, 2022/3/22

Az NBN Co az 5G ugrással $750 millió dolláros vezetékes vezeték nélküli hálózati frissítéssel veszi fel az 5G-t Az NBN Co 750 millió dolláros vezetékes vezeték nélküli hálózatfejlesztéssel tesz 5G ugrást. Kiterjeszti a hatótávolságot, és 100 Mbps feletti sebességre növeli a sebességet.

  NBN Co takes 5G leap with

Az NBN Co 750 millió dollárt fordít vezetékes vezeték nélküli hálózatának frissítésére és bővítésére, így az 100 Mbps feletti sebességre lesz képes. A fejlesztést 480 millió dolláros kormányzati támogatás támogatja, a fennmaradó 270 millió dollárt pedig az NBN Co "saját forrásaiból" fedezi. A cél a sebesség növelése mellett a vezetékes vezeték nélküli hálózat hatótávolságának kiterjesztése is, a Sky Muster műholdas nyomvonalának egy részének "túlépítése" érdekében.

A vállalat ezután arra fogja ösztönözni a Sky Muster felhasználókat, hogy helyette a vezetékes vezeték nélküli kapcsolatra térjenek át, abban a reményben, hogy ez "felszabadítja a műholdas hálózat kapacitását", amely felhasználható a fennmaradó ügyfelek adatforgalmának növelésére. "Hamarosan megkezdjük a részletes tervezést" - mondta Gavin Williams, az NBN Co regionális és távoli területekért felelős fejlesztési vezetője.

"Miután ez megtörtént, a kiépítés várhatóan körülbelül két és fél évet vesz igénybe (a részletes tervezési folyamat további értékelésétől függően)". Paul Fletcher szövetségi kommunikációs miniszter elmondta, hogy a vezetékes vezeték nélküli hálózatot "a legújabb 4G és 5G vezeték nélküli technológiákkal" fogják korszerűsíteni.

A 4G masszív MIMO (multiple-input, multiple-output) és az 5G milliméterhullámú technológiákra való áttérés 2018 óta szerepel a frissítési ütemtervben.

Az NBN Co azt mondta, hogy "5G-képessé teszi a több mint 2200 helyhez kötött vezeték nélküli infrastruktúra-helyszínből és több mint 22 000 cellából álló hálózatát a fél-vidéki területeken, valamint a regionális és távoli Ausztráliában".

Azt mondta, hogy "a legmodernebb 5G technológiát fogja használni a hálózat hatótávolságának, sebességének és kapacitásának nagymértékű bővítésére", valamint a késleltetés csökkentésére. A fejlesztéseket "elsősorban a meglévő vezeték nélküli toronyhálózat felhasználásával valósítanák meg"; az NBN Co 2020 óta teszteli az 5G milliméterhullámot mint hatótávnövelőt, miután már 2018-ban érdeklődést mutatott a technológia iránt.

Úgy tudni, hogy az NBN Co hardver- és szoftverfrissítéseket fog végezni a hálózaton, hogy növelje a lefedettséget és a teljesítményt a meglévő toronyhelyszínekről.

Ez a jelenlegi 14 km-es hatótávolság-határt potenciálisan 29 km-re vagy még többre fogja növelni, bár ez a látótávolságtól és a domborzati viszonyoktól függ.

Egyes helyiségek több torony által is kiszolgálhatók lesznek, ami az NBN Co számára lehetőséget biztosít a jövőbeli hálózati kapacitáskezelésre.

A korszerűsítési terv mindössze egy hónappal azután született meg, hogy a regionális távközlési felülvizsgálat (RTIRC) pontosan ugyanezt az ajánlást tette.

A kormány szerint a vezetékes vezeték nélküli hálózat korszerűsítése "akár" 100 Mbps sebességet is jelenthet "mind a 750 000 helyiség számára, amelyek hozzáférhetnek az új, kibővített lefedettségi területhez". A kormány emellett "akár" 250 Mbps sebességű vezetékes vezeték nélküli szolgáltatást kíván nyújtani "a helyiségek 85 százalékának" a kibővített hatókörben.

Nincs többé 6 Mbps torlódási küszöbérték

A másik oldalon a fejlesztéseknek a sebesség növekedését kell jelentenie azokban az időszakokban, amikor a hálózat a leginkább túlterhelt. A kormány azt is közölte, hogy "a jellemző átlagos sebesség a forgalmas időszakban" a vezetékes vezeték nélküli hálózaton "várhatóan legalább 50 Mbps-ra emelkedik".

Ez lehetővé tenné az NBN Co számára, hogy eltávolodjon a vezeték nélküli hálózat régóta fennálló tervezési korlátjától, amely a 6 Mbps sebességet tette annak mércéjévé, hogy egy cella zsúfolt-e vagy sem. A kormány hozzátette, hogy az alapszintű fejlesztések minden vezetékes vezeték nélküli felhasználó számára jelentenek valamit, "még akkor is, ha nem rendelnek nagyobb sebességű csomagot, mivel a jelenlegi csomagjuk tényleges sebességének erőteljes növekedését fogják tapasztalni".

A fejlesztések - beleértve a közel félmilliárdos szövetségi kormányzati támogatásnövelést is - mindössze egy héttel a költségvetés előtt, és egy választási évben történtek. Tavaly év végén a munkáspártiak választási témává tették az NBN-t azzal az ígéretükkel, hogy több optikai szálakkal rendelkező felhasználónak kell lekerülnie a népszerűtlen hozzáférési technológiáról, és gigabit-képes vonalakra váltania.

A vezetékes vezeték nélküli hálózat korszerűsítése egybeesik egy olyan időszakkal is, amikor a vezetékes vezeték nélküli és műholdas felhasználók számára egyre több kereskedelmi lehetőség áll rendelkezésre, a kereskedelmi 5G-től és a kis vezeték nélküli internetszolgáltatóktól (WISP) kezdve Elon Musk Starlink szolgáltatásáig, amely egyre nagyobb teret hódít.

Amint arról az iTnews beszámolt, az NBN Co nemrégiben kezdte elveszíteni néhány regionális ügyfelét, ahogy a Starlink lefedettségi területe javult.

Területbővítés

Az NBN Co jelenlegi vezetékes vezeték nélküli lefedettsége 636 474 telephelyet foglal magában a vállalat legutóbbi heti frissítése szerint. Mivel a bővítéssel 750 000 helyiséget érintene el a vezetékes vezeték nélküli szolgáltatás, ez azt jelenti, hogy a jelenleg a Sky Muster területéhez tartozó 113 500 helyiség helyett a vezeték nélküli szolgáltatásra lesz lehetőség. Az NBN Co közölte, hogy végül akár 120 000 műholdas felhasználó is átállhat a vezeték nélküli szolgáltatásra.

Műholdas erősítés

A kormány szerint az NBN műholdas nyomvonalán belül maradt felhasználók is részesülnének előnyökből. "Mivel néhány meglévő NBN műholdas ügyfél át fog térni a vezetékes vezeték nélküli hálózatra, ez felszabadítja a műholdas hálózat kapacitását" - mondta a kormány.

"Ennek eredményeképpen az NBN Co szinte azonnal növelni tudja az átlagos adatkapacitást az NBN Sky Muster műholdas felhasználók számára. "Az átlagos havi adatkeret a Sky Muster standard csomagok esetében rövid távon 55 GB-ra emelkedik, és a vezetékes vezeték nélküli hálózat korszerűsítésének befejezése után 90 GB-ra nő".