, 2022/3/21

A CIO-k 5 éves tervei a precíziós orvoslással és a feltörekvő technológiákkal kapcsolatban. A sorozat utolsó részében hat egészségügyi informatikai vezető beszélget arról, hogy hová fektetnek be a genomika és a személyre szabott orvoslás jövője érdekében - és előrejelzik az új eszközöket és trendeket, amelyeket a láthatáron látnak.

CIOs' 5-year plans for precision medicine

A betegellátás egyik következő nagy változása a precíziós orvoslás lesz, amely "a betegségek kezelésének és megelőzésének olyan új megközelítése, amely figyelembe veszi a gének, a környezet és az életmód egyéni változékonyságát minden egyes ember esetében", ahogyan a Precíziós Orvosi Kezdeményezés leírja.

Az orvosok és a kutatók számára ez azt jelenti, hogy pontosabban megjósolható, hogy egy adott betegséggel kapcsolatos kezelési és megelőzési stratégiák milyen embercsoportok esetében fognak működni.

Ez teljesen különbözik a hagyományos, mindenki számára megfelelő megközelítéstől, amelyben a kezelési és megelőzési stratégiákat az átlagemberre dolgozzák ki, és kevésbé veszik figyelembe az egyének közötti különbségeket. Mit jelent ez az egészségügyi ellátás és az egészségügyi informatika számára? Rengeteg új kihívást. Mivel a precíziós orvoslás és a genomika hatalmas mennyiségű, változatos és szemcsés adatot generál, új megközelítésekre lehet szükség például az adattárolás és -csere terén, valamint az elektronikus egészségügyi nyilvántartások új kialakítására.

Az orvosképzés és a betegkommunikáció két másik olyan terület, amely figyelmet fog igényelni. Egyes fejlett egészségügyi szolgáltató szervezetek, például a nagy akadémiai egészségügyi központok, már előrehaladottak a precíziós orvoslással kapcsolatos erőfeszítéseikben. A legtöbb szolgáltató azonban még az út elején jár, ha egyáltalán megpróbálkozik vele.

Sokan azonban már ma felkészülnek arra, ami sokak szerint az egészségügyi ellátás evolúciójának következő lépése lesz. Ez a precíziós orvoslásra és más új technológiákra összpontosító cikk a Healthcare IT News "Egészségügyi informatikai beruházások" című sorozatának hatodik és egyben utolsó része: The Next Five Years" (A következő öt év).

A sorozat elsősorban CIO-kkal készített interjúkat kínál, hogy megtudjuk tőlük az előre vezető utat a hat kategóriába sorolt beruházásaikkal kapcsolatos prioritásokon keresztül: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás és a népesség egészségügye; valamint a precíziós orvoslás és más újonnan megjelenő technológiák. Az összes funkció eléréséhez kattintson ide.

A sorozat hatodik és egyben utolsó részében a következő öt évre vonatkozó terveikről a következő hat egészségügyi informatikai vezető beszélget:

Cara Babachicos, a Massachusetts állambeli Weymouthban működő South Shore Health egészségügyi rendszer vezető alelnöke és CIO-ja.

Dr. Shaun Grannis, az indianapolisi Regenstrief Institute adat- és elemzési alelnöke.

Matt Hocks, a dél-dakotai Sioux Falls-i székhelyű Sanford Health COO-ja, egy 6 milliárd dolláros egészségügyi rendszer, amely négy államban, túlnyomórészt vidéki lakosságot szolgál ki, fizető és szolgáltatói karral egyaránt.

Dr. Matthias J. Kleinz, az UPMC Enterprises, az UPMC innovációs, kereskedelmi és kockázati tőke részlegének vezető alelnöke és transzlációs tudományokért felelős vezetője.

Mike Mistretta, az arlingtoni Virginia Hospital Center alelnöke és CIO-ja.

B.J. Moore, a Providence egészségügyi rendszer informatikusa, amely hét államban - Alaszkában, Montanában, Oregonban, Washingtonban, Kaliforniában, Új-Mexikóban és Texasban - 52 kórházat működtet.

Nagy beruházások a precíziós orvoslásba

A precíziós orvoslás már több mint egy évtizede szervezeti prioritás a UPMC számára, és ambiciózus elképzelése, hogy a precíziós orvoslás segítségével jobb, személyre szabottabb ellátást és jobb eredményeket biztosít a betegek számára. "Ezekkel az erőfeszítésekkel új ismereteket kívánunk szerezni az egészség és a betegség mozgatórugóiról, hogy lehetővé tegyük az innovatív terápiák és ellátási modellek felfedezését, miközben a diagnosztikai késedelmek és a terápiás zsákutcák elkerülése révén csökkentjük az ellátás költségeit" - mondta Kleinz a UPMC-től.

"Az egyik legnagyobb integrált egészségügyi ellátó és biztosító szervezetként az UPMC rendelkezik azzal a léptékkel, képességekkel és ambícióval, hogy vezető szerepet töltsön be a hatásos precíziós gyógyászati megközelítések felfedezésében, értékelésében és klinikai bevezetésében". "A kézzelfogható előnyök a racionalizált klinikai munkafolyamatok, a jobb betegeredmények, valamint az erőforrások elosztásának optimalizálásának és az ellátás hosszú távú költségeinek csökkentésének lehetősége."

"Erőfeszítéseinket a Precíziós Medicina Intézet vezeti, amelyet 2014-ben hoztunk létre egyetemi kutatási partnerünkkel, a Pittsburghi Egyetemmel együttműködve."

Az intézet küldetése, hogy felgyorsítsa a transzlációs és klinikai kutatást a precíziós orvoslás területén, és az egyén egyedi körülményeihez, előzményeihez és állapotához igazodva a legfejlettebb betegség-előrejelzést és kezelést biztosítsa.

"Ebben az összefüggésben jelentős beruházásokat eszközöltünk és fogunk továbbra is eszközölni a bevált molekuláris és genomikai tesztekbe [és] a feltörekvő proteomikai, metabolomikai és mikrobiomikai vizsgálati technológiákba, valamint a rendkívül személyre szabott precíziós terápiás megközelítések felfedezésének előmozdítására, beleértve a sejt-, gén- és regeneratív gyógyszereket" - magyarázta Kleinz.

A legfontosabb technológiák

Az új technológiák bevezetésébe és fejlesztésébe történő beruházás a precíziós orvoslás értékének felszabadításának egyik fontos pillére. A UPMC számos jelentős kezdeti beruházást hajtott végre a következő területeken, jegyezte meg Kleinz, és továbbra is értékeli az új lehetőségeket: Klinikai újgenerációs szekvenálás a UPMC Genome Center létrehozásával, amely egy nagy áteresztőképességű CAP/CLIA genomszekvenáló létesítmény, amely számos kulcsfontosságú területen támogatja a klinikai genomikát.

Farmakogenomika a mellékhatások vagy a nemkívánatos gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások nagy kockázatának kitett populációk körében.

Innovatív precíziós terápiák. A UPMC Enterpriseson keresztül a UPMC pénzügyi és stratégiai támogatást nyújt egy csoport innovatív élettudományi startupnak Pittsburghben és világszerte.

Adatinfrastruktúra az eredmények ésszerűsített átadásához, valamint a szolgáltatók és a betegek oktatása a precíziós orvoslás hatásának maximalizálása érdekében.

"Az UPMC vezetése határozottan támogatja ezt a jövőképet, és már most is jelentős összegeket fektetett be a precíziós orvoslás megvalósításába" - mondta. "A precíziós orvosi megközelítések megfelelő alkalmazása mindenekelőtt a betegeinknek kedvez, de támogatja szolgáltatóinkat is, amikor az UPMC rendszerében ellátást nyújtanak.

"A kézzelfogható előnyök a racionalizált klinikai munkafolyamatok, a jobb betegeredmények, valamint az erőforrások elosztásának optimalizálásának és az ellátás hosszú távú költségeinek csökkentésének lehetősége" - folytatta. "Elkötelezettek vagyunk a precíziós orvoslás agresszív bevezetésének folytatása mellett, mind belső erőfeszítésekkel, mind pedig egyre inkább az iparral való kreatív partnerségek révén, mint például a Somalogic proteomikai vállalattal való partnerségünk."

Egy másik, a precíziós orvoslásba merülő szervezet

A Sanford Health hisz abban, hogy a precíziós orvoslás lesz az egészségügy jövője, ezért továbbra is jelentős beruházásokat hajt végre ezen a területen.

"A gépi tanulás és a nagy számítási teljesítmény kihasználása a genetikai, klinikai és szocioökonómiai adatokat tartalmazó adathalmazok elemzésére nemcsak a legjobb személyre szabott kezelést segít megtervezni betegeink számára, hanem segít azonosítani azokat a betegeket vagy betegcsoportokat is, akik a legtöbbet profitálnának a korai szűrésből és a betegségeket megelőző beavatkozásokból".

A dolgok internete

A Providence ígéretet tett arra, hogy öt év alatt 50 millió dollárt fektet be az egészségügyi méltányosságba. Íme egy összefoglaló arról, hogyan fektetett be az első évben. Máshol Moore a dolgok internetével foglalkozik. "A dolgok internete ez - az intelligens eszközök" - mondta. "Adhatunk a betegeknek intelligens eszközöket, amelyek az ellátási környezetünkben ülnek, és rendelkeznek a telemetriai információkkal, és bekerülnek a nagy adatmodellünkbe. Mert így fogjuk igazán ragyogóvá tenni ezeket a gépi tanulási és mesterséges intelligencia modelleket.

"Mi az egészségügyben azt mondjuk, hogy nagy adatok, de amíg nem dolgozunk adatfolyamokkal, addig ez nem igazán nagy adat, hanem csak nagy adattárházak" - folytatta. "Tehát fontos a távoli ellátási adatok megszerzése, mint például a napi négyszeri hőmérséklet, vagy az oxigén- vagy szívadatok valós idejű streamingje."

Moore úgy véli, hogy az IoT és az általa elérhető adatfolyamok olyan dolgok, amelyekről az egészségügyi vezetőknek többet kellene beszélniük. "Az egész az adatmennyiségekről szól: Minél nagyobb a mennyiség, annál jobb" - mondta.

Az AI elfogultság és az egészségügyi méltányosság

A Regenstrief jelenleg olyan eszközök és folyamatok kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel azonosítani lehet az algoritmusokban az elfogultságot az egészségügyi méltányosság javítása érdekében - mondta Grannis a Regenstrief Institute-tól. "Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább mindenütt jelen van, a kutatóknak, a klinikusoknak, az egészségügyi rendszereknek, az iparnak, a kormánynak és másoknak óvakodniuk kell a nem szándékolt következményektől" - jelentette ki. "Kutatóink a legjobb gyakorlatokon, valamint új elemzési eszközökön dolgoznak, hogy rendszeresen nyomon követhessük az algoritmusok elfogultságát, ezt a folyamatot a Regenstrief és Dr. Peter Embí vezérigazgató "algoritmovigilanciának" nevezte el." "A következő öt évben a Regenstrief világszerte magánszemélyekkel és szervezetekkel fog együttműködni a megvalósításban" - tette hozzá.