, 2022/3/18

A Prime Video streaming páncéltermének mélyére pillantva a sci-fi filmek meglepően eklektikus választéka tárul elénk. Egy pillanatra félretéve az Arnie-klasszikusokat, megtalálhatók a kisebb indie-filmek, köztük a Coherence, amelyet széles körben az egyik legjobb rejtett sci-fi gyöngyszemnek tartanak, amit elő lehet ásni.

The Best Sci-Fi Movies on Prime Video

Infinity Chamber (2016)

Érdekes előfeltétel? Megvan. Alacsony költségvetés? Pipa. Csavar a végén? Megvan. Ez az indie sci-fi rejtély Travis Milloy-tól megszilárdítja a helyét a Google keresőben a "legjobb indie sci-fi gyöngyszemek" keresésében. Az Infinity Chamber összetett története egy automatizált fogdában fogva tartott férfira koncentrál. A szökéshez meg kell küzdenie a felsőbbrendű technológiával, ami mérhetetlenül trükkös mutatvány.

Oscilloscope Laboratories

A Coherence-nek nincs szüksége Avatar méretű költségvetésre ahhoz, hogy meggyőző történetet alkosson. Az alacsony költségvetésű indie film egy vacsorapartin résztvevő barátokat követ, akik egy üstökös elhaladása után bizarr jelenségeket kezdenek észrevenni. A Coherence még nyugtalanítóbb a földhözragadtsága miatt, de a Coherence egy igazi indie-gyöngyszem rövidre szabott alkotása.

Archívum (2020)

Vertical Entertainment

Egy jól elkészített, átgondolt sci-fiért, amely ügyel arra, hogy meditációi ne kerekedjenek felül a szórakoztató értéken, az Archive remekül kiált. Gavin Rothery brit rendezői debütálása Theo James főszereplésével egy tudóst alakít, aki egy mesterséges intelligencia minél emberibbé tételén dolgozik. Indokai rejtettek, személyesek és biztos, hogy a munkálatokba belekötnek. Az Ex Machinához hasonlítható Archive magabiztos történetmesélés, amely a karakterekre összpontosít.

A Terminátor (1984)

Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

A Terminátor-franchise első darabjáról nem kell sokat mondani. James Cameron története látszólag egy lázálomból született, és egy kiborg bérgyilkost mutat be, akit a jövőből küldtek, hogy megölje Sarah Connort, akinek születendő fia hivatott megmenteni az emberiséget a robot apokalipszistől.

Robotzsaru (1987)

Sunset Boulevard/Getty Images

Még nem láttad a Robotzsarut? A '80-as évek klasszikusára a Ready Player One-tól kezdve a Communityn át a Sailor Moonig mindenben utaltak már. A film középpontjában egy rendőr áll, akit brutálisan meggyilkolnak, majd kiborgként tér vissza, hogy megállítsa a bűnözést.

Predator (1987)

20th Century Fox

Úgy tűnik, hogy az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmek is szerepelnek ezen a listán. A klasszikus akciófilm, a Predator egy elit félkatonai mentőcsapatot követ, amelyet egy technológiailag fejlett idegen követ.

A légy (1986)

20th Century Fox

A Prime Videón található ikonikus filmek mennyiségével akár egy '80-as évekbeli klasszikusokat is megnézhetnénk. Talán meglepő, de A légy az 1958-as, azonos című film remake-je, csak épp vérrel és Jeff Goldblummal kiegészítve. David Cronenberg filmje a maga nemében klasszikussá vált.

A holnap háborúja (2021)

Amazon Prime Video

Nehéz kihagyni a The Tomorrow War-t erről a listáról, hiszen ez a Prime Video nagy sci-fi akciófilmje Chris Pratt főszereplésével. Egy tanárnőt követ, akit behívnak egy idegenekkel vívott háborúba -- a jövőben. Könnyen emészthető film, amit akár a telefonod nézése közben is megnézhetsz.

Vivarium (2019)

A Vivarium egy érdekes film. Lehet, hogy sok nézőt frusztrálhat a szürreális aspektusai miatt, de ettől még egy lebilincselő film. Egy fiatal pár csapdába esik egy azonos házakból álló, labirintusszerű külvárosi negyedben. Miközben menekülni próbálnak, egy titokzatos kisbabára kell vigyázniuk.

Az elveszett gyerekek városa (1995)

UGC

Az Amélie előtt Jean-Pierre Jeunet egy sci-fi fantasybe vitte bele érzékét és vizuális stílusát (társrendezője Marc Caro). Az elveszett gyerekek városa egy gonosz tudóst követ, aki gyerekeket rabol el, mert azt hiszi, hogy álmaikban rejlik a kulcs az öregedés megakadályozásához.

Dredd bíró (2012)

Az Alex Garland-rajongóknak ismerős lehet a Judge Dredd. A sci-fi szerző tollából (képregény alapján) született egyik korábbi film, a sci-fi akciófilm a névadó bírót követi nyomon, aki az esküdtektől a hóhérig mindenre kiterjed. Egy disztópikus metropoliszban Dredd és tanítványa megpróbálja elkapni a drogbárót, Ma-Mát, akit Lena Headey alakít.

Az éjszaka tágassága (2019)

Amazon Studios

Itt egy újabb klassz indie sci-fi, amit érdemes feltenni a radarodra. A The Vast of Night sok mindent kipipál egy költségvetésből készült filmhez képest. Meglepően magas termelési értékek, lenyűgöző alakítások és ötletes kameramunka segít elmesélni két tinédzser történetét az 50-es évek Új-Mexikójában, akik egy rejtélyes hangfrekvencia potenciálisan földönkívüli eredetét kergetik.

Fekete doboz (2020)

Aki hiányolja a Black Mirror-t, annak ez valamennyire betölti ezt a hiányt. A Black Box egy apát követ, aki egy autóbaleset után megpróbálja összerakni az életét. Beleegyezik egy kísérleti eljárásba, amely elméjének legsötétebb bugyraiba vezeti.

A legjobb sci-fi tévéműsorok a Prime Videón

Adj találkozót ezekkel a kiemelkedő sci-fi sorozatokkal.

Mesék a hurokból (2020-)

Amazon

Nem csak egy újabb sorozat egy kisvárosról, ahol furcsa dolgok történnek, a Tales from the Loop rétegeket rejt a gyönyörű felszín alatt. A svéd művész, Simon Stålenhag elbeszélő művészkönyvén alapuló sorozat lenyűgöző látványt nyújt. Az aprólékos, szimmetrikus keretek valahogy festői hangulatot árasztanak. Az egymáshoz kapcsolódó városlakók hasonlóan árnyaltak, történeteik a magányt, az öregedést és a technológia hatását járják körül.

Orphan Black (2013-2017)

BBC America

Az Orphan Black több szempontból is a Tatiana Maslany-sorozat. Mielőtt a Disney Plus közelgő She-Hulkjának köszönhetően ismertté válna, láthatjuk őt nem kevesebb, mint 14 karaktert játszani egy sorozatban, köztük egy hallucináló skorpiót. Csak hagyd, hogy ez egy pillanatra elmerüljön benned. Az Orphan Black okos sci-fi koncepciókat varr egy gyors tempójú thrillerbe, amely a hozzáadott rejtélyekkel és komédiával galoppozik a maga tempójában. Egy kötelező sci-fi sorozat, amely a természet kontra neveltetés vitát járja körül.

The Expanse (2015-2022)

Amazon Studios

Az Amazon megmentette a The Expanse-t a törölt tévék birodalmából, és hat évadot hozott a sorozatból. Hála az égnek, mert a The Expanse okos sci-fi, realisztikus karakterekkel, magas gyártási értékekkel és egy csipetnyi detektív noirral. Egy olyan jövőben, ahol az emberiség gyarmatosította a Naprendszert, egy összeesküvés azzal fenyeget, hogy hidegháború kezdődik a legnagyobb hatalmak között. Egy antihősökből álló banda találja magát a középpontban. Várjuk a további űrwestern-témákat a folyamatosan kiváló későbbi évadokban.

The Feed (2019)

A Black Mirror-összehasonlítások elkerülhetetlenek ezzel a brit sorozattal, amely a rosszul működő technológiáról szól. A futurisztikus Londonban játszódó The Feed középpontjában egy implantátum áll, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy élőben közvetítsék az életüket anélkül, hogy egy gombot kellene megnyomniuk a telefonon. Nem, abszolút semmi sem megy rosszul. A lenyűgöző szereposztásban David Thewlis és Michelle Fairley is szerepel. Bár nem olyan csiszolt vagy mélyreható, mint a Black Mirror, a The Feed mégis megér egy pillantást.

Humans (2015-2018)

AMC Studios

A Humans talán nem teljesen eredeti, de az összerakott részek énekelnek. Egy brit család vásárol egy mesterségesen intelligens robotot, egy "szintetizátort", hogy segítsen nekik a rohanó életükben. Az érző, esetleg veszélyes robotok ilyen földhözragadt megközelítése a Humans egyik legnagyobb erőssége. Az édes középpontban: a család legkisebb lánya és Gemma Chan elegáns és hatékony szintetizátora, Anita közötti ártatlan kötelék. A családot egy rejtély vonja be a robotok eredetébe, akik olyan szükséges filozófiai témákat boncolgatnak, mint az emberség, a fájdalom, az emlékek és a valóság.

Elektromos álmok (2017-2018)

Elizabeth Sisson

Az Electric Dreams méltó a nevéhez, az antológiasorozat minden egyes epizódja vibráló, csiszolt, a forrásanyag ötleteit kavaró produktum: Philip K. Dick művei. Mint a legtöbb antológiánál, itt is egyes epizódok jobbak, mint mások, de ha Black Mirror-szerű felállású történetmesélésre vágysz, hagyd, hogy ez az álmodozás átcsússzon rajtad.

Counterpart (2017-2019)

Sony Pictures Television

A Counterpart főszereplője J.K. Simmons, aki J.K. Simmons szerepét játssza. Izgasd fel magad egy pillanatra. A hidegháború alatti Németországban játszódó sci-fi thriller egy egyszerű irodai munkásembert követ, akit lehangol a zord élete. Aztán egy nap felbukkan a munkahelyén, és találkozik önmagával, de egy párhuzamos világból származó jobbik változatával. Titkok, feszült akció és Simmons mesteri kettős főszereplése teszi a Counterpartot kihagyhatatlan filmmé.

A férfi a magas kastélyban (2015-2019)

A The Man in the High Castle egy alternatív történelmet képzel el, amelyben a tengelyhatalmak (Róma-Berlin-Tokió) megnyerik a második világháborút. A Philip K. Dick regénye alapján készült sorozat a 60-as években élő karaktereket követi, akik egy olyan párhuzamos univerzumban élnek, ahol a náci Németország és a Japán Birodalom uralja az Egyesült Államokat.

De lehetetlen híradófelvételek kerülnek elő egy olyan világról, ahol Németország és Japán elveszíti a háborút, ami egyeseket lázadásra késztet. Hogy a disztópiának igazán nyomatékot adjon, a The Man in the High Castle-t Ridley Scott producer irányítja. Teljesen megvalósított és koncentrált cselekmény, ez egy lebilincselő tévéfilm.