, 2022/3/21

Milliók élnek "fogamzásgátlási sivatagban" - segíthet a távgyógyászat? Dr. Nancy Shannon, a nemrégiben egyesült Nurx főorvosának véleménye szerint a speciális alkalmazásmodell segíthet áthidalni a születésszabályozással kapcsolatos hiányosságokat egyes betegek számára.

Millions live in 'contraception deserts'

A kutatók szerint több mint 19 millió reproduktív korú nő él "fogamzásgátló sivatagokban", azaz olyan területeken, ahol 1000, államilag finanszírozott fogamzásgátlásra szoruló nőre kevesebb mint egy egészségügyi központ jut. A szakértők szerint e hiányosságok kezelése többoldalú megközelítést igényel - beleértve a születésszabályozáshoz való hozzáférés megkönnyítését a távegészségügyön keresztül.

Dr. Nancy Shannon, a Nurx, a fogamzásgátlásra és egyéb szolgáltatásokra összpontosító, speciális receptre felírt alkalmazás vezető orvosigazgatója, aki nemrégiben jelentette be a Thirty Madison céggel való egyesülését, azt mondja, hogy a vállalat már a COVID-19 előtt is folyamatosan növekvő keresletet tapasztalt. "De amint a COVID beütött, az emberek aggódtak amiatt, hogy elmenjenek a szokásos orvosukhoz" - mondta Shannon.

A személyes ellátástól való vonakodás súlyosbította a gyógyszertárak elérhetősége körüli komplikációkat, magyarázta. "A gyógyszerészek megbetegedtek; a családjuk is megbetegedett". Eközben gyakran a gyógyszertárak voltak az első kapcsolattartó pontok az olyan szolgáltatások, mint a COVID-19 tesztek és vakcinák tekintetében. "Az emberektől többet kérnek, és ez hatalmas igényt támasztott a gyógyszertári rendszerünkkel szemben" - mondta.

A végeredmény szerinte az, hogy amikor az embereknek születésszabályozásra van szükségük, azt néha nehéz megtalálni. Itt jön a képbe a távgyógyászat.

"A betegek otthonuk magányából és kényelméből tájékoztathatnak minket az egészségügyi előzményeikről és az esetleges aggályaikról, és a szolgáltatóink, ha szükséges, felírják a fogamzásgátlót" - mondta Shannon.

Elmagyarázta, hogy a Nurx modellje lehetővé teszi a gyógyszerek éjszakai kiszállítását - ami bizonyos körülmények között nagyon is szükséges lehet. A sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága például attól függ, hogy gyorsan hozzá lehessen-e férni. Egyes államokban a patikusok megtagadhatják a forgalmazását, bár egyes márkák recept nélkül is kaphatók. Más lehetőségek, amelyek hatékonyabbak a 165 kilónál nagyobb testsúlyú betegek számára, továbbra is vénykötelesek.

"A Nurx bármikor, éjjel-nappal elérhető" - mondta Shannon. "Ha van telefonja - vagy elmehet a könyvtárba -, akkor ezt kérheti, és egy éjszaka alatt elküldik Önnek egy nagyon egyszerű, márka nélküli borítékban." Megjegyzi, hogy ez a módszer potenciálisan hozzáférést biztosíthat a fogamzásgátláshoz olyan betegek számára, akiknek a szállításon túl akadályokba ütközhetnek.

"Vannak olyan emberek, akik nem érzik magukat biztonságban, hogy a velük együtt élők tudjanak erről, vagy nem érzik úgy, hogy ilyen körülmények között kényelmesen fel tudnának nevelni egy gyermeket" - mondta. Természetesen magának a távgyógyításnak is megvannak a maga hozzáférési problémái.

A Nurx például jelenleg csak 37 államban érhető el, bár Shannon szerint tervben van a bővítés.

"A szabályozási akadályok visszatartottak minket, és lassabban haladtunk előre" - mondta. "A távegészségügyet állami törvények szabályozzák." Az állami irányelvek abban is eltérnek, hogy a betegeknek hány évesnek kell lenniük ahhoz, hogy szolgáltatásokat vehessenek igénybe, egyesek már 12 éves korú betegeknek is lehetővé teszik a szexuális egészségügyi ellátás nyújtását szülői beleegyezés nélkül.

A Nurx orvosai szülői vagy gondviselői engedéllyel írnak fel pattanás elleni gyógyszereket tizenéveseknek. Más szolgáltatási vonalak 18 éves és annál idősebb betegek számára szólnak. Bár a Nurx reproduktív ellátása magában foglalja a szexuális úton terjedő fertőzések kezelését és a PrEP-et is, Shannon szerint jelenleg nincsenek konkrét célok az abortusz-ellátás kiterjesztésére, amely szintén csak foltokban érhető el az Egyesült Államokban.

"Voltak belső megbeszélések erről, de mi még mindig egy fiatal, szedett-vedett startup vagyunk" - mondta. A Nurx terjeszkedési tervéről a Thirty Madison fúzió keretében szintén nem lehet részleteket tudni, amíg az üzletet körülbelül egy hónap múlva véglegesítik. Összességében azonban Shannon szerint a Nurx modellje lehetővé teszi a betegek számára, hogy átvegyék az irányítást olyan szolgáltatások felett, amelyek még mindig gyakran megbélyegzettek.

"Sokan szeretik a magánéletet, és olyan bizalmas kérdéseket tesznek fel nekünk, amelyekről nem szívesen beszélnének szemtől szemben" - mondta. "Szeretnénk, ha a születésszabályozás ugyanolyan lenne, mintha kapnánk néhány antihisztamint, de sajnos nem hiszem, hogy az emberek még így gondolják".