, 2022/3/18

76,000 online csalást szüntettek meg a gyanús e-maileket bejelentő szolgálatnak adott tippek után. Az NCSC ünnepli a gyanús e-maileket bejelentő szolgálat sikerét - és arra kéri az embereket, hogy használjanak erős jelszavakat és alkalmazzanak többfaktoros hitelesítést, hogy megvédjék fiókjaikat a kibertámadásoktól.

76,000 online scams stopped

Több mint 10 millió gyanús e-mailt jelentettek a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) gyanús e-maileket bejelentő szolgálatának, aminek eredményeképpen 76 000 online csalást sikerült megszüntetni. A közel két éve indított bejelentőszolgálat lehetővé teszi a lakosság számára, hogy figyelmeztesse a hatóságokat a potenciális kibertámadásokra és csalásokra.

Az NHS-szel kapcsolatos csalásokat, a kézbesítő cégek hamis értesítéseit, hamis kriptopénz-befektetéseket és még sok mást is leállítottak, miután a nyilvánosság jelentette őket az NCSC-nek, a GCHQ hírszerző ügynökség kiberbiztonsági részlegének. A bejelentő szolgáltatást - ahol a felhasználók továbbíthatják a feltételezett rosszindulatú e-maileket a report@phishing.gov.uk címre - a járvány kezdetén indították el, amikor az Egyesült Királyságban lezárás lépett életbe, és az emberek minden eddiginél jobban kénytelenek voltak a digitális szolgáltatásokra támaszkodni.

A kiberbűnözők megpróbálták kihasználni ezt a helyzetet azzal, hogy csalásokat és adathalász e-maileket küldtek a gyanútlan felhasználóknak - és ezt továbbra is teszik. E támadások céljai között szerepelhet a felhasználónevek és jelszavak, valamint a pénz és a banki adatok ellopása. Bár a 76 000 online csalás felszámolása sikert jelent az NCSC számára, az adathalászat és más kibertámadások továbbra is problémát jelentenek - a legutóbbi angliai és walesi bűnügyi felmérés szerint az elmúlt évben 161%-kal nőtt a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés bűncselekményeinek száma, beleértve a hackertámadásokat is.

Annak érdekében, hogy segítsen megvédeni az embereket ettől a fenyegetéstől, a kiberbiztonsági ügynökség új kampányt indít, amelyben arra ösztönzi az embereket, hogy legyenek tudatosak a kibertérben, és megfelelően biztosítsák e-mail és egyéb online fiókjaikat. Az embereket arra ösztönzik, hogy hozzanak létre erős, három véletlenszerű szóból álló jelszavakat, és alkalmazzanak többfaktoros hitelesítést a fiókjaikban. Mindkét egyszerű lépés segíthet megvédeni az online fiókokat a feltöréstől.

"A brit lakosság válasza a gyanús e-maileket bejelentő szolgálatunkra hihetetlen volt, és több ezer online csalás megszüntetéséhez vezetett. De még ennél is többet tehetünk, és ha az emberek követik a Cyber Aware lépéseinket az online fiókok biztonsága érdekében - kezdve az e-mailekkel -, akkor drámaian csökkenthetik a kockázatokat, beleértve a pénzügyi veszteségeket és a személyes adatok megsértését" - mondta Lindy Cameron, az NCSC vezérigazgatója.

"Mindannyiunknak szerepet kell játszanunk a közös kiberbiztonságban, és arra kérek mindenkit, hogy kövesse a Cyber Aware tanácsainkat, hogy még nehezebbé tegyük a csalók életét". Az NCSC külön tanácsokat ad az erős jelszavak létrehozásával és a többfaktoros hitelesítés beállításával kapcsolatban.

Ilyen gyorsan tesztelnek egy interneten kiszivárgott jelszót a hackerek

A hackerek ezt a "könnyű célpontot" veszik célba. Így védekezhetsz

Felhőbiztonság 2022-ben: Üzleti útmutató az alapvető eszközökről és a legjobb gyakorlatokról

Így tartsa biztonságosabban banki adatait és pénzügyeit az interneten

Ezeket a szörnyű jelszavakat használják még mindig az emberek. Íme, hogyan tehetünk jobbat.