, 2022/3/21

A digitális átalakítási projektek egyelőre újraélesztik az innovációt. Az informatikai vezetők szellővel a hátuk mögött kezdték az évet, a világjárvány idején végrehajtott beruházásokra építve, és újból az innovációra összpontosítva. Vajon ez kitart a háború ködében?

Digital transformation projects

Két évvel ezelőtt számos digitális átalakítási projektet leállítottak, amikor a COVID-19 világjárvány gazdasági és munkaerő-piaci realitásai kezdtek beivódni.

A CIO-k az informatikai erőforrásokat a hirtelen távoli munkaerő támogatására és az alkalmazások házon belüli adatközpontokból a felhőbe történő áttelepítésére összpontosították át. Ezek az átmeneti erőfeszítések mostanra visszaszorultak. A közelgő innovációs szakasz jelei 2021 végén kezdtek felszínre törni, és azóta felgyorsultak. Vegyük például a következőket:

A Gartner januárban egészséges, 5,1%-os éves növekedést prognosztizált 2022-re, a digitalizációval kapcsolatos magas elvárásokra hivatkozva. John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke akkor az innovációhoz való visszatérés tendenciáját és hosszabb távú projekteket jósolt az idei évre, megjegyezve, hogy az AI és a hiperautomatizálás újjáéledhet. Egy utólagos interjúban Lovelock elmondta, hogy a Gartner nem kíván változtatni 2022-es előrejelzésén az orosz invázió fényében, de hozzátette, hogy az új projekteknél néhány hónapig szüneteltetni lehet.

Az Insight Enterprises-IDG februárban közzétett tanulmánya szerint a megkérdezett 400 informatikai döntéshozó közel 90 százaléka digitális átalakulásra törekszik. A megkérdezettek szerint az IT-infrastruktúra várhatóan a legjelentősebb szerepet fogja játszani az innováció lehetővé tételében. A tanulmány szerint az adat- és elemzési képességek, például az AI, a gépi tanulás és az IoT a 2022-re kitűzött vállalati informatikai célok között a legelőkelőbb helyen szerepelnek.

A Boston Consulting Group (BCG) pedig egy februári jelentésében rámutatott a digitális inkumbensek, vagyis a hiperszintű és a digitális natív jellemzőket átvevő hagyományos vállalatok megjelenésére. Ezek a vállalatok az alapvető üzleti rendszerek megerősítéséről áttérnek az innovációra - jegyezte meg a vezetési tanácsadó cég.

Patrick Forth, Boston Consulting GroupPatrick ForthPatrick Forth

"A digitális inkumbensek kezdik áthelyezni a hangsúlyt arról, amit én digitális áttervezésnek nevezek - az alapok rögzítése és a munkaterhelések felhőbe helyezése -, az innovációra való összpontosításra" - mondta Patrick Forth, a BCG ügyvezető igazgatója és vezető partnere. A vállalatok azt kérdezik maguktól: "Mit tehetünk másképp a magban és a magon kívül?" - jegyezte meg.

Az még nem derült ki, hogy a digitális átalakulás vezetői képesek lesznek-e ellenállni a jövőbeli sokkhatásoknak, és az innováció tekintetében az élen maradnak-e. Oroszország ukrajnai inváziója, amely emberi katasztrófa és fenyegetés a gazdasági stabilitásra, a legújabb globális fejlemény, amely a megszorítások és a fellendülés ciklusát indíthatja el.

AI projekt: A digitális tízcentesre váltás

Hihetetlenül gyorsnak tűnhet a vállalatok váltása a sürgősen szükséges COVID-19 projektekről az előremutató innovációra. De néhány vállalkozásnak volt előnye - a digitális átalakulás sosem állt le teljesen. Az informatikai vezetők a világjárvány idején lefektetett alapokra építik az újabb projekteket. Ez a helyzet a MultiCare Health Systemnél, egy 11 kórházból álló, a Washingtoni Tacomában található hálózatnál. Az egészségügyi szolgáltató vezérigazgatói tanácsa a hatékonyság növelésére szólította fel a vezetőket, hogy ellensúlyozzák az elektív műtétek elhalasztása miatti bevételkiesést.

Bradd Busick, a MultiCare Health System CIO-ja már korábban is vizsgálta a mesterséges intelligencia alkalmazását a drága orvosi berendezések kezelésében. A korai eredmények ígéretesnek tűntek. Az informatikai csapat 2021 második negyedévében zöld utat kapott a projekt felgyorsítására.

A COVID[-19] során sok mindent félretettek. Ebbe a projektbe beleadtuk a gázt, hogy valóban gyorsabban haladjon. "Erre mi adtunk gázt, hogy gyorsabban menjen." A MultiCare Health System a Glassbeam Inc. nevű, a kaliforniai Santa Clarában működő prediktív analitikai startupot bízta meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos erőfeszítésekkel.

A technológia olyan orvosi eszközök eseménynaplóit veszi fel, mint a CT- és MRI-berendezések. Ezek az adatok gyorsan felhalmozódnak. Egy Siemens CT-szkenner naponta 10 000 eseményt is generálhat - mondta Puneet Pandit, a Glassbeam vezérigazgatója és társalapítója. A Glassbeam analitikai platformja a gépadatokból egy matematikai modellt hoz létre, amely megjósolja, hogy mikor valószínűsíthető egy kulcsfontosságú alkatrész meghibásodása.

A hibás alkatrész cseréjének költségei eléggé kijózanítóak. Egy CT-szkenner röntgencsöve akár 100 000 dollárba is kerülhet. De a nem tervezett leállásokból származó bevételkiesés és a szolgáltatások kiszámlázásának képtelensége tovább súlyosbítja a helyzetet. Busick szerint egy CT-berendezés javítása három napig is eltarthat, ami 150 000 dolláros bevételkiesést jelent.

A prediktív analitika azonban lehetővé teszi a MultiCare Health System számára, hogy automatikusan értesítse a technikusokat, mielőtt a röntgencső izzószála kiégne, vagy az MRI-készülék rádiófrekvenciás tekercse meghibásodna. Az egészségügyi rendszer a karbantartás nagy részét hétvégére tudja időzíteni, így minimalizálva a bevételkiesést és a betegek megzavarását.

A kórházi elnökök számára üdvözlendő üzenetnek számító költségkímélés a MultiCare Health Systemnél a mesterséges intelligenciát olyannyira a kedvenccé tette, hogy a MultiCare kockázati tőkeága decemberben 10 millió dolláros befektetésben vett részt a Glassbeamben. Emellett a MultiCare és a Glassbeam most azt tervezi, hogy piacra viszi a technológiát, és az egészségügyi rendszeren kívüli kórházaknak is kínál előrejelző elemzést.

Az AI-projekt 12 hónap alatt COVID-19 intézkedésből potenciális bevételtermelővé vált. "A COVID[-19]-ről izgalmasabb dolgok felé fordítottuk tekintetünket" - mondta Busick. "Azt hiszem, még csak a felszínt kapargatjuk."

A folyamatautomatizálás kiterjesztése

A Southern Illinois University (SIU) Carbondale hasonló, a COVID-19-re épülő innovációs utat követett. Az SIU School of Medicine 2020 januárjában kezdett kísérletezni a papíralapú űrlapok online elérhetővé tételével, együttműködve a kaliforniai Long Beachen működő Laserfiche tartalomkezelő és üzleti folyamatautomatizáló céggel. Jennifer Washburn, a SIU School of Medicine informatikai vezetője elmondta, hogy csoportja, a folyamatautomatizálási csoport a folyamatok javításának egyik területeként a dolgozók munkaidő-nyomtatványait azonosította.

: Jennifer Washburn, SIU School of MedicineJennifer Washburn

A világjárvány két hónappal később tört ki. Washburnnek sürgősen online munkaidő-nyilvántartást kellett készítenie, mivel a SIU School of Medicine 2000 alkalmazottja hirtelen távmunkássá vált. A Folyamatautomatizálási csoport a Laserfiche-csal kapcsolatos friss tapasztalatait felhasználva automatizálni tudta a tarthatatlan papíralapú munkaidő-nyilvántartási folyamatot. "Ez egy jó lehetőség volt arra, hogy ne hagyjuk veszni a válságot" - mondta Washburn.

A SIU School of Medicine vezetői támogatással kísérleti jelleggel online munkaidő-nyilvántartást vezetett be egy nem klinikai osztályon és a legnagyobb klinikai osztályon. Ez a megközelítés lehetővé tette a folyamatautomatizálási csoport számára, hogy tesztelje a Laserfiche technológiát a különböző típusú munkaidő-nyomtatványokon - az iskola hat formanyomtatványt használ a különböző alkalmazotti kategóriákhoz - és a kapcsolódó munkafolyamatokon.

Ez utóbbiak jelentősen eltérhetnek egymástól: Egy informatikai alkalmazottnak esetleg csak a felettesét kell értesítenie a szabadnapok jóváhagyásáról, de egy oktatói vagy klinikai munkatársnak konzultálnia kell az egyetemi naptárat és a klinikai beosztást kezelő munkatársakkal is. A technológia bevezetése a kísérleti projektekből kiindulva terjedt el, és 2020 októberére már minden tanszék használta az online idő- és bejelentési folyamatot.

Az online űrlapok és a folyamatok automatizálásának ilyen széles körű használata felkeltette az érdeklődést az egész szervezetben, ami további lehetőségeket nyitott a Laserfiche bevezetésére. "Sorban állnak az emberek, és tényleg azt akarják, hogy foglalkozzunk a projektjeikkel - ennek része az is, hogy kezdetben mindenki megismerkedjen a termékkel" - mondta Washburn.

Egy másik korai automatizálási projekt, a távollétkérő űrlap online elérhetővé tétele 2020 áprilisában indult el, de kiterjesztették a szabadság és a betegszabadság elszámolására is. Ez a 2020 decemberében elindított folyamat lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy online ellenőrizzék a béren kívüli juttatások egyenlegét. A humánerőforrás-osztály teljesítményértékeléseit már automatizálták a Laserfiche segítségével, és eddig több mint 300-at nyújtottak be.

Az iskola pénzügyi osztálya az online beszerzési igényléseket teszteli. További projektek várakoznak: A marketingosztály a rendezvények szponzorációs kérelmeinek automatizált kezelésére vonatkozó folyamatot kért, a diákügyek hivatala pedig a bejövő diákok számára készült papírformanyomtatvány-csomag digitalizálását szeretné elvégezni.

A Washburn csapata a folyamatok automatizálása iránti igénynek megfelelően bővült. Egy teljes munkaidős fejlesztővel 2021 októberében bővült a csoport létszáma négy főre. Washburn elmondta, hogy egy támogatói pozícióra is felvételt hirdet; ez a csapattag a felhasználók kérdéseit fogja megválaszolni, valamint a minőségtesztelésben és a fiókok karbantartásában fog segíteni. "Hosszú a listánk, kicsi a csapatunk és nagy a kereslet" - mondta Washburn.

A lendület fenntartása?

A vállalatok a COVID-19 szükségszerűségeitől a kreatívabb IT-projektek hulláma felé tartanak. De vajon a digitális fejlesztések segítenek-e nekik megbirkózni az általuk nem befolyásolható eseményekkel? Az újraéledő innováció veszít a lendületéből? Az SIU School of Medicine-nél a Laserfiche platform biztosítja a rugalmasságot az előre nem látható körülmények kezeléséhez, jegyezte meg Washburn.

Az eszköz például segített a csapatának abban, hogy folyamatokat építsen ki és kezeljen a COVID-19 oltási státusz összegyűjtésére, az oltási kártyák másolatainak összegyűjtésére, és lehetővé tegye a személyzet számára, hogy orvosi vagy vallási oltási mentességet kérjen. "Mivel már rendelkeztünk az alkalmazással, a szervezetünknek nem volt költsége" - tette hozzá.

A BCG februári, "A digitális inkumbensek felemelkedése" című jelentésében azt állítja, hogy az ilyen digitális képességek rugalmasságot és "a kedvezőtlen körülményekhez és a változó piaci feltételekhez való alkalmazkodási képességet" építenek. Forth szerint a jövő sikeres vállalkozásai egy "bionikus végállapotot" érnek el, amelyben a technológiai és emberi képességek együttesen hozzák létre a nagy teljesítményű vállalatokat.

A bionikus cél elérése nem az innováció útját kövezeti ki - attól függ. A vállalkozásoknak be kell fektetniük a méretarányos innovációba, hogy elérjék ezt a célt. "Ha nagyvállalat vagy, és csak egy részterületeden van valódi innováció, az nem biztos, hogy megmozdítja a tűt" - mondta Forth. A BCG szerint további elengedhetetlen feltételek közé tartozik a céltudatos digitális stratégiával rendelkező vezetés, az agilis folyamatok, a legjobb digitális tehetségek bevonzásának és megtartásának képessége, valamint a nyílt architektúrájú technológia és adatplatformok.