, 2022/3/21

A Mac Studio vagy a MacBook Pro a megfelelő számodra? Az Apple Mac-családja egyre közelebb van ahhoz, hogy teljesen függetlenedjen az Inteltől, és teljesen az Apple szilíciumra épüljön. Íme a jelenlegi lehetőségek.

Best Mac 2022

Az Apple az elmúlt 18 hónapban jelentős előrelépéseket tett a Mac termékcsaláddal. A 2020-as év végén láthattuk az első Apple Silicon processzort az M1-ben. Majd 2021 végén láttuk, hogy az iPhone-gyártó két gyorsabb chipet adott ki a teljesen újratervezett MacBook Pro-hoz.

Az M1 Pro és az M1 Max minden mérőszámon növeli a teljesítményt, és ezzel az Apple tovább folytatja a teljes Mac-család átállását az Intel processzorokról a saját Apple Silicon chipekre. A történet azonban itt még nem ér véget. Az Apple most jelentette be az M1 Ultra-t, amely lényegében két M1 Max processzor összekapcsolását jelenti (divatos terminológia híján).

Az Apple saját bevallása szerint a chip a legújabb Mac-et erősebbé teszi, mint a nagyon drága Mac Pro. Az új Mac egyébként egy Mac Studio nevű, szteroidokra épített Mac Mini. Az Apple szinte teljesen átállt az Intelről az Apple Siliconra, és már csak néhány Mac maradt, amely még mindig Intel processzorokat használ. Az alábbiakban lebontom az Apple jelenlegi Mac-kínálatát, valamint részletezem, hogy az egyes modellek kinek a legmegfelelőbbek.

MacBook Air

Apple

Az Apple MacBook Air dizájnja nem sokat változott az évek során, és ez számomra rendben is van. Ez a klasszikus kialakítás a hordozhatóságnak, és most az M1 processzorral a teljesítménynek is kedvez. Az Apple már nem Intel processzorral árulja a MacBook Air-t. A fő vásárlási döntések mostantól azon alapulnak, hogy a 7-magos GPU-val ellátott alapmodellt vagy a 8-magos GPU-val ellátott magasabb szintű modellt választod. A legtöbbeknek a 7-magos GPU is elegendő lesz.

A GPU-n kívül 8 vagy 16 GB memória közül választhat, és a tárhelyet 2 TB-ig növelheti. A billentyűzeten Touch ID érzékelőt kapsz a MacBook vagy bármilyen védett alkalmazás, például jelszókezelő gyors feloldásához. A MacBook Air továbbra is a tökéletes Mac azoknak, akik nem csinálnak mást, mint webböngészést, iskolai vagy vállalati munkát az Office alkalmazásokban és/vagy alkalmi videó- vagy képszerkesztést.

Előnyök:

Könnyű és hordozható

Lenyűgöző teljesítmény

Hosszú akkumulátor-üzemidő

Hátrányok:

Memória lehetőségek korlátozottak

Csak egyetlen külső monitorhoz csatlakoztatható

Az Apple jelenleg három különböző MacBook Pro modellt forgalmaz, amelyek mindegyike valamilyen Apple Silicon processzorral működik. A 13 hüvelykes MacBook Pro az M1 alapszintű processzorral működik, míg a 14 vagy 16 hüvelykes MacBook Pro az M1 Pro vagy M1 Max Apple Silicon processzorral konfigurálható. Az Intel-alapú MacBook Pro napjai ezzel véget értek.

A 13 hüvelykes alapmodell ragaszkodik a TouchBart tartalmazó kialakításhoz, és hiányzik belőle a HDMI-port vagy az SD-kártyaolvasó. A nemrég bejelentett MacBook Prók azonban a TouchBar helyett dedikált funkcióbillentyűket és Touch ID-érzékelőt kaptak. A nagyobb MacBook Pro modellek HDMI 2.0 porttal és SD kártyaolvasóval is rendelkeznek, és a MagSafe is visszatért.

Az M1 Pro és az M1 Max teljesítménye minden, amit az Apple ígért, sebességet és akkumulátoros üzemidőt biztosít egy laptop vázban. Ráadásul az Apple visszahozta az összes olyan csatlakozót és perifériát, amire azt mondták, hogy w szükségünk van. Az extra teljesítményért azonban fizetni kell. A 14 hüvelykes alapmodell 1 999 dollárról indul, és maximálisan feltornázva 5 899 dollárig emelkedik. A 16 hüvelykes változat 2499 dollártól indul, és 6 099 dollárig terjed. Igen, elég drágák.

A MacBook Pro termékcsalád mindig is betöltötte a hordozható laptop szerepét, amely extra teljesítményt és mostantól hosszabb akkumulátor-üzemidőt biztosít. Ha olyan laptopra van szükséged, amellyel útközben is szerkeszthetsz videókat és fényképeket, vagy elmerülhetsz a CAD-programokban, akkor a MacBook Pro neked való.

Előnyök:

Rengeteg lehetőséged van, igényeidtől függően.

Az M1 MacBook Pro lenyűgözően gyors

Az új M1 Pro és M1 Max még gyorsabbnak és lenyűgözőbbnek ígérkezik

Hátrányok:

Túl sok lehetőség zavaró lehet

A felső kategóriás MacBook Pro drága

A 13 hüvelykes modellnek nincs igazán értelme a termékcsaládban.

iMac

Az iMac esetében már nincs két méretválaszték. Miután bejelentette az új Mac Studio és a hozzá tartozó Studio kijelzőt, a 27 hüvelykes iMac-et kivették a Mac kínálatból. Ez azt jelenti, hogy maradt a 24 hüvelykes iMac, mint egyetlen lehetőség, de hé, ez néhány igazán menő színben kapható. A 24 hüvelykes iMac M1 processzorral rendelkezik, ugyanolyan 7 vagy 8 magos GPU-konfigurációval, mint a MacBook Air.

A 24 hüvelykes iMacről szóló vélemények a többi M1-es Mac-hez hasonlóan jónak bizonyultak. Rengeteg energiával rendelkezik, és alkalmas a mindennapi számítástechnikára, és még többre is. Ne feledje, hogy az iMachez egy további monitort is csatlakoztathat, hogy nagyobb képernyőfelületet biztosítson.

Az Apple színben passzoló billentyűzeteket fejlesztett ki az új iMachez, amelyek beépített Touch ID érzékelővel rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy a mellékelt billentyűzeten az ujjlenyomatoddal bejelentkezhetsz a Macre. Jelenleg ezek a billentyűzetek csak az új iMachez kaphatók, önmagukban nem vásárolhatók meg. A 24 hüvelykes iMac két Thunderbolt 4 USB 4 porttal és két USB 3 porttal rendelkezik, a hálózati adapterbe pedig mostantól Ethernet-portot is beépítettek.

Ha egy olyan all-in-one asztali számítógépet keresel, amely jól néz ki, és elegendő teljesítményt nyújt az alapvető és néhány profi szintű feladat elvégzéséhez, akkor a 24 hüvelykes iMacet érdemes megfontolni.

Előnyök:

A színek szórakoztatóak

Az alapmodell nagyobb kijelzője mindig üdvözlendő

Hátrányok:

Nincs nagyobb kijelzős modell

Nincs mód a memória 16 GB-on túli bővítésére

Mac Mini

A Mac Mini a MacBook Air és a MacBook Pro mellett 2020 végén váltott át az Apple M1 processzorra. Az Apple azonban nem dobta el teljesen az Intel Mac Minit, mivel a vállalat továbbra is árul egy Intel-alapú Minit, amely 1099 dolláros áron indul. Ez nagy árkülönbség a 699 dollárról induló M1 Mac Minihez képest, és ahogy az M1 és az Intel összehasonlításában, úgy itt is az lesz a legnagyobb probléma, hogy mennyi memóriát lehet a Mac Minibe tenni.

Az M1 Mac Mini esetében maximum 16 GB memória áll rendelkezésre. Az Intel üzemmódban maximum 64 GB lehet. A Mac Mini egy erős asztali megoldás, ha nincs szükséged semmi hordozhatóra, és most megfizethetőbb, mint valaha. Hacsak nincs feltétlenül szükséged rengeteg memóriára, nem igazán van okod arra, hogy a Mac Mini Intel változatát válaszd, különösen a kezdőár és az M1 Apple Silicon processzor által nyújtott teljesítmény miatt. A legnagyobb hátránya a Mac Mininek az, hogy továbbra is saját kijelzőt, billentyűzetet és egeret kell biztosítania.

Előnyök:

Lenyűgöző teljesítmény egy kompakt asztali számítógépben

A legolcsóbb Mac

Erős teljesítmény

Hátrányok:

Ha több memóriára van szükséged, akkor csak az Intel az egyetlen megoldás, és ez drága.

Csak egy tápkábelt kapsz. Nincs benne billentyűzet, kijelző vagy egér

Mac Studio

Az Apple Mac Studio úgy néz ki, mint egy nagyon magas Mac Mini. A plusz magasság az Apple által tervezett hűtőrendszer miatt van, amely hűvösen tartja a belső részeket. Ha már a belső részeknél tartunk, választhatsz, hogy az Apple M1 Max processzorát vagy a vadonatúj M1 Ultra processzort helyezed-e a Mac Studio belsejébe. Az M1 Ultra gyakorlatilag két M1 Max processzor, amelyek együttesen egy hatalmas számítási teljesítményű erőművet alkotnak.

A Mac Studio alapmodell ára 1 999 dollár, és egy M1 Max processzort tartalmaz 10 magos CPU-val, 24 magos GPU-val, 16 magos Neural Engine-nel, 32 GB memóriával és 512 GB tárolóval 1 999 dollárért. A Mac Studio 3.999 dollárért M1 Ultra processzorral kapható, amely 20 magos CPU-val, 48 magos GPU-val, 32 magos Neural Engine-nel, 64 GB memóriával és 1 TB tárolóval rendelkezik. Egy teljesen kimerített Mac Studio 7 999 dollárba kerül.

De a jó hír az, hogy az Apple szerint az M1 Ultra egy Mac Studioban erősebb, mint a Mac Pro. Ha rengeteg teljesítményre van szükséged, és az ár nem tényező, akkor a Mac Studio pontosan az, amit keresel. A fenébe is, még az alap Mac Studio build is több mint elég teljesítményt nyújt szinte minden általam ismert felhasználónak. Hacsak nem 3D animációk készítésével vagy 8K videók szerkesztésével töltöd a napodat, a csúcskategóriás Mac Studio túlzás.

Előnyök:

Ha hinni lehet az Apple-nek, a Mac Studio egy munkagép.

SD-kártya foglalat a ház elülső részén

Thunderbolt 4 portok napokig

Hátrányok:

A teljesítmény ára

Csak egy tápkábelt kapsz. Nem tartalmaz billentyűzetet, kijelzőt vagy egeret

Mac Pro

Egy nagy teljesítményű Mac. A jelenlegi Mac Pro 2019 júniusában jelent meg, így a belső hardvere már kissé elavult. Például az összes USB-C/Thunderbolt port Thunderbolt 3, miközben az Apple már majdnem befejezte a Mac termékcsalád Thunderbolt 4-re való átállását. Ennek ellenére ez a legdrágább Mac, amit pénzért megvehetünk, de a Mac Studio bejelentése után az Apple azt állítja, hogy már nem a legerősebb.

Az árak a fentebb felsorolt specifikációkkal 5 999 dollárnál kezdődnek, de a Mac Pro-t 51 948 dollárért lehet a maximumra tornázni - és ez még a Pro házának aljára kerülő kerekeket is tartalmazza. Ez azonban nem tartalmazza a kijelzőt. A Mac Pro egy hiánypótló termék azok számára, akiknek nagy számítási teljesítményre van szükségük -- még annál is többre, mint amit a Mac Studio kínál.

Aki például sok 3D-s, CAD- és 4K/8K videoszerkesztést végez, annak előnyös, ha a Mac Pro-t a felhasználási területéhez igazítja, több memóriával, gyorsabb processzorral vagy több tárolóval.

Előnyök:

Teljesen testreszabható

Még mindig nagy teljesítményű

Hátrányok:

A teljesítményért azonban fizetni kell.

Két éves, és nem látott jelentős frissítést.

Hogyan választottuk ezeket a Maceket?

Az évek során számos Mac modellt teszteltünk és birtokoltunk, ezért úgy ismerjük az Apple számítógépes termékcsaládját, mint a tenyerünket. De ismerjük az egyes modelleket működtető specifikációkat és hardvereket is, és tisztában vagyunk azzal, hogy hány évesek, hogy érkezik-e frissítés, és általában véve tudjuk, melyiket érdemes megvenni.

Melyik Mac a megfelelő számodra?

Mielőtt a nehezen megkeresett pénzedet egy drága Apple-számítógépre költenéd, át kell gondolnod, mire fogod használni, és milyen specifikációkra van szükséged. Ha könnyű felhasználó vagy, aki csupán az interneten böngészik, akkor talán a MacBook Air a legjobb számodra. Ha videoproducer vagy, akinek nagy teljesítményre van szüksége, akkor fontold meg az Apple valamelyik erősebb gépét, például a Mac Studio-t, amelyet külső Studio kijelzővel együtt kaphatsz meg.