, 2022/3/22

A konténerek hatékonyabbak lehetnek a VM-eknél a hibrid alkalmazások esetében - Gartner. Persze, a licencelés egy zűrzavar. Csomagolás, disztribúció jó állapotban. Arun Chandrasekaran, a Gartner megkülönböztetett alelnöke és elemzője szerint a hibrid környezetben futó alkalmazások építésénél és futtatásánál már a konténerek lehetnek a legjobb választás.

Containers can be more efficient

A "Compute Evolution: Virtual Machines, Containers, Serverless, Which to Use When?" címmel a cég IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies konferenciájának ázsiai-csendes-óceáni kiadásán Chandrasekaran a konténerek és a szerver nélküli funkciók gyors elterjedését jósolta. Elmondása szerint a konténereket 2026-ra a globális szervezetek 90 százaléka fogja használni, szemben a mai 40 százalékkal.

A szervermentes funkciók ugyanebben az időszakban 25 százalékos elterjedtségről 50 százalékra emelkednek. Mindkettőt főként felhő-natív alkalmazásokhoz fogják használni, míg a serverless szinte kizárólag új alkalmazásokhoz lesz használatos, mivel a migráció rendkívül nehézkes. Az örökbefogadás nem lesz könnyű. Chandrasekaran szerint a konténerek licencelése frusztrálóan következetlen - mind a harmadik féltől származó szoftverek, mind a konténer-kezelő platformok esetében.

Ezek a platformok szerinte továbbra is kiforratlanok, ami harmadik féltől származó eszközök alkalmazását teszi szükségessé. A konténerek továbbra is rossz választásnak bizonyulnak az állapotfüggő alkalmazások számára. A szerver nélküliek természetüknél fogva nagyon nagy betekintést nyújtanak a belső működésükbe, ami idegessé teszi az ops-csapatokat. Mindkét környezetet működtető képzett embereket jelenleg nehéz találni.

De ha sietve kell skálázni, és olyan rugalmasságot szeretne, amely könnyen nullára csökken a fogyasztás, a serverless-t nem lehet legyőzni.

Canonical: OpenStack halott, éljen az OpenStack!

A vállalati nyílt forráskódú szoftverek felfelé ívelnek, a szabadalmaztatott szoftverek pedig lefelé tartanak.

A Dynatrace a szerver nélküli monitorozással multifelhőssé válik

Ha pedig hibrid környezetre épít, a konténerek olyan alternatívát kínálnak a VM-ekkel szemben, amelyet nehéz lehet figyelmen kívül hagyni. "Ha a hibrid architektúra a fő cél, egy olyan alkalmazás építése, amely a helyi és a nyilvános felhő között, vagy egy olyan szolgáltatás építése, amely az élek és több felhő között fog működni, a konténerek hatékonyabbak lehetnek" - mondta Chandrasekaran, az alkalmazáscsomagolás és az API-k erősségeire hivatkozva.

Véleménye szerint a Kubernetes sok és változatos platformon való elérhetősége is tényező volt. On-prem és hibrid Kubernetes opciókat nem nehéz találni: A Google a felhő és az Anthos platformját fejleszti a feladatra, míg a VMware Tanzu és a Red Hat OpenShiftje is boldogan működik számos környezetben. De mindegyik viszonylag új, mint edge opció, míg a VM-központú gyártók már majdnem egy évtizede szállítják a hibrid felhőeszközöket, így Chandrasekaran tanácsai kissé meglepőek.

Mint ahogyan az a javaslata is, hogy a szervermentes megoldás egyik módja, hogy az infrastruktúra ops csapatai saját munkaterhelésükre - például adatmigráció vagy új bejelentkezések létrehozása - alkalmazzák, amelyeknek nincs szükségük az alkalmazások teljes idejű futtatására. Chandrasekaran azt is javasolta, hogy az infrastrukturális csapatok törekedjenek arra, hogy a fent említett összes absztrakciót kiválóan nyújtsák, ahelyett, hogy a fejlesztőkkel összevesznének azon, hogy melyik a legmegfelelőbb.

Az üzemeltetési csapatok a megfigyelhetőség és a felügyeleti eszközök biztosításával is hozzáadott értéket teremthetnek - Chandrasekaran szerint ezek a konténeres és szerver nélküli környezetekben összetettebbek, nagyobb szükség van rájuk, és nagyobbra értékelik őket.