakodva távolodnak el ettől a gyakorlattól, a metaversum felemelkedése egyedülálló lehetőséget kínál a márkák számára az újrakezdésre és új, az adatvédelemre összpontosító kezdeményezések alkalmazására.

Mivel a metaversumban minden egyes felhasználó engedélyezett felhasználó, mind a márkák, mind a fogyasztók felhatalmazást kapnak arra, hogy a kívánt értékcseréhez jussanak. Bizonyos kuponokért, digitális árukért vagy területekhez való hozzáférésért cserébe a márkák biztosíthatják, hogy olyan adatokat gyűjtenek, amelyeket kifejezett hozzájárulással osztottak meg.

Ez mindkét fél részéről kiküszöböli a találgatásokat. Ha helyesen végezzük, akkor ez örökre megváltoztathatja az adatszemléletet - jegyezte meg Lansford. Lansford cége, a Wyng abban a helyzetben van, hogy hatékony online interakciós stratégiákkal segítsen a vállalatoknak és ügyfeleiknek a sikeres együttélésben. A Wyng API-alapú infrastruktúrát használ a zéró felek adataihoz (ZPD).

A zéró fél adatok mindazok a hozzájáruláson alapuló, személyes kontextusú adatok, amelyeket az ügyfelek megosztanak a márkákkal kapcsolatos tapasztalataik javítása érdekében. Ez átláthatóságot és ellenőrzést biztosít az ügyfelek számára profiljuk felett, és bizalmat épít. A folyamat magában foglalja a tapasztalatok valós idejű személyre szabását a csatornákon keresztül.

Az üzleti élet megvitatása a metaversumban

A The E-Commerce Times arról beszélgetett Lansforddal, hogy a metaversus technológia milyen hatással lesz a márkákra és vásárlóikra.

E-Commerce Times: Miben különbözik a metaversus attól, ami nem metaversus?

Wendell Lansford: Gondoljunk a nem-metaversumra úgy, mint a mai internetre, amelyet a Facebook, a Google, az Amazon, a Netflix, a Spotify és bármely webes vagy e-kereskedelmi oldal példáz.

A metaverse környezetek viszont a mai internettel párhuzamosan futnak. Nagyjából úgy működik, mint a többszereplős online játékok. A mai internethez képest a kialakulóban lévő metaverse környezetek gazdagabb élményeket kínálnak majd, ahol a virtuális és a fizikai világ összeér, és a másokkal való interakció élménye megközelíti a valós életet.

A metaversus koncepciója szigorúan az e-kereskedelemhez - vagyis az interneten keresztül történő üzletkötéshez - kapcsolódik, vagy más iparágakhoz is van kapcsolata? Lansford: Az e-kereskedelem mellett a metaversus technológiáknak számos iparágban lesznek alkalmazásai. Ezek közé tartozik a szórakoztatás, a játék, a közösségi média, az oktatás, a fitnesz, az utazás, az ingatlan, valamint a marketing és a reklám.

Az egyik népszerű alkalmazás ma például a távoli barátokkal való filmnézés (és csevegés) egy közös virtuális moziban. Egy másik példa: novemberben egy virtuális ingatlan a Decentralandban (egy népszerű kriptoközpontú metaversumban) 2,43 millió dollárért kelt el. A Metaverse Group által megvásárolt földterületet a divatbemutatók és a kereskedelem megkönnyítésére fogják fejleszteni a robbanásszerűen fejlődő digitális divatiparon belül.

A méltányos értékcsere (FVE) a metaversusban az üzleti élet kulcsfontosságú eleme. Mennyire új koncepció az FVE fontossága ahelyett, hogy az adatcserék során nem rövidítik meg a fogyasztókat? Lansford: A múltban a márkák elsősorban úgy gyűjtöttek adatokat a fogyasztókról, hogy adataggregátoroktól/brókerektől vásároltak adatokat (azaz harmadik féltől származó adatokat), vagy úgy, hogy nyomon követték a fogyasztók kattintásait, kereséseit és vásárlásait egy márkához tartozó weboldalon vagy mobilalkalmazáson (azaz első féltől származó adatokat). Az adatgyűjtés ezen módjai a színfalak mögött történnek, jellemzően anélkül, hogy a fogyasztó tudna az adatgyűjtésről.

Az adatvédelmi szabályozások és az adatvédelemmel tisztában lévő fogyasztók hatására a márkák ma már a nulla féltől származó adatokba fektetnek be. Ezek olyan adatok, amelyeket a fogyasztók tudatosan és szándékosan osztanak meg egy márkával, cserébe valami értékes dologért, például személyre szabott ajánlásért, hűségpontokért és/vagy kuponért cserébe. A fogyasztók akkor osztják meg adataikat egy olyan márkával, amelyben megbíznak, ha a márka megéri nekik.

Hogyan gyűjthetnek a márkák nulladik féltől származó adatokat a metaversumban?

Lansford: Az egyetlen módja a zéró felek adatainak gyűjtésének, ha kérdezzük őket. A weben a márkák olyan mikroélményeken keresztül kérnek nulladik féltől adatokat, mint az irányított vásárlási kvízek, a legközelebbi kérdés, a felmérések, a közvélemény-kutatások, a regisztrációs űrlapok és a beszélgető chatbotok.

Ugyanezek a technikák adaptálhatók a metaversumra, de gazdagabb felületekkel.

A metaversus új lehetőségeket nyit a nulla féltől származó adatok lekérdezésére is. Képzeljünk el például egy virtuális boltot egy hozzáértő boltossal, aki beszélgetésbe elegyedve segít a vásárlóknak. A boltvezető megismeri a vásárlók személyes igényeit, preferenciáit, céljait és érdeklődési körét (ismét nulladik fél adatai). Ezután a vásárlók engedélyével a kiskereskedő felhasználja ezeket az adatokat, hogy személyre szabottabb élményt nyújtson a márkával kapcsolatban.

Az NFT-k, vagyis a nem-fungible tokenek továbbá új lehetőségeket nyitnak meg az értékcsere számára a metaversumban. Ezeket valódi árukra lehet beváltani egy márka webhelyén vagy egy fizikai üzletben.

Záró gondolatok

Lansford szerint a metaversális kereskedelem még csak a kezdeti szakaszban van, és még sok innováció és fejlesztés várat magára. A többszereplős online játékok piaca azonban analógiát kínál a virtuális világok és az e-kereskedelem közeledésére. "[Tavaly] például közel 20 millió ember látogatott el egy kéthetes Gucci-kiállításra, ahol limitált kiadású Gucci-kiegészítőket vásárolhattak avatárjukhoz" - mondta.