, 2022/3/22

A General Dynamics 4,5 milliárd dolláros hibrid felhő üzletet köt az amerikai kém műhold ügynökséggel. Tíz évre szóló üzlet folytatódik, miután a rivális Leidos visszavonta ajánlati tiltakozását.

General Dynamics

A General Dynamics, az Egyesült Államok egyik vezető repülőgép- és védelmi vállalata tízéves szerződést nyert az amerikai Nemzeti Tér- és Hírszerző Ügynökség felhő-infrastruktúrájának megújítására egy akár 4,5 milliárd dolláros üzletben.

A General Dynamics Information Technology (GDIT) egysége hibrid felhőszolgáltatásokat fog kiépíteni, amelyek kereskedelmi felhőplatformok és helyben lévő adatközpontok keverékét tartalmazzák. Ez az infrastruktúra számos képességet támogat majd, többek között szuperszámítógépeket, virtuális asztali számítógépeket, DevOps-környezeteket, platformokat mint szolgáltatást, kommunikációs szolgáltatásokat, valamint biztonságos mobil és vezeték nélküli hálózatokat a hírszerző ügynökség telephelyein.

A Védelmi Minisztérium keretében az NGA elsősorban geospatial műholdképeket gyűjt és elemez a harci feladatok támogatása érdekében. Ezenfelül a természeti katasztrófák és az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások során végzett műveletek támogatására is nyújt térinformatikai hírszerzési információkat.

2016-ban az ügynökség bejelentette, hogy a Missouri állambeli St Louisban épít egy kampuszt, amelyet Next NGA West projektnek neveztek el. Miközben az NGA elkezdett gondolkodni a létesítményt támogató adatközpontok felállításán, 2019-ben bejelentette a "felhasználói és adatközpont-szolgáltatási" szerződés részleteit.

Most ezt a szerződést hivatalosan is a GDIT-nek ítélték oda.

A döntést még 2021 decemberében jelentették be, de azt megtámadták, amikor a versenytárs Leidos tiltakozott az üzlet ellen a kormányzati elszámoltatási hivatalnál. A Leidos azóta visszavonta panaszát. A GDIT feladata lesz a meglévő felhőadatok migrálása, a biztonság kezelése és a szolgáltatások üzembe helyezése.

"Büszkék vagyunk az NGA-val régóta fennálló partnerségünkre, és várakozással tekintünk a lehetőség elé, hogy továbbra is kihasználhassuk innovatív technológiák és szolgáltatások portfólióját a geospatial misszió előmozdítása érdekében" - mondta Amy Gilliland, a GDIT elnöke egy nyilatkozatban.