, 2022/3/23

A OneWeb-bel márciusban aláírt egyetértési megállapodást követően a Telstra az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdas szélessávú szolgáltatóval három teleport építésére szerződött a OneWeb déli féltekén nyújtott szolgáltatásaihoz.

 Telstra to build teleports for OneWeb

A Telstra a Darwin külvárosában, Tivendale-ben, majd később a Toowoomba külvárosában, Charltonban és a perthi Wangarában építi és tartja fenn a teleportokat.

A darwini teleportot júliusban kell üzembe helyezni, a másik kettőt pedig 2022-ben. A Telstra az iTnews-nak elmondta, hogy a darwini földi állomás építése befejeződött, 14 antennát helyeztek el.

"A hátralévő munkálatok már csak a OneWeb oldalán folynak, hogy a telephely készen álljon a működésre" - mondta a Telstra szóvivője.

A OneWeb elmondta, hogy mindegyik létesítmény a földi állomások támogatását fogja biztosítani a műholdflottája számára.

Miután a teleportok felépültek, a Telstra minden egyes helyszínen folyamatos felügyeleti és minőségbiztosítási szolgáltatásokat fog nyújtani.

Vish Vishwanathan, a Telstra America nagykereskedelmi és műholdas alelnöke elmondta: "A teleportok összetett helyszínek, amelyek biztonságos és rugalmas infrastruktúrához való hozzáférést és helyszíni szakértelmet igényelnek, amelyet a Telstra a projekt során a OneWeb számára biztosított."

A OneWeb megjegyezte, hogy műholdkonstellációjának földi és tenger alatti szálas eszközökre, IP-gerinchálózatokra és adatközpontokra van szüksége, és ha a Telstra biztosítja ezeket, az minimalizálja a piacra lépés költségeit.

Jelenleg a OneWeb konstellációjának kétharmada az északi szélességi kör 50. pontja fölött nyújt lefedettséget, és szolgáltatásokat nyújt Alaszkában, Kanadában és a tágabb sarkvidéki régióban.

Az indítási programot Oroszország ukrajnai inváziója miatt megszakították.

Az ezt követő vita a Roszkozmosz és a OneWeb között a kilövési megállapodások megszüntetéséhez vezetett.

A hét elején a OneWeb szerződést kötött a rivális SpaceX-szel, hogy legyen az indítási partnere, így újraindíthatja indítási programját.

A két fél még nem jelentette be, hogy mikor lesz az első indításuk.

Tavaly decemberben a OneWeb a Vocus-t nevezte ki első forgalmazójának Ausztráliában. A Vocus szerint a LEO-szolgáltatások javítanák a szolgáltatás sebességét a távoli helyeken, például a bányákban.