, 2022/3/22

Államok és területek 20 millió dollárt kapnak a családon belüli erőszakot elkövetők GPS-követésére. A szövetségi kormány a tasmániai kísérleti projektet követő országos kísérleteket finanszírozza.

States and territories will receive $20 million

Az államok és a területek kormányai 20 millió dollárral részesülnek a Commonwealth által nyújtott támogatásból, amelynek célja a nagy kockázatú családon belüli erőszakot elkövetők GPS-megfigyelésének kipróbálása. Az alapot a szövetségi kormány egy 104 millió dolláros, a technológiára összpontosító csomag részeként hozza létre a családi, családon belüli és szexuális erőszak visszaszorítására.

A magas kockázatú és visszaeső családon belüli erőszakot elkövetők állnak majd a kísérletek középpontjában, amelyek a tasmániai rendőrség, tűzoltóság és katasztrófavédelem projektjére (Project Vigilance) épülnek.

Az Éberség projekt keretében, amelyet a tasmániai és a szövetségi kormány közösen finanszírozott, akár 100 GPS-készüléket használtak a családon belüli erőszakos cselekmények visszaeső, nagy kockázatú elkövetőinek nyomon követésére és ellenőrzésére.

A kísérlet hivatalosan 2018 novembere és 2020 júniusa között zajlott, 2021 júliusában még mindig folyamatban volt. A technológiát az elkövetők és az áldozatok valós idejű tartózkodási helyének nyomon követésére használták, "kizárási és pufferzónákat" létrehozva.

A szövetségi kormány szerint egy értékelés [pdf] "kimutatta a magas kockázatú incidensek 76 százalékos csökkenését, a fenyegetések 81 százalékos csökkenését [és] a zaklatásról szóló jelentések 100 százalékos csökkenését".

Az eszközök eltávolítása után az elkövetők 80 százaléka "nem követett el újbóli bűncselekményt" az azt követő hat hónapban. Anne Ruston, a nők biztonságáért felelős miniszter szerint a kísérlet "bizonyítottan biztonságosabbá teszi a tasmániai nőket, felelősségre vonja az elkövetőket, és javítja a rendőrség reakcióidejét".

"Egy 20 millió dolláros alap révén más államok és területek számára is biztosítjuk a forrásokat, hogy hasonló elektronikus megfigyelési projekteket próbálhassanak ki saját joghatóságuk területén" - mondta.

"Az elektronikus megfigyelés nem csodaszer a nők biztonságának megőrzésére, de egy újabb eszköz az eszköztárban, mivel az erőszak teljes életciklusát igyekszünk kezelni a megelőzés, a korai beavatkozás, a válaszadás és a gyógyulás területén." A Bizottság szerint az elektronikus megfigyelés nem jelent megoldást a nők biztonságának megóvására.

További finanszírozás az eSafety Bizottság számára

A családon belüli erőszakot elkövetők elektronikus megfigyelésének kipróbálására szánt finanszírozás mellett a szövetségi kormány a csomag keretében 82,1 millió dollárt biztosít két másik kezdeményezésre is.

54,6 millió dollárt különít el arra, hogy "30 000 áldozatot túlélő személyt segítsen abban, hogy biztonságban maradhasson saját otthonában biztonsági felmérések és fejlesztések révén, beleértve a kamerákat, a poloskák átvizsgálását és a biztonságos telefonokat".

Marise Payne nőügyi miniszter elmondta, hogy a finanszírozás segíteni fog abban, hogy "a személyes eszközök használata biztonságos legyen". A kormány emellett 26,6 millió dollárt biztosít online biztonsági kezdeményezésekre, többek között 16,6 millió dollárt az eSafety Commission új csapatára, amely a technikai eszközökkel elkövetett visszaélések áldozatainak nyújt támogatást.

A fennmaradó 10 millió dollár az online biztonsági közösségi támogatási programba folyik, amely az online biztonsági oktatást és közösségi projekteket támogatja.